Ne szégyelld az irigységet! Használd!

Az irigységről mindig a fehér fagyöngy jut eszembe. Ez egy félparazita növény, ami a szívófonalai segítségével csapolja le a gazdanövény ásványi anyagait. A bogyói ugyan mérgezőek, de a leveleiből gyógyhatású főzetek és kenőcsök készíthetők.

Na, szerintem pont ilyen az irigység is! Csak ez a szívből szipolyozza ki az életörömöt, hogy a terméseit - a kárörömöt, a gúnyt és a rosszindulatot - táplálni tudja. Viszont, ha megvan hozzá az intelligenciád, a magad javára is fordíthatod.

Meríts erőt az irigységből, mielőtt az merít ki téged!

Először is, szögezzük le: ha irigységet érzel, egyáltalán nem kell szégyellned! Teljesen hétköznapi és normális reakció, aminek helye van az érzelmeink széles palettáján. Ám - bármelyik másik érzelemhez hasonlóan - ha eluralkodik rajtad, hátráltatni fogja az életedet. Így jó irányba kell fordítanod. Hogy mi a francra jó az irigység? Az egyik legerősebb motivációs hajtóerő, ami bámulatos kitartásra sarkall.

Önmagunk legitimálása

Minden emberben ott munkálkodnak a vágyai: nagyjából ezek mentén határozzuk meg, milyen életet is szeretnénk élni - ez mindannyiunkban közös. Van közöttünk olyan, aki okos akar lenni. Van, aki gazdag. Mások inkább sikerre és elismerésre, esetleg földöntúli szépségre vágynak.

Akadnak, akik tesznek is a céljaik elérésért, míg sokan csak a kanapéról álmodoznak. Az irigység pedig akkor bukkan fel, amikor egy vágyad valaki más életében valósul meg. Ez a hiányérzet bizony fájdalmas tapasztalat. Ha meg akarsz szabadulni tőle - és miért ne akarnál? -, akkor meg kell küzdened vele!

Az irigység, mint méreg

A fagyöngy termése épp annyira mérgező, mint a rosszindulat vagy a káröröm. Viszont a leveleit a népi gyógyászat régóta alkalmazza. Az irigységnél sem mindegy, hogy melyik hatására koncentrálsz. Ha nem teszel semmit, egyszerűen csak hagyod, hogy eluralkodjanak rajtad a negatív érzéseid, akkor jól kitolsz magaddal. Ugyanis a belső feszültséged előbb-utóbb utat fog törni magának.

Forrás: Shutterstock

 

Ilyenkor (egyfajta szelepként) kárörvendően és rosszindulatúan viselkedünk másokkal, és ez nagyon gáz. Majd jellemzően azzal igyekszünk kompenzálni a hiányérzetünket, hogy megpróbáljuk lenyomni, leszólni, kigúnyolni a másikat. Lehet, hogy ez rövid távon hatékony, végső soron azonban csak magadnak ártasz vele. Legyél ennél értelmesebb, és ne utáltasd meg magad!

Az irigység, mint balzsam a léleknek

Ne engedd meg magadnak azt a luxust, hogy holmi érzelmecskék irányítsák az életedet! Nézz szembe magaddal: "Oké, irigylem ennek a nőnek a lapos hasát és a duci pénztárcáját." Ám ahelyett, hogy úgy folytatnád: "Persze ennek az ostoba, kitartott picsának nincs is más esélye a túlélésre", inkább mondd azt: "Hé, hát ezt én is meg tudom csinálni!"

Meríts erőt az irigységből, és használd! Például vegyél egy fitnesz bérletet, és kezdj el izzadni a súlyok alatt! Egészen addig, amíg minimum olyan alakod lesz, amivel elégedett leszel. Vagy válts munkahelyet, ahol jobban megbecsülik a munkádat és több fizut kapsz!

Aztán vedd meg magadnak azt a drága csizmát, amit legutóbb visszaraktál a cipőbolt polcára! Egyszerűen hangzik, mégis baromi nehéz megdolgozni a vágyainkért. Az irigység mindig ott bukkan fel az életünkben, ahol elakadtunk, ahol valamilyen hiányt szenvedünk el. Ne szégyelld, inkább értsd meg, és használd! Ha sikerül, jogosan lehetsz büszke magadra.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek