Test és lélek: Vajon még meddig nyomoríthat minket a divatipar?

A mai világ egyik központi üzenete az elfogadás, a tolerancia. Egészségesen gondolkodó emberek körében nincs jelentősége a bőrszínnek, a vallásnak, és a nemi orientáció is olyasmi, ami ma már szinte senkit sem érdekel. Ez így van jól.

Nem biztos azonban, hogy a külsőségeket illetően nincs manapság némi kirekesztés...

A média gőzerővel tolja az arcunkba a tökéletes test kultuszát, a magazinok címlapjáról, a reklámok villogó képeiről kigyúrt testű férfiak és tökéletes alakú nők köszönnek vissza ránk. Egészen döbbenetes, de a sokak által szexszimbólumként csodált Palvin Barbarát "plus size" modellként aposztrofálta egy amerikai magazin, hiszen ő már kissé teltnek számít az amúgy kifogástalan alakjával.

Persze tény és való, hogy ez a probléma már sokaknak feltűnt, és az utóbbi években egyre többen próbálnak fellépni a testképtorzulás okozta sérülésekkel szemben - de sajnos még mindig nagyon távol állunk az egészséges egyensúlytól.

Például nem ritkák az olyan divatbemutatók, amiken hatvan kilóval már kövérnek számít egy modell, és esélye sincs a megjelenésre. Sok topmodell már-már szinte betegesen vékonynak hat - pestiesen szólva a divatipar és a média túltolta a biciklit az elmúlt évtizedekben. A mai szépségideál egészen vékony, korunk etalonja a végletekig karcsú, egyetlen gramm felesleggel sem rendelkező nő.

Persze a szépségideál korról korra változott, volt idő, amikor az éhínségek és nehéz gazdasági körülmények miatt a kifejezetten telt, sőt, molett nők számítottak kívánatosnak a széles tömegek számára - ennek persze már csak korabeli festményeken van nyoma.

Forrás: Shutterstock

A mai ideál hátulütője az, hogy szinte irreális képet ültet az emberek fejébe, a nők abszurd diétákba fognak, a férfiak pedig szóba sem állnak a telt nőkkel. Márpedig a valóság, a hétköznapi, hús-vér realitás egészen más képet mutat.

Sokan vannak, akik teltek, ha úgy tetszik kissé molettek, Magyarország például a világ harmadik helyén áll a legelhízottabb nemzetek listáján. (Mexikó és az USA előz meg bennünket.) Persze ez sincs jól, mindenkinek oda kell figyelnie az egészségére.

Nagy különbség van viszont az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás és az irreális társadalmi elvárások között. A telteknek ma szinte esélye sincs a társkeresés piacán, sem a szórakozóhelyeken, sem a társkereső szolgáltatásokon. Üdítő színfoltként azonban nemrég elindult egy társkereső oldal, ami kifejezetten a teltekre fókuszál. Ez is hűen tükrözi, hogy komoly változtatásokra lenne szükség - hiszen ha nem így lenne, akkor tematikus társkeresőre sem lenne szükség.

Ne engedjünk a média nyomásának, lássunk tisztán! Fogadjuk el, hogy nem mindenkinek lehet körbefogni a csípőjét egy zsebkendővel, és ez így van jól. Az emberek sokfélék, és nem is szabad célul kitűzni, hogy ez változzon. Fogadjunk el mindenkit olyannak, amilyen, és ne hagyjuk, hogy egy felsőbb nyomás hatására eltömegesedett tucatemberekké váljunk - akik kizárólag a kilók alapján kategorizálják be egymást...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?