7 tipp, hogy az álmaidból valóság legyen!

Miért van az, hogy néhányan elérik a céljaikat, mások pedig nem? Mielőtt azt gondolnád, ez a szerencsén múlik, gyorsan el is árulom, hogy nem. Ám akkor vajon min? Egyrészt a célon magán - hiszen nem minden cél "jó" cél, vagyis teljesíthető.

Másodszor pedig nem mindegy, hogy a célod valóban cél - vagy egy álom. Mi a különbség a célok és az álmok között? Kicsit gondolkodj rajta, mielőtt elárulom a megoldást! Megvan? Akkor íme, a válasz: terv nélkül minden cél csak egy álom. Azaz meg kell tervezned az oda vezető lépéseket, hogy meg is valósuljon, különben csak egy álom marad, és sosem éred el.

Megmutatom, hogyan kezeld a céljaidat úgy, hogy nagy eséllyel el is érd őket.

1. Írd le!

Sokkal nagyobb ereje, hatása van, ha leírod a célodat. Tényleg! Legjobb, ha ki is teszed valami jól látható helyre, ahol minden nap szembesülsz vele. Egyszer megkérdeztek olimpiai aranyérmeseket, hogy leírták-e az olimpia megnyerését célként bármikor is életük során. Az eredmény megdöbbentő volt: döntő többségük megtette valamikor, legalább egyszer. Ha leírunk valamit, és nem csak a fejünkben van meg a gondolat, annak nagy hatása van. Kicsit olyan, mint egy szerződés. Sokkal inkább kötelezve érezzük magunkat az elérésére, mintha csak gondolatban lenne meg.

2. Valóban akarod, vagy csak jó lenne?

Azért a célért tudunk mindent megtenni, amit valóban, igazán el akarunk érni. Ami motivál minket. Ha csak szeretnéd, vagy jó lenne, az nem elég. Azért nem fogsz tenni minden nap. Ha tényleg motivált vagy, és akarod, az azt jelenti, hogy hajlandó vagy ezért erőfeszítéseket tenni, áldozatokat hozni és folyamatosan dolgozni rajta.

3. Tervezd meg!

Bontsd elemeire a célod megvalósításának folyamatát: lépésekre, részcélokra, konkrét határidőkkel együtt! Mikor és mit fogsz csinálni pontosan? A tervedet írd is le!

Forrás: Shutterstock

4. Legyen segítséged!

A legjobb, ha van valaki, aki számonkéri tőled, hogy haladsz, és segít túllendülni a holtpontokon. Ez lehet a párod, az anyukád, a barátnőd, de egy profi segítő is. Persze egy motiváló idézet, könyv vagy film is lehet a "segítőtársad" - a lényeg, hogy legyen valami, amiből erőt merítesz, amikor fel akarod adni. (Az "emberi" segítőtárs azért jobb talán egy kicsit, mert ő biztatni is tud, amikor elakadsz, és ez nagyon sokat jelenthet.)

5. Legyél következetes!

Minden nap tegyél valamit a célodért - legyen belőle szokás! Akármilyen apró lépés számít, de fontos, hogy folyamatosan dolgozz azon, amit meg akarsz valósítani!

6. Szabj meg határidőket!

Ha nincs határidő rendelve az egyes részcélok mellé, sokkal nehezebb elérni őket vagy számonkérni magad. Mindig legyenek határidők - természetesen leírva! Így nyomon tudod követni, betartod-e, illetve mikor, hol és miért akadtál el.

+ 1 tipp

Készíts álomtablót! Vagyis gyűjts össze olyan képeket, feliratokat, mondatokat, amik a célodat, a vágyott állapotot jelképezik, és csinálj belőlük montázst! A végeredmény legyen jól látható helyen, hogy minden nap emlékeztessen (tudattalanul is) a célodra! Ez tényleg segít - tesztelve! :-)

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek