Gyerekmentesség: Konstruktív mozgalom is lehetne, gyűlölködés nélkül!

Terjednek a Facebookon a gyerekmentes csoportok, oldalak. A legnagyobbnak itthon több, mint tízezer követője van - és egészen ijesztő megnyilvánulásai. Ám kezdjük a jelenség konstruktív részével!

A mozgalomnak - mert itt bizony erről van szó - számos pozitív vonulata van.

1. Fogadjuk el, hogy nem mindenki akar gyereket!

Valóban, a tudatos gyermekteleneket (vagyis akik nem terveznek utódot) sokszor elítélik, önzőnek bélyegzik, dacára annak, hogy a túlnépesedés létező globális probléma, és mindenkinek joga van dönteni a saját életéről. Nem ritka, hogy az elhatározásukat bagatellizálják, kinevetik őket, hogy egy napon biztos benő majd a fejük lágya.

Esetleg azzal riogatják őket, hogy utólag majd megbánják a döntésüket, amikor "már késő lesz". Ha nők, pláne gyakran találkoznak a diszkrimináció számos formájával - éppen ezért örvendetes, hogy végre kampány épül a tudatos gyermektelenség valós alternatívaként történő elfogadása köré.

2. A gyermekvállalást nem ritkán az önzés motiválja.

A mozgalom rámutat, hogy sokan a partnerüket manipulálják a gyerekvállalással, ami nem minden esetben két felelős felnőtt ember döntése (meglepő módon nemcsak a nők, a férfiak is gyakran hiszik, hogy így magukhoz láncolhatják a kapcsolatból kifelé tekintgető választottjukat). Bizonyos réteg a munkahelyről való menekülés reménye, esetleg kimondottan a segélyek és kedvezmények miatt vállal utódot.

Persze ennek nagyúri változata sem sokkal vonzóbb: amikor a sikertelen szülő gyermekén keresztül próbálja megvalósítani saját álmait, méltatlan, sokszor embertelen helyzetekbe sodorva ezzel a porontyot. Sok "gyerekmentes" - az említett csoportok tagjai közül is - épp egy ilyen ifjúkor traumáit nyögi.

3. A szülőség nem egyenlő a cukormázas boldogsággal.

Mosolygó, tiszta, illatos, udvarias gyerekek, rendezett otthon, álmaikat megvalósító, harmonikus kapcsolatban és jó anyagi körülmények között élő szülők. Ez is a valóság egy arca, de van ennél sötétebb is: amikor kevesebb pénzből és időből kell többet adnod. Az ezzel járó harcokat nem minden kapcsolat ugorja meg és nem minden személyiség éli túl.

Az, hogy a nehézségekről, akadályokról és problémákról is beszélünk, nem veszi el a gyerekvállalástól a termékeny korú nők és férfiak kedvét, hanem segít abban, hogy felelős döntés szülessen.

Forrás: Shutterstock

4. A gyerekmentes vendéglátóhelyek listázása hasznos.

Ez egyértelmű, elvégre nemcsak azok lehetnek nyitottak rá, akiknek nincs csemetéjük - a nagycsaládosokban is megjelenhet az igény, hogy olykor-olykor nyugodt, csendes, zsivalymentes közegben töltsenek el néhány órát, esetleg egy hétvégét. Sőt: lehet, hogy bennük a legerősebb, haha... Amíg túlsúlyban vannak a semleges és a kimondottan gyerekbarát vendéglők, kávézók, strandok és szállodák, fölösleges a gyerekmentes címke miatt aggódni, elég nagy a piac az utóbbi igény kielégítéséhez is.

Akkor mi a probléma?

Az, amikor a látókör szélesítése átvált gyűlöletbeszédbe. Amikor az anyákat, apákat világuralomra törő szörnyetegekként ábrázolják, akiknek egyetlen céljuk kártékony "lárváikkal" együtt, hogy mérgezzék a vizeket, rontsák a levegőt, tonnányi szeméttel szennyezzék az erdőket. Direkt ordításra trenírozott gyerekekkel lyukasszák ki a szomszéd dobhártyáját, és kiűzzék a nyugalomra vágyó felnőtteket a békés kisvendéglőkből és bevásárlóközpontból.

Amikor a gyerekes családokat viccesnek szánt mémekben úgy festik le, mintha senkire nem volnának tekintettel, és a társadalom csecsén élősködő paraziták volnának - akik a fogantatás első másodpercétől hideg fejjel visszaélnek a privilégiumaikkal, direkt a gyerekmentes társadalom rovására.

Emberek! Annyi ellentét van a világban, annyi törésvonal. Legalább a családformával kapcsolatos személyes döntések mentén ne ássunk már árkokat, hanem inkább építsünk hidakat: például a fenti négy pont tudatosításával, gyűlölködés helyett.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek