Akrobata mutatványok, amikre a női mosdóban kényszerülsz - De miért?!

Már húsz perce állok a mosdó előtti, lassan mozgó sorban, amikor elhangzik az első csengő: ideje visszatérni a nézőtérre. Kiszáradt szájjal a büfépult felé fordulok, hátha észreveszek ott egy ismerőst.

Ám csak férfiakat látok, és olyan nőket, akik közelebb voltak a mosdó ajtóhoz. "Már megint?" - dohogok magamban, és előveszem a táskámból a vizes palackomat. Elegem van a női wc rémuralmából!

Hamar rájöttem, hogy a felvonások/előadások közötti szüneteket nem nekem találták ki. Csak vágy marad, hogy olyan kellemesen töltsem el a szünetet, ahogy szeretném: öt perc alatt végzek a mosdóban, majd egy pohár mellett diskurálok az első felvonásról.

A valóság azonban kiábrándító: szinte minden alkalommal egy végtelennek tetsző sorban tipegek, 140 nőtársammal együtt. Ha pedig inni vagy enni szeretnék, marad a retikülben csempésző módszer. Hogyhogy nem változik semmi?

Anatómia és a csipkebody

A népszerű közvélekedéssel ellentétben a nők nem azért töltenek annyi időt a mosdóban, mert a hajukat igazgatják vagy cicaszemet rajzolnak maguknak. (Jó, néha azért is.) Amíg a férfiak könnyedén a kezükbe tudják venni az irányítást e témában, mi, nők meg vagyunk áldva egy csomó nehezítő tényezővel. Menstruációval, harisnyával, lebomló hajjal és bodyval.

Bőrönd méretű táskával és kezdődő hólyaghuruttal. Elcsúszott tamponnal, szűk szoknyával, növekvő magzattal és - mindezek következtében - enyhe idegbajjal. Aki egyszer is megpróbált már egy fülkében egyensúlyozni a fenti kihívásokkal küzdve, az soha nem fogja megkérdezni: mi tartott ennyi ideig?

Súlyosbítja a helyzetet, ha a sorban állók fele egyszerre élvezi a piros napokat. Akkor garantált, hogy a 90 másodperc megduplázódik - egyes felmérések ugyanis ennyire saccolják a nők mosdóban töltött idejét, szemben a férfiak 40-60 másodpercével. Aztán ott vannak a ruhák. A férfiak sliccével szemben minket ördögi ruhadarabok garmadája akadályoz: gombok, overálok, csipkebodyk, patentok. Van, amit nem lehet kibontani vagy szétszedni, hanem el kell távolítani. A fene se gondol a zár nélküli, szűk fülkére a reggeli öltözésnél!

Forrás: Shutterstock

Beszédes statisztika készült nemrég a londoni West End színházairól: kiszámolták, hogy ha előadás alatt menne el az összes nő vécére, közel 1 óra alatt végeznének. A mellékhelyiségekre vonatkozó ajánlások értelmében legalább 45 női vécének kellene lennie, ehelyett minden 38 nőre jut 1 fülke.

Méltányosabb hólyag etikettet!

Fura módon még mindig rengeteg tabuval és előítélettel találkozunk a mosdó használatot illetően. Sokan a koedukált vécére esküsznek, de nem mindenki osztozna a pasikkal. Képzeljük el, ahogy kilibegünk a fülkéből táskástól, nedves kendőstől, és elhaladunk a piszoár előtt álló fiúk mellett... Pedig a viktoriánus korban a két nem együtt élvezte a mellékhelyiség magányát, a fürdő szegregáció csak ezután kezdődött.

Van, aki tölcsér használatát javasolja a nőknek, elgondolkodtató azonban, hogy miért nekünk kéne férfi módjára pisilni, miért nem a női test felépítéséhez terveznek fülkét?

"Legyen wc forradalom!" - hirdeti egy amerikai oldal, ami valós problémaként kezeli a tarthatatlan helyzetet. A tengerentúlon már szemináriumokat is tartanak a témáról. Pedig aki egyszer is ellentartott zár nélküli vécéajtót lehúzott harisnyában, félig guggolva, könnyen el tudja mondani, mire van szükség: nagyobb helyre, zárható ajtókra, alacsonyabb kagylóra, egy kis szemetesre és egy csipet toleranciára.

Az új épületeknél tehát lenne mire figyelnie a tervezőknek. Amíg pedig arra várunk, hogy belépjünk az "intelligens női mosdók" korába, legyen több koedukált fülke! Vagy tíz perccel hosszabb szünet.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek