Bosszúpornó: Mit tehetsz, ha intim fotók kerülnek fel rólad a netre?

A bosszúpornó egyik első ismert áldozata egy blogger, Lena Chen. Sokáig magát okolta, külföldre menekült, nevet változtatott, majd - a kettős identitás nyomása miatt - idegösszeomlást kapott.

Tanulságok 10+ év távlatából, és egy hazai ügyvéd gondolatai...

Lena 2007-ben a Harvardra járt, és egy rendkívül sikeres blogot vezetett Sex and the Ivy League címmel. A Borostyán Liga nyolc amerikai magánegyetem sportszövetsége, ésLena az egyetemista sportolókkal megélt randikról és kalandokról regélt, szatirikus stílusban.

Egy rendkívül konzervatív család sarjaként szeretett volna gátlások nélkül élni, ezért semmi rosszat nem látott abban, amikor párja néhány meglehetősen intim képet is lőtt kettejük együttlétéről. Arra azonban nem számított, hogy szakítás után a srác nem száll majd le róla, és azok a bizonyos képek az egész életét megváltoztatják majd.

- "Miután elhagytam, mert megcsalt, hat-nyolc hónapon keresztül zaklatott, míg végül kegyetlen bosszút állt. Hideg fejjel, előre átgondolt módon osztotta meg azokat a bizonyos képeket rólam a nagyvilág előtt. 2007 karácsony szentestéjén robbant a bomba, de nekem higgadtságot kellett színlelnem, hogy a családom semmit ne tudjon meg" - emlékszik erre az időszakra Chen a The Independent című brit lapnak adott friss interjújában.

- "Ilyen esetben a szolgáltatót kötelezni lehet arra, hogy törölje a jogsértő tartalmat, általában jól reagálnak az ilyen jellegű megkeresésekre. Itt inkább az a probléma, hogy ha le is szedetik a felvételeket, hamarosan visszakerülnek egy másik felhasználónéven vagy egy másik oldalra, és az egész procedúra kezdődik elölről" - reflektál a történtekre Dr. Asztalos Dóra ügyvéd.

- "Onnantól vége volt mindennek: az egyetemen és az utcán idegenek "gratuláltak", vagy éppen azt ordították utánam, hogy "ribanc", és naponta kaptam fenyegető üzeneteket. Azért is tudott padlóra küldeni egy ilyen akció, mert viszonylag ismert voltam, népszerű blogot vezettem, ha ugyanis senki sem törődik a képekkel, nem lesz ekkora ügy az egészből" - foglalja össze a lényeget Lena Chen, aki ekkoriban szociológiát és gender-tanulmányokat hallgatott.

A fiatal lány tudta, hogy hiába kér jogi segítséget, az exét legfeljebb zaklatásért ítélhetik el, a bosszúpornónak ugyanis ebben az időben még neve sem volt, nemhogy bűncselekménynek nem számított. 2015 óta ez megváltozott: a bosszúpornó külön büntetőjogi kategória, amely Angliában 2, az USA-ban akár 10 év szabadságvesztéssel is járhat.

- "A magyar jogban ugyanakkor máig nincs olyan tényállás, hogy "bosszúpornó". A jelenlegi jogszabályi környezetben a személyes adattal való visszaélés, zaklatás, rágalmazás, szexuális kényszerítés, zsarolás, kiskorú esetében pedig gyermekpornográfia miatt juthatnak el a rendőrséghez ezek az ügyek" - mondja kérdésünkre dr. Asztalos Dóra. A szakember azt is hozzáteszi: nem gyakori, hogy az elkövető letöltendőt kapna, inkább a pénzbüntetés, próbára bocsátás a jellemző.

Forrás: Shutterstock

 

Minél komolyabb a következmény, annál jobban mélyíti az áldozat bűntudatát. Chen is magát hibáztatta: miért kellett a szexről írnia, miért is jött össze egy olyan pasassal, aki később zaklatta, és miért volt szüksége arra, hogy pikáns fotók készüljenek róla? 2010-ben lediplomázott, de még 3 évvel később is folyamatosan gúnyolták, fenyegették, és munkát sem talált a történtekhez kapcsolódó előítéletek miatt.Berlinbe költözött, az Elle Peril nevet kezdte használni, mert - mint fogalmazott - "egyszerűen pszichésen nem volt biztonságos Lenának lenni".

2016-ra teljesen elhatalmasodott rajta a paranoia, végül idegösszeomlást kapott: képtelen volt elviselni, hogy "sötét múltja" folyamatosan kísérti őt. Noha napjainkra a bosszúpornó egyik első áldozata lényegesen jobban van, a közösségi portálokat és a személyét, családját érintő megjelenéseket továbbra is kerüli.

Fontosnak tartja, hogy az érintettek rátaláljanak a hasonló élményeket átélt sorstársakra, hiszen - ahogy az a zaklatásos bűncselekmények mindegyikéről elmondható - az áldozatok ilyenkor egyedül érzik magukat. Azt hiszik, az egész világ megvetéssel néz rájuk. A támogató csoportok segítenek, hogy a félelem ne növekedjen paranoiává, ami aztán idegösszeomlássá nőheti ki magát...

Hogy mit tehetünk jogilag, ha hasonló helyzetbe kerülünk?

Az ügyvéd válasza egyértelmű: - "Amikor egy nagykorú személyt valaki meztelen felvételekkel megzsarol, a sértett rendőrséghez fordulhat, és eljárás indul. Ilyenkor kihallgatják a sértettet és a tanúkat, adott esetben szembesítésre kerülhet sor, lefoglalhatnak tárgyi bizonyítási eszközöket (pl. telefon, laptop), beszerzik a bűnösséget alátámasztó - vagy éppen cáfoló - bizonyítékokat

Nagyban segítené ugyanakkor a fellépés sikerességét, ha a sértettek ismernék a jogaikat, és egy pontosabb jogszabályi keret létezne, ami meghatározná és törvénytelenné minősítené a bosszúpornót. A bizonyítás egyik módja például a ténytanúsítvány beszerzése (jelen esetben mondjuk, egy weboldal tartalmáról, mms-ről közjegyző által készített közokirat), amely fontos eleme lehet a büntetőeljárásnak."

Lena Chen ma már azt üzeni minden áldozatnak: ne magukat hibáztassák - hiszen egy bizalmas párkapcsolatban bármikor készülhetnek az emberről intim fotók -, hanem tegyék meg a megfelelő jogi lépéseket, és vegyék fel a kapcsolatot más érintettekkel.

Magyarországon a Biztonságosinternet Hotline oldalán is bejelenthetők a jogsértő online tartalmak, köztük a bosszúpornó tárgyi bizonyítékai is...
Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek