Önjelölt kiskirályok: Szerinted mindenkinél többet érsz?!

Megyek a járdán, kerülgetem a hóbuckákat. Próbálok a kitaposott vagy a letakarított részeken egyensúlyozni, amikor egy fiatal férfi közeledik szemből. Automatikusan félrehúzódok, ő azonban egy cseppet sem változtat a haladási útvonalán, így teljesen belegyalogolok a félretolt hókupacba.

Na, ő az a férfi, aki akkor sem kellene, ha utánam dobnák. Az ilyen nemhogy a nőt nem tiszteli bennem, de még az emberi mivoltomat sem. Csak úgy süt belőle az egoizmus és az önelégültség - a hideg ellenére is. Van egy elméletem, hogyan viselkedhet az élet egyéb területein, hiszen sok ilyen emberrel találkozom a hétköznapokban, férfiakkal és nőkkel egyaránt.

Ők mindannyian a "ha én jövök, mindenki álljon félre" típusú hozzáállással élnek: nem állnak be a sorba, fineszesen előrekerülnek, és úgy gondolják, rájuk nem vonatkoznak a szabályok.

Olvastam valahol, hogy egy autós majdnem elsodort egy kerékpárost, a sofőr pedig közölte: csak az autója fényezése többet ér a biciklis életénél. Valóban ennyivel többet érnének egyesek, mint mások? Át lehet számítani az emberéletet pénzbe? Egyáltalán, mérhető, hogy ki mennyit ér?

Aláírom, vannak olyan tudósok, akik nagyszabású kutatásaikkal az egész emberiségnek hasznára válnak. Találmányaikkal megkönnyítik az életet, esetleg járványokat fékeznek meg, komoly betegségeket gyógyítanak. Mindezért többre tartjuk őket, hiszen hálásak vagyunk nekik, amiért sok ember "profitál" a munkájukból.

Azonban még rájuk sem mondhatjuk, hogy értékesebb az életük, mint bárki másé. Mert egyenlőnek születünk, és egyenlőként halunk meg. Az, hogy életünk során különböző szempontok alapján kategorizáljuk magunkat, még nem tesz senkit különbbé a másiktól. Mi alakítjuk a társadalmi normákat, mi állítjuk piedesztálra a "kiskirályokat', mi értékeljük alul saját magunkat.

Forrás: Shutterstock

Egyesek magasabbra vágynak, így saját magukat magasztalják fel. Sokszor csak azért, mert sok pénz, menő autó, luxuslakás - netalán még hatalom is - jutott nekik. Sokszor nem is dolgoztak meg ezekért, csupán szerencséjük volt, mégis rögtön többre tartják magukat a többi embernél.

Másokba már gyermekkorukban beletáplálják a felsőbbrendűségi tudatot. Pistike a világ közepe, bármit megkap, amit a szüleinek gyerekkorában esetleg nélkülöznie kellett. A család erőn felül dolgozik azért, hogy neki drága iPhone-ja, okosórája, márkás ruhája legyen. Semmilyen teljesítményt nem várnak tőle cserébe, az ölébe hullik minden. Ezért aztán érthető módon elkönyveli magában, hogy mindez alanyi jogon jár neki. Még az is, hogy te arrébb lépsz előle, bele egy hatalmas hókupacba, ha megjelenik a járdán...

Persze lehet, hogy kiskorában pont nélkülözött, így most az erőszakossággal kompenzál. Nem akar soha visszakerülni arra a szintre, ahonnan jött, így bármit hajlandó megtenni ezért. "Én több vagyok a másiknál, és ezt be is fogom bizonyítani" - gondolja. "Félre mindenki, mert jövök!" Ám valójában teljesen mindegy, mi motiválja az ilyen embereket. Vitathatatlan, hogy semmivel nem különbek, mint a többi.

Üzenem hát a fiatalembernek: annyi tisztelettel viszonyulj mások felé, amennyit te is elvársz! Ha pedig már teljesen nem is adsz utat, legalább egy kicsit húzódj le te is a járdán, ha egy idősebb nő jön veled szemben!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shuttertsock

Ezek is érdekelhetnek