Az otthonod mindig kicsit te vagy! Rólad mit árul el a lakásod?

Nemrég jártam egy előadáson, ami az otthonok pszichológiai hátterével foglalkozott. Nagyon elgondolkodtató volt, hiszen nekem is mindig fontos volt, hol élek. Nem arra gondolok, hogy mondjuk, nagy ház legyen, hanem hogy én hogyan érzem ott magam.

Mert a környezet (bárhol is vagyunk) mindig hat ránk.

És mi hatna a legjobban, ha nem az a hely, ahol élünk? Rengeteg helyen laktam már életemben: kollégiumi szobák (minden évben másik) és albérletek sora követte egymást. Ha visszagondolok bármelyikre, fel tudom idézni, milyen érzés volt ott lakni: szerettem-e, vagy nem, milyen érzések, események, emberek kapcsolódnak azokhoz a korszakokhoz.

Mert minden hely, ahol laksz, egy korszakot jelent. Sőt, az előadáson hallottam, hogy a költözés mindig egyfajta vedlés: ha már nem neked való az a "bőr" (azaz lakás), akkor másik után nézel.

Nagyon igaznak találom ezt a gondolatot, mert a hely, ahol lakunk, valamilyen szinten meghatároz minket. Hiszen az otthon nagyon fontos mindenki számára, jelentsen bármit is ez a szó az adott személynek. Számomra azt jelenti, hogy biztonságban vagyok, és a megszokott dolgaim vesznek körül. Hogy jól érzem ott magam. Az enyémnek érzem (és most mindegy, hogy papíron az én tulajdonom-e vagy sem).

Volt olyan, hogy "kinőttem" bizonyos lakásokat, és azért kellett elköltöznöm https://szeretemahetfot.hu/, mert az a hely már nem én voltam többé. Nyilván ez sosem volt tudatos, csak éreztem. Most, hogy erről írok, rájöttem: egy lakásra sem szeretek úgy gondolni, hogy ez már a végállomás, és egész életemben itt fogok lakni. Mert annyi minden történhet: változhatok az évek során. Ennek pedig nyoma van a lakóhelyemen is - és ez mindenkire igaz.

Forrás: Shutterstock

Mély kapcsolatban vagy az otthonoddal!

Persze, nem azt mondom, hogy mindenki kétévente költözzön el, inkább csak azt: van, hogy változunk. Van, hogy lezárul egy korszak, és akkor menni kell. Megtalálni azt a helyet, amit akkor, abban a helyzetben a magadénak érzel. Mert az otthonoddal igenis mély kapcsolatod van. Mindenki szereti, ha a megszokott dolgai veszik körül, és általában szépítjük, gondozzuk, törődünk vele. (Ha már régóta semmi kedved ehhez, akkor valószínűleg már nem is nagyon érzed a magadénak...)

Az otthonod mindig kicsit te vagy!

Fontos, hogy kivel osztod meg, milyen tárgyakat tartasz benne, milyen funkciókat alakítasz ki, vagy milyen a napirended/életed. Mi a lakás funkciója? Ott is dolgozol, vagy szó szerint csak aludni jársz haza? Hívsz vendégeket, vagy ha csak teheted, máshol vagy? Menekülsz onnan, vagy menekülsz oda? Ezek mind érdekes kérdések, és érdemes a nyomukba eredni, mert sokat tudnak segíteni abban, hogyan is állsz most az életedben, a kapcsolataidban.

Közös szerelmi fészek

Ha valakivel közös az otthonod, mindkettőtöket reprezentálnia kell. Hiába imádod például a rószaszínt: ha beköltözik hozzád a párod, ezt érdemes átgondolnod. Mert valószínűleg sosem fogja magát otthon érezni egy túl csajos lakásban, ami nyilván a kapcsolatra is rányomja a bélyegét. Lehet, hogy amíg egyedül éltél, remek volt ez a szín, de nem valószínű, hogy a párodat is kifejezi majd...

Az összeköltözőknek érdemes átgondolni, ki mennyire érzi magát otthon a másiknál, melyikük lakását válasszák. Hiszen amint túllendülnek a "bárhol jó, csak ő is ott legyen" érzésen, már nagyon is fontos lesz, hogy a közös élettér mindkettőjük egyéniségét tükrözze. Talán legjobb tiszta lappal indítani, és egy új, közös otthont keresni, ahol nem kísértenek a múlt szellemei.

Vess egy pillantást magad köré: valóban téged fejez ki a jelenlegi az otthonod? Hogy érzed magad benne? És az életedben? ;-)

Fehérvári-Varga Judit

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek