Aki fél elbukni, sosem lesz igazán sikeres!

A kudarc egy kimeríthetetlen téma, ami mindannyiunkat érint. Mert valljuk be: senki nem szeret kudarcot vallani, mégis az élet elkerülhetetlen része. Olyan nincs, hogy minden rögtön sikerül.

Tehát két dolgot tehetsz: vagy meg sem próbálkozol soha semmivel, vagy vállalod a kudarc lehetőségét. Az első verziót nem javaslom, hiszen az tulajdonképpen vegetálás, nem hívhatjuk életnek. A második viszont nem olyan ijesztő, ha másképp tekintesz rá. Ne kudarcként nézz arra, ami nem sikerül, hanem egy lehetőségként, ami közelebb visz az álmaidhoz, önmagadhoz!

Amerikában elterjedt a try&fail hozzáállás, ami azt jelenti: már a kicsi gyerekeket is kifejezetten arra biztatják, hogy mindenfélével próbálkozzanak, és ha úgy alakul - igenis -, bukjanak el. Mert az elbukás (még ha az adott pillanatban nem is kellemes) igazából lehetőséget rejt: a fejlődés lehetőségét. Gondolj bele: mindent, de mindent így tanulunk meg!

Beszélni, járni, írni, olvasni... Semmi sem megy elsőre. Felnőttként mégis azt várjuk, hogy minden flottul menjen, nehézség nélkül. Most őszintén: nem lenne az borzasztó unalmas? És tényleg sikernek tudnád megélni a sikert? Hiszen ami könnyen jön, azt sokszor nem értékeljük - bezzeg, amiért meg kell küzdeni, az nagyon jó tud lenni, ha végre elérjük.

Gondold végig az eddigi sikereidet: mi az, amire igazán büszke vagy? Írd össze őket, majd nézd meg! Fogadok, hogy a többségét nehezen érted el, hosszú idő alatt. Netalán még kudarcok is értek az úton? Na, ugye? Akkor miért gondolod, hogy a kudarc olyan rossz dolog?

Forrás: Shutterstock

Persze nálunk kissé más az iskolarendszer: egy szabványnak kell megfelelni, és egymáshoz hasonlítgatják a gyerekeket, ami szerintem nem túl jó dolog. Mert így azt tanulják meg, hogy nem elég jók a gyengébb jegyek (pedig lehet, hogy a gyerek mondjuk, tök jól rajzol, és művész lesz belőle). A szülőktől is azt hallják, hogy "Bezzeg a Katinak ötös lett, neked miért nem?!"

Ám ha már ilyen a rendszer, hozd ki belőle, amit tudsz: vagyis válts nézőpontot! Tekints másképp a dolgokra! Nagyon sok múlik ezen - több, mint hinnéd. Mondok egy példát. Tegyük fel, hogy ősz van! Ha éppen rossz passzban vagy, vagy eleve negatív szemszögből közelíted meg a dolgokat, mire gondolsz? "Úristen, jön az ősz, hideg van. Mindjárt itt a tél, nem szeretem. Hullanak a levelek. Minden elmúlik. Mind meghalunk. Nincs is értelme az életnek." És így tovább...

Viszont ha nézőpontot váltasz - mert épp szerelmes vagy, és minden szépnek tűnik, vagy mert képes vagy máshonnan nézni a dolgokat -, akkor ezt gondolod: "Ősz van. Jaj de szép, színesek a levelek. Jön a tél, de jó lesz hógolyózni, sétálni a hóesésben, forró csokit inni." Hát erről van szó: ugyanaz a dolog történik körülötted, de nagyon nem mindegy, hogy nézel rá.

Úgy, hogy a rossz oldalait emeled ki - mert az mindennek van -, vagy a jót (mert az is van). Azon, hogy ősz van, úgysem tudsz változtatni, de azon, hogy ezt hogyan éled meg, nagyon is - és itt tudod visszavenni a kezedbe az irányítást.

A kudarccal is ez a helyzet. Tekinthetsz rá úgy is, hogy "Ez rémes, elbuktam, meg sem próbálom soha többé!" Vagy így: "Ez most nem jött össze, de megnézem, miért nem, legközelebb pedig kipróbálok valami mást, és majd - egyszer - sikerül."

Igen, mindig van választásod. Csak rajtad múlik, mit választasz.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek