3+1 eset, amikor a média befolyásolta a bíróság ítéletét!

Április elsején olvastam egy posztot arról, hogy a bolondok napja az egyetlen, amikor az emberek kritikusan szemlélik a híreket. És valóban, hajlamosak vagyunk bármit elhinni a sajtónak, és sokszor észre sem vesszük, hogyan befolyásolja a véleményünket egy-egy hír vagy cikk.

Nem ritkán olyan hatást gyakorol a média, hogy még egy bírósági eljárás végkimenetelét is képes befolyásolni.

A "trial by media" egy angol kifejezés arra a jelenségre, amikor a televízió vagy írott sajtó olyan mértékben befolyásolja egy büntetőeljárás szereplőjének megítélését, hogy még az ítélethirdetés előtt kialakul egy általános meggyőződés a bűnösségről vagy ártatlanságról.

Ez a hatás tipikusan a nagy érdeklődésre számot tartó ügyeknél, azok egyoldalú bemutatásával érhető el. Ilyenek voltak például a következők.

Sam Sheppard

A terhes felesége meggyilkolásával vádolt idegsebész 1954-ben indult perét az első "trial by media" ügyként tartják számon. Az újságok már a hatóságokat megelőzve megvádolták olyan szalagcímekkel, mint "Miért nincs Sam Sheppard börtönben?" vagy "Ne lassítsanak! - Hozzák már be!"

Mivel az esküdteket nem különítették el, közvetlenül ki voltak téve a sokszor megalapozatlan, hangulatkeltő híreknek, így a pártatlanságuk még a legjobb szándékuk ellenére is sérült. Sheppard 10 évet ült ártatlanul - édesanyja és az apósa pedig az elviselhetetlen nyomás miatt végeztek magukkal.

Richard Jewell

Az 1996-os atlantai olimpián biztonsági őrként dolgozó rendőr egy csomó életet mentett meg azzal, hogy még a felrobbanása előtt észlelte a bombát, és a rendőrség értesítése után megkezdte az evakuálást. A kezdeti hősként éljenzés után a hírek valahogy mégis bűnöst csináltak Jewellből - annak ellenére, hogy az FBI semmit nem tudott kideríteni.

Azt híresztelték róla, hogy az FBI gyanúsítottként kezeli, mert Jewell élete belepasszolt a "magányos robbantó" profilba. Arról nem beszélve, hogy az álhírek szerint egy bukott rendőr volt, aki vágyott a szakmai elismerésre - éppen ezért saját maga helyezte oda a bombát, hogy aztán hősként viselkedhessen. Ám a valóságban sosem emeltek ellene vádat, sőt, az FBI a valódi tettest juttatta rács mögé. Jewell pedig, miután bebizonyosodott az ártatlansága, több hírügynökséget is beperelt.

Forrás: AFP/Paul J. Richards

Amanda Knox

Az amerikai egyetemista 2007-ben cserediákként érkezett az olaszországi Perugiába, ahol egyik reggel zárva találta lakótársa szobáját. A rendőrség törte be az ajtót, és talált rá a lány paplannal letakart, meztelen holttestére. Tulajdonképpen ez terelte Amandára a gyanút: úgy gondolták, csak egy nő takarná így le a ruhátlan testet.

A sajtó durva karaktergyilkosságot hajtott végre: Amandát szexmániás, drogos nőstényördögnek festették le, és elterjesztették, hogy a barátjával együtt kegyetlen szexjátékokat űztek a szerencsétlen lakótárssal. A fő bizonyíték egy konyhakés volt, amin mindkét lány DNS-ét megtalálták.

Az pedig senkit sem zavart, hogy egy közösen használt konyhában ez teljesen normális, és hogy Amanda DNS-e az egész lakásban ott volt - kivéve pont azt a szobát, ahol a gyilkosság történt. Ráadásul a kés éle nem is passzolt a sebhez. A pár majdnem 4 évet töltött ártatlanul a börtönben, mielőtt a legfelsőbb bíróság felmentette volna őket.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi

+1 Aki pedig megúszta...

O.J. Simpson gyilkossági perénél mindez pont fordítva zajlott. Volt feleségét és annak barátját 1994-ben gyilkolták meg brutálisan a nő háza előtt, a nyomok pedig egyértelműen az exférjhez vezettek. Az ügy annyira egyértelműnek tűnik, hogy azt hinnénk, bármely épeszű ember elítélte volna. Mégsem így történt. Mondhatnánk azt is, hogy 10 év NFL karrier után a közvélemény képes elnézni 2 ember lemészárlását is. De azért nem volt ennyire egyszerű a helyzet.

Simpson hírnevén kívül a súlyos társadalmi feszültségekre is szükség volt ahhoz, hogy felmentő ítélet szülessen. Két évvel korábban ugyanis Los Angeles-szerte rengeteg áldozatot követelő, és még annál is több kárt okozó faji alapú zavargások voltak, melynek nyomai még olyan erősen éltek, hogy senki nem merte vállalni egy színes bőrű híresség elítélését.

Ha érdekel, hogyan használta ki a védőügyvédek "álomcsapata" ezt a helyzetet, látogass el az ELTE joghallgatóinak ingyenes színi előadására.
Ezek is érdekelhetnek