Pusztai Olivér: "A küldetésem nem az öncélú magamutogatás!"

Ha azt gondolod, hogy egy meleg szépségversenyre csak olyan férfiak jelentkeznek, akik selypítve beszélnek, rózsaszínbe öltöznek és a világbékét hirdetik, akkor bizony tévedsz. Ők ugyanolyan sokszínűek és egyediek, mint heteroszexuális társaik, és ugyanolyan jogokkal kellene rendelkezniük, mint bárki másnak.

Hazánk egyik legnépszerűbb influenszere (Insta név: @oliver_pusztai), Pusztai Olivér, azért jelentkezett a Mr. Gay World 2019-re, hogy felhívja a figyelmet az LMBTQ közösséget érintő kirekesztésre és a társadalmi egyenlőtlenségekre. Hogy tavaly megválasztották Magyarország legszexibb meleg férfijának, már önmagában nagy meglepetés volt számára, ám arra nem számított, hogy idén harmadik lesz a Fokvárosban tartott világversenyen. A sármos influenszer nemcsak a szakmai zsűri elismerését vívta ki, hanem a közönségdíjat is elnyerte. Erről és még sok minden másról mesélt a SHE.hu-nak. 

Forrás: Pusztai Olivér saját képe

- Mikor árultad el a családodnak, hogy meleg vagy?

- "24 éves voltam, amikor bevallottam, hogy férfiakhoz vonzódom, két hónappal az esküvőm előtt. Rettenetesen féltem attól, hogy mit fog szólni a bejelentésemhez a családom, a barátaim, de legfőképp a menyasszonyom. Szegény iszonyúan kiborult, másfél óra alatt összepakolta a cuccait, és soha többé nem találkoztunk. A szüleim meglepően jól fogadták a hírt. Emlékszem, anyukám azt mondta, hogy nagyon szeret, és neki az én boldogságom a legfontosabb. Azt hiszem, mindenkinek így kellene viszonyulnia azokhoz, akik máshogy gondolkodnak, máshogy látják a szerelmet."

- Miért vártál ennyi ideig a coming outtal?

- "Nekünk, magyaroknak, nehezebben megy az elfogadás. Évtizedeken át éltünk kommunista rendszerben, megtanultuk, hogy nem lehet kilógni a sorból, nem mutathatjuk meg, kik vagyunk valójában. Nálunk ez a régi beidegződés valahogy fennmaradt, és ebben az erősen heteronormatív világban nehéz melegnek lenni. Az utcán még mindig sokan megrökönyödnek, ha valaki pink nadrágot vesz fel férfi létére, vagy egy buliban szoknyát húz magára. Ma egy fiatal meleg srác vagy leszbikus lány inkább választja az öngyilkosságot, mintsem hogy felvállalja magát a világ előtt. Ez iszonyú nagy probléma, ezen változtatni kell."

- Van egyfajta küldetéstudatod azzal, hogy a videóidbanrendszeresen kiállsz a melegek jogaiért és a nemi egyenlőségért?

- Az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösség nagyköveteként számomra az a legfontosabb, hogy a másság megítélését elmozdítsam egy pozitív irányba. Mi, emberek, különbözőek vagyunk ugyan, de emberi mivoltunkban egyenlők. Nyitottnak és megértőnek kell lennünk egymás sokszínűségére, nem bélyegezhetünk meg valakit azért, mert a szexuális kisebbséghez tartozik.

- A Mr. Gay Hungary győzteseként - magyar színekben elsőként - indulhattál ezen a rangos versenyen. Mire fókuszáltál a bemutatkozó filmedben?

- "Az egyik célom az volt, hogy próbára tegyem magam, vajon helyt tudok-e állni éles helyzetekben, a másik pedig az, hogy megismertessem a világgal Magyarországot és a hazai LMBTQ közösség helyzetét. De ami még fontos, hogy nemcsak a magyar emberekért álltam ki, hanem a szomszédos országokban élőkért is. Szerbiától kezdve Romániáig - ahol ugyanúgy burjánzik a melegekkel szembeni intolerancia.

Forrás: (C) Magical Memories Photography 0835545745/Hendrik Van Der Merwe

- A médiából áradó tökéletesség kultusz nagy nyomást gyakorol ránk. Szerinted a szépségversenyek jó hatással vannak a mai fiatalokra, akik közül rengetegen küzdenek önértékelési zavarokkal?

- "Mindenki azt gondolja, egy meleg szépségverseny arról szól, hogy végiglejtesz a kifutón duzzadó izmokkal, belemosolyogsz a kamerába és hirdeted a világbékét. Pedig ennél sokkal többről van szó. A szereplésem nem öncélú magamutogatás, hanem a melegekhez fűződő sztereotípiák leküzdése és a másság elfogadtatása a társadalom minél szélesebb körével. Ezért igyekszem minél többször, minél több fórumon beszélni erről a témáról, mert hiszem, hogy az őszinte, nyitott hozzáállás falakat képes ledönteni."

- Mikor megtudtad, hogy közönségdíjat nyertél, mi volt az első reakciód?

- "Egy nagyon erős mezőnyből sikerült a harmadik helyet megszereznem, és a közönségdíj volt a hab a tortán. Amikor kimondták a nevemet, egészen euforikus hangulatba kerültem. Akkor még fel sem fogtam igazán, azóta persze tudatosult bennem, milyen fantasztikus eredményt értem el. Hogy végre beérett a gyümölcse annak, amiért eddig olyan sokáig és olyan keményen dolgoztam. Zárszóként annyit mondanék: minden lehetséges eszközzel küzdeni fogok azért, hogy az LMBTQ közösség tagjait ugyanolyan jogok illessék meg, mint bárki mást."

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Pusztai Olivér saját fotója

    Ezt olvastad már?