Nem akkor vagy sikeres, ha eléred a céljaid!

Manapság azt gondoljuk, hogy a siker határozza meg az életünket és a társadalomban betöltött státuszunkat. Akármennyire is szeretnénk menekülni ez elől, a becsvágy mindenkiben meghatározó.

Ez mozgósítja energiáinkat és irányítja vágyainkat. Egy teljesítményorientált társadalomban az egónk és az önbecsülésünk is erre alapszik. Van, akinél sajnos ez komoly gondokat és lelki instabilitást okozhat. Ha nem is merülnek fel hasonló problémák az önmegvalósítás útján, fontos, hogy tudjuk becsülni a győzelmeket és elismerést. Ezért is érdemes megérteni a bennünk zajló folyamatokat és megtanulni kezelni a dicsőséget.

Mi is a siker receptje?

Szerintem mindenki legalább egyszer rákeresett már arra, hogy: "Hogyan lehetnék sikeres?" Igen, nekem is felugrott több millió találat. Számtalan siker sztoriról lehet olvasni, amiket összegezve nagyjából megtudhatjuk, mi a recept. Kell egy nagy adag szenvedély. Ezért érdemes megkérdezned magadtól, hogy mi az igazi motivációd, és miért is csinálod azt, amit. Ha csak másnak próbálsz megfelelni, és nem belülről támad a vágy, akkor már most jobb visszafordulni.

Amikor ezen átrágtad magad, és biztos vagy benne, hogy önmagadért akarod elérni a célod, akkor jöhet a következő lépés: az alázat és a munka. Szükséged lesz még jó sok türelemre is. Aztán olyan komoly erőfeszítéseket kell tenned, amik képesek kimozdítani a komfortzónádból. Nem árt még a kreativitás sem - mert ha már itt tartunk, akkor miért is ne legyünk egyediek?

Mit jelent a siker?

Az első kérdés: lehet-e párhuzamot találni a siker és boldogság között? Számos esetben a siker fordítottan hat a személyes kiteljesedésünkre - és tragédiába torkoll. Ezért lényeges olyan célokat megfogalmazni, amiket a saját önmegvalósításunkat szolgálják. Ennek érdekében néha szembesülni kell a félelmeinkkel, a múltunkkal.

Forrás: Shutterstock

Ez is egy hosszas folyamat, de minden lépés, amit teszünk, az előbbre visz - még ha sokszor nem is így érezzük. Fontos, hogy ne csak akkor érezzük, hogy sikeresek vagyunk, ha már elértük a célunkat, hanem már az odavezető utat is élvezzük. Legyünk hálásak a kihívásokért és a nehézségekért is, amik az utunkba kerülnek!

Hogyan tovább a siker után?

A siker egy hosszú út, nem egy végállomás. Körbenézni a hegycsúcson, miután megmásztunk azt, egy igazán megható pillanat. Viszont az egészből a felfelé vezető út és a sok erőfeszítés marad meg igazán. Ha ezeket is élvezettel csináltuk, akkor ez fog motiválni a következő kihívásokra.

Az érzés, hogy sikeresek vagyunk, gyorsan elmúlhat, ha ez számunkra csak a dicsőség pillanatát jelenti. Hasonlít ez kicsit a párkapcsolatokhoz: nem elég megszerezni a kiszemelt partnert, hanem meg is kell tudni tartani, és folyamatosan dolgozni kell azért, hogy minden jól működjön.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?