Terméketlen férfiak - A jólét miatt fogunk kihalni?

Egy felmérés szerint 1973 és 2011 között a gazdag országokban 60%-kal csökkent a férfiak átlagos spermaszáma, ez a csökkenés pedig azóta sem állt meg. Mielőtt bárki közömbösen megvonná a vállát a hírre, lefordítom kicsit egyszerűbben, mit is jelenthet ez.

Azt, hogy - ha így folytatódik - ki fogunk halni. Na jó, nem rögtön és látványosan, mintha egy meteor csapódna a Földbe. "Csak" egyre többen lesznek a terméketlenséggel küzdő párok - sőt, ez jelen idő, hiszen már most is így van! Míg végül eljutunk oda, hogy szenzációszámba megy majd, ha kisbaba születik.

A férfiak spermaszáma ugyanis nagy hatással van a termékenyítő képességükre. Hiába szövődnek szerelmek, hiába szeretnénk családot alapítani, ha az apajelöltek képtelenek lesznek gyermeket nemzeni. Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológia professzorának nyilatkozata szerint: "...ez, tetézve az egyre későbbre tolódó gyermekvállalás általános jelenségével, valóságos katasztrófa".

Persze, megvan a jó oldala annak, hogy a szakértők most már hivatalosan is kimondták ezt. Mert nyilván megpróbálnak kitalálni valamit, hogy megelőzzék a bajt. Csakhogy nincs sok esélyük megoldásokra, a hiba ugyanis bennünk, magunkban van. Ugyanis a jelenség kiváltó oka nem egy betegség, amit meg lehetne gyógyítani. Nem is egy konkrét rossz szokás - mint mondjuk, a szűk farmer viselése -, amit ha kiiktatnak a férfiak, akkor nevetve elfelejthetjük a problémát.

A tudósok szerint környezeti és életvitelbeli okok miatt történik mindez.

Ebbe a helyzetbe az életmódunkkal sodortuk magunkat. A jóléttel, a sokat akarással, a nemtörődömséggel... Olyasmivel, mint például az anyák dohányzása a terhesség alatt. Hiszen a jövendőbeli apa sokszor már magzati korában olyan károsodásokat szenved, ami később befolyásolja a spermaszámát - ez pedig hatással van a megtermékenyítő képességére, ezáltal a párkapcsolatára, a boldogságára, tehát az egész életére...

Forrás: Shutterstock

Elég "pár" cigi terhesség alatt, vagy néhány fájdalomcsillapító lenyelése a fejfájásra. A légszennyezésre szintén mindenki csak megvonja a vállát - bár néha majd' megfulladunk a szmogtól -, pedig a kutatók szerint ez is befolyásolja a nemzőképesség problémáját.

Tetszik vagy sem, a hedonista életszemléletünk több szempontból is befolyásolja az egyre vészjóslóbb helyzetet. Többek között a gyermekvállalás idejének a kitolódása is felelős. Egyre divatosabb szlogen mostanában a "negyven az új harminc, az ötven az új negyven", ami nagyon vagányul hangzik, de sajnos legalább ekkora nagy csapda is. Mert bár negyven évesen befesthetem az őszülni kezdő tincseimet, és edzhetem a testem, hogy feszes maradjon - a sejtjeim korát mindez nem befolyásolja.

A szervezetünket, a biológiai valóságot nem lehet becsapni, az makacsul ragaszkodik a tényekhez. A tény pedig az, hogy minél idősebb a reménybeli apa, annál kevesebb a spermaszáma. Vigyázat, senki ne egy hatvan éves férfira gondoljon "idős" apajelöltként! Már 35 éves kortól csökken a "lőszer" minősége, ez pedig erősen kihat a megtermékenyítés sikerére.

Hogy mit kéne tenni? Nem vagyok tudós, de azt gondolom, kezdetnek a legapróbb változtatás is megteszi, amit egyénenként vezetünk be a saját életünkbe. Fel kéne fognunk, hogy bajban vagyunk, és el kéne kezdeni felelősségteljesen gondolkodni a jövőről!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek