Kinek a pánikzóna, kinek a komfortzóna! Neked melyik a tuti?

Sok olyan kép terjed a neten, ami azt szemlélteti, hogy a komfortzónában szürke, egyhangú az élet, de ha kilépsz belőle, hirtelen színes lesz a világ. Hogy van ez? Ha a megszokott dolgokat csinálom, akkor az biztosan rossz?

Szerintem nem ilyen egyszerű a képlet. Először is nézzük meg, mi a két másik zóna, ami a komfortzónán kívül vár: tanulási- és pánikzóna. Nem mindegy, melyikbe lépsz ki, ha már kilépsz. A tanulási zóna közel áll a komfortzónához, vagyis ha csak kicsit változtatsz a megszokott dolgokon, akkor ebbe kerülhetsz. Ha viszont nagyot lépsz, akkor könnyen a pánikzónában találhatod magad. Melyik a jó? Erre nehéz válaszolni.

Egyrészt, mert nem vagyunk egyformák. Ismertem olyan embert, aki egyszerűen imádta, ha bedobták a mélyvízbe (azaz a pánikzónájába), mert ez adta meg neki azt az adrenalint, amire szüksége volt. Ám ismertem olyat is, aki a világért el nem hagyta volna a kényelmes, megszokott dolgait, és teljesen lefagyott, ha új helyzettel szembesült.

Szerintem nem általánosíthatunk, hogy csak a komfortzónán kívül van az igazi élet, és azon belül minden szürke. Lehet, hogy neked éppen ez a nyugalom és kiszámíthatóság a jó, és ezzel nincs semmi gond. Persze az önbizalom növeléséhez nem árt, ha néha kitolod a határaidat, és kiteszed a lábad a "langyos vízből" - de nem kötelező. Nem kell elhinni, hogy muszáj megtenned.

Ha neked jó ott, ahol vagy, maradj nyugodtan! Akkor mozdulj, ha szeretnél változtatni. Igen, ilyenkor új dolgokat kell kipróbálni, ami rizikós, mert lehet, hogy bejön és tök jó lesz, de az is lehet, hogy nem. (Na, ezért hívják tanulási zónának: megtanulhatod, hogy mi való neked.)

Forrás: Shutterstock

Tegyük fel, szeretnél egyedül elutazni valahová, de tartasz tőle, mert még sosem csináltál ilyet. Ha bátor vagy, belevágsz, és mondjuk, elmész belföldön valahová egy rövid időre, az valószínűleg tanulási zóna lesz. Pánikzóna viszont, ha fogod magad és teljesen egyedül elutazol egy másik kontinensre úgy, hogy eddig még a lábad sem tetted ki Európából, vagy esetleg még repülőn sem ültél soha életedben.

Van, akinek ez jó, és adrenalint ad, amire úgy rákattan, mint a drogosok, aztán még akar belőle, többet és többet. Van, akinek viszont - a sokkoló élmény hatására - elmegy a kedve a kísérletezéstől.

Én azt gondolom, a kényelmi zónában maradni sem egy rossz dolog: kellenek a kapaszkodók, kell a biztonság, hogy komfortosan érezzük magunkat a saját életünkben. Ugyanakkor néha jó kísérletezni, fejlődni, új dolgokat kipróbálni, tágítani a határainkat, mert értékes új tapasztalatokkal gazdagodhatunk, és fejlődik az önismeretünk. Neked kell eldöntened, mit szeretnél.

Arra viszont készülj fel: ha kilépsz a langyos vízből, lehet, hogy az új közeg hirtelen túl "forró" lesz vagy túl "hideg". Ám bármi is történjen, az biztos, hogy egy lépéssel közelebb kerülsz önmagad megismeréséhez - és ez szerintem mindennek az alapja.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek