Ezt az 5 dolgot tedd, ha levert vagy - és ezt az egyet ne!

Előre leszögezem: nem kívánom megváltani a világot ezekkel az apró tanácsokkal. Illetve jó lenne, de azt majd talán a következő életemben, ha az USA elnökeként születek újjá.

Bár az alábbi ötletek nálam beváltak a levertség ellen, ettől még nem biztos, hogy nálad is kifejtik a megfelelő hatást. Viszont hidd el, tudom, miről beszélek. Persze, ha nagy a baj, menj szakemberhez! A pszichológusod viszont nem foghatja a kezed 0-24-ben, szóval, a köztes időben magadért vagy felelős.

1. Mindenkinek sz@r egy kicsit...

Csóró vagy? Afrikában valószínűleg kiskirályságot alapíthatnál a zsebpénzedből. Nem fogad el anyád? Képzeld, másnak sincsenek tökéletes szülei, sőt, ami azt illeti, nagyjából senkinek. Örülj, hogy egyáltalán még vannak! Olyan sosem lesz, hogy minden klappol - főleg, mivel sok élethelyzetet nem is tudsz befolyásolni.

2. Barátok

Ha a depresszióhoz vezető időszakban magadba fordulsz, az csak olaj a tűzre. Introvertáltként tudom, milyen nehéz felvenni a telefont, ne adj' isten, elmenni egy találkozóra, vagy egyáltalán csak belekezdeni a mondókádba. Makacsold meg magad, és menj emberek közé! Utána tízszer jobban fogod érezni magad.

3. Az élet nem verseny!

De tényleg, kivel is kéne versenyezni? A halálos ágyadon úgyis magaddal fogsz elszámolni, nem a szomszéd nénivel vagy a barátnőiddel. Persze, teperj kőkeményen, de ne azért, mert el vagy maradva másoktól! (Csak szólok: ezt mindig el kell majd ismételned, hogy be tudd tartani - máskülönben a régi hozzáállásod utat tör magának.)

Forrás: Shutterstock

4. Tűzz ki minden napra apró célokat!

Nem fogják megoldani a problémáidat, de szinten tartanak, hogy ne csússz lejjebb. Itt tényleg csak a képzeleted szabhat határt. Fogadd meg, hogy ezentúl minden nap eszel gyümölcsöt, esetleg kéthetente egyszer leülsz festeni, mint anno a középsuliban! Tedd meg magadnak ezeket az apróságokat, és nem fognak bedarálni a szürke hétköznapok!

5. Hallgass zenét!

Nyilván nem a depressziós dallamokat kell erőltetni. Egy pörgős, vidám szám csodákra képes. Én - a szomszédaim legnagyobb örömére - a "minél hangosabb, annál jobb elvet" vallom. Persze, ebben sem szabad túltolni a pozitív hozzáállást: ha egy hete halt meg a nagypapád, ne a "deszépazélet" típusú zenéket erőltesd!

+1 Amit véletlenül se alkalmazz, az a bor és a forró fürdő...

Tudom, ha rákeresel a "relax" szóra, tutira ennek a kombóját találod. Pedig, ha egyedül iszol, az kiváló táptalaja lehet egy kezdődő alkoholizmusnak. A "de jól esne egy pohár bor" érzéssel óvatosan kell bánni, mert ha a rosszkedved miatt borozgatsz, az már nem a baráti fröccsözés kategória. Ráadásul jó kedved sem lesz tőle. Elismerem: egy kádfürdőbe belefeküdni maga a mennyország, de utána fél órás szenvedés, mire kikeveredsz belőle. A forró víz pedig kiszívja az energiádat...

Rajtam ezek az ötletek segítenek, ha rossz passzban vagyok. Egy próbát talán neked is megérnek.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock