Alvási rémület: Minden éjjel átélem a saját halálomat!

Alvási rémület. Így hívják azt a betegséget, amellyel Szabina is küzd. Több, mint 10 év kellett hozzá, hogy végre segítséget merjen kérni, akkor kapta ezt a diagnózist.

A betegségét ugyan már a nevén tudja nevezni, de sem a szakemberek, sem pedig a szakirodalom nem adnak információt arról, hogyan tovább. Terápiáról terápiára jár, de a felriadások szüntelenül követik őt mindenhova. "Teljesen mindegy, hol vagyok: otthon, külföldi nyaraláson vagy egy barátnőmnél. Mindenhol velem vannak a démonjaim."

Szabina éjszakái nem torkolltak mindig rémálomba. Szerinte egy tragikus esemény lehetett a kiváltó ok, akkortól datálja a betegség kezdetét. "16 éves koromban fulladással szállítottak kórházba. Nyaki CT-t készítettek, majd másnap reggel az orvos közölte velem, hogy a csigolyám eldeformálódása miatt már nincs sok hátra az életemből. Összeomlottam. Egy teljes napig abban a tudatban éltem, hogy hamarosan meg fogok halni. Feküdtem az intenzíven, és rettegtem az elmúlástól."

A történet ezután elképesztő fordulatot vett, ugyanis kiderült, hogy a doktor elnézte a felvételeket, és mégsem volt akkora a baj, mint azt elsőre hitte: "Beismerte, hogy tévedett. Volt ugyan gond a gerincemmel, de még menthető volt a helyzet.

Sokáig elképesztő harag volt bennem a téves diagnózis miatt, be is akartuk perelni a kórházat. Aztán elöntött a megkönnyebbülés, majd a megbocsátás érzése. Rájöttem, hogy innentől kezdve végre minden nap hálás tudok lenni az életemért. Örültem, hogy nincsenek megszámlálva a napjaim."

Forrás: Shutterstock

Szabina úgy érezte, hogy újjászületett, és igazi intenzitással, örömmel élte meg a mindennapjait. Ám közben pszichés értelemben véve egyre betegebbé vált. "Először hipochonder lettem, állandóan rettegtem, hogy megbetegszem. Később pedig elkezdődtek az éjszakai felriadások." Azóta eltelt egy évtized, de megoldás nem született. Szinte minden éjjel rettegve, erős szívdobogással, verejtékezve ébred.

"Borzasztó érzés. Előfordul, hogy kiabálok, vagy sikoltozom is, majd másodpercekig nem tudom, ki vagyok és hol vagyok. Egy dolgot érzek csak: éppen meghalok, vagy hamarosan meg fogok halni. Ez a tudat annyira valósnak tűnik ilyenkor, mintha egy orvos mondta volna ki a halálos ítéletemet (ahogy anno ki is mondta). Leírhatatlanul fájdalmas az a 15 másodpercnyi halálfélelem."

Reggel felébred, és folytatja tovább az életét. Emlékszik ugyan a történtekre, de igyekszik nem gondolni rá. A kérdés csak az: meddig lehet ezt bírni? Hogyan lehetsz boldog és kiegyensúlyozott úgy, hogy minden éjjel átéled a saját halálodat?

Mit kell tudni az alvási rémületről?
Kialakulásának hátterében számtalan tényező állhat: extrém fizikai megterhelés, tartós alváshiány, stressz, pszichés problémák (például túlhajszoltság, magánéleti vagy munkahelyi gondok), bizonyos gyógyszerek, idegen környezetben éjszakázás, de lehet örökletes is - sőt, olykor nagy jelentőségű pozitív élmények is okozhatják. Az alvási rémület gyermekkorban gyakorinak számít, és nem is szorul kezelésre - általában a kicsik "kinövik" az idő haladásával.

Felnőtt korban azonban ritka, éppen ezért, ha rendszeresen tapasztalod magadon a fenti tüneteket, vedd fel a kapcsolatot egy orvossal! Fontos azonban, hogy mindannyiunknak lehetnek olykor rosszabb éjszakái - éppen ezért, ha néhány napig hasonlókat érzel, még nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek