Greta Thunberg, a környezetvédő fiatalok visszhangja

Greta Thunberget talán senkinek nem kell bemutatni. Ő az a svéd kislány, aki egymaga indított klímasztrájkot tavaly augusztusban, mára pedig már az egész világ ismeri a nevét.

Mozgalmának lényege nem más, mint a pánik, amit a klímaválság okoz. A 16 éves lány augusztus 20-án úgy döntött, hogy suli helyett a stockholmi parlament elé fog kivonulni - transzparensekkel és sátorral -, hogy tüntetni kezdjen az éghajlatváltozás ügye miatt. Észérvei vitathatatlanok, beszédeitől minden jóérzésű ember lúdbőrzik. A tinilány azóta is minden pénteken ott van, a másik 4 napban pedig iskolába jár.

Kicsivel több, mint fél év alatt a világ minden tájáról csatlakoztak hozzá aktivisták - így jött létre Magyarországon is a Fridays for Future Hungary, Hartmann Johanna és Pribéli Levente alapításával. Hogy kik ők, és mi a céljuk?

"Biológushallgatók vagyunk, és úgy döntöttünk, nem fogjuk tétlenül végignézni, ahogy egy élhető jövőnek még a lehetőségét is elveszik előlünk. Ezért februárban csatlakoztunk a nemzetközi mozgalomhoz, azóta egyre többekkel tüntetünk. Azt akarjuk, hogy értse meg mindenki: a klímaválság már itt van, és az utolsó pillanatokban vagyunk, amikor még jelentősen enyhíthetjük a hatásait. Ezért azonnali cselekvésre szólítunk fel mindenkit: a döntéshozókat, gazdasági szereplőket, a médiát és a hétköznapi embereket egyaránt."

Forrás: Shutterstock

Ahogy mélyebbre ástam a témában, megtudtam, hogy vannak, akik megkérdőjelezik Greta mozgalmának "valódiságát". Néhányan úgy vélik, hogy beszédeit a szülei állítják össze számára, és minden tevékenységét ők irányítják a háttérből. Én ezzel nem értek egyet! Ugyanis a szülei több helyen is azt nyilatkozták, hogy Greta már harmadikos kora óta érdeklődik a környezetvédelem iránt.

Nagyon fiatalon megértette - és elvárta a családjától -, hogy ne égessék feleslegesen a lámpákat, ne dobáljanak ki ételt és ne utazzanak repülővel. De nemcsak ez győzött meg, hanem a saját tapasztalataim is: a fiatal aktivista tevékenységére ugyanis a 13 éves lányom hívta fel a figyelmemet, és kérlelt, hogy vigyem el a Fridays for Future mozgalom tüntetésére.

Képzeld el a szituációt szülőként: a gyereked eléd penderedik azzal, hogy tüntetésre szeretne menni. Egy picit meglepődsz, igaz? Még akkor is, ha a szóban forgó gyerek fél éve vega, mert állatkínzásnak és környezetszennyezésnek tartja a nagyüzemi húsipart. Egyszerűen elutasítja. Nem tudsz vele vitatkozni, nem parancsolhatod meg neki, hogy egyen húst, mert a lelked mélyén érzed, hogy igaza van...

A klímaváltozás kérdése aggasztja, globálisan látja a környezetszennyezés összefüggéseit. Olyan mélyenszántó beszélgetésekre képes a témában, hogy néha magam sem hiszem el, hogy még csak 13 éves. Olvas, tájékozódik, nap mint nap tesz a környezetéért. Természetesen igyekszünk környezettudatosan élni, a gyerekeink kérdéseit megfelelően megválaszolni, de sosem erőltettük rájuk a témát. Minden, amit tesz vagy mond, a saját gondolatait tükrözi.

Forrás: AFPforum/ Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Oliver Kern/Geisler-Fotopress

Ebben a vonatkozásban úgy érzem, hogy ő nevel minket - és nem pedig fordítva.Azt hiszem, el kell fogadnunk, hogy a gyerekeink tudatosabbak nálunk. Sokkal több információ és inger éri el őket a nagyvilág történéseiből, mint gondolnánk. Aggódnak a saját jövőjükért, aggódnak a bolygónkért. Értetlenül állnak a környezetszennyezés ténye előtt. Ők változást szeretnének.

Teljesítettem hát a lányom kérését és elvittem a klímasztrájkra, ahol rengeteg fiatalt és gyereket láttunk saját maguk által készített transzparensekkel. Éppen olyan családokat, mint amilyenek mi vagyunk. Nem vagyunk egyedül. Nem a mi gyerekünk a csodabogár. Minden gyerek csoda. És amikor egy megmozdulást gyerekek "irányítanak", akkor az ember torka összeszorul. Elszégyelltem magam, mert úgy éreztem, hogy nem teszek eleget. Ők tenni akarnak.

Ők nem ülnek tétlenül arra várva, hogy majd varázsütésre megoldódik ez a helyzet. Be kell állnunk mögéjük, és támogatnunk kell a mozgalmukat! Benne élünk a klímaváltozásban, tudjuk, látjuk, érezzük. A gyerekeink pedig úgy érzik, hogy tehetnek ellene. Hisznek benne. Akkor mi miért nem hiszünk?

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

 

    Ezt olvastad már?