A siker kulcsa: cselekedj 72 órán belül!

A január a nagy fogadkozások és újrakezdések hónapja. "Most tényleg elkezdek sportolni. Lefogyok. Leszokok a cigiről." Aztán telnek a hetek, és a legtöbb újévi fogadalom feledésbe merül.

Nagyon sokan nem tudják, mennyire fontos az elhatározás utáni első 72 óra. Biztosan te is jártál már úgy, hogy hazamentél lelkesen egy előadásról, azt tervezve, hogy a hallottakat beépíted a mindennapjaidba.

Nos, ez a lelkesedés drasztikusan csökkenni kezd - már attól a pillanattól kezdve, hogy az előadás után elhagyod a termet. Az aktuális problémák, kihívások ugyanis elvonják a figyelmedet, ezért hamarosan semmi sem lesz a nagy elhatározásból.

Itt jön a trükk: az elhatározást követő 72 órán belül MINDIG el kell kezdened azt, amit terveztél! Különben nagy valószínűséggel semmi sem lesz belőle. Pár hónap múlva pedig újabb előadásra mész, hogy megkapd azt a löketet, ami már megvolt egyszer, de hagytad elveszni... Ne hagyd! Három napon belül tegyél valamit, ami a megvalósítás része!

Bármilyen apróság számít. Ha például rájöttél, hogy munkát szeretnél váltani, nem kell rögtön másnap felmondanod, de mondjuk, frissítheted az önéletrajzodat. Megnézhetsz pár álláshirdetést, és jelentkezhetsz, ha tetszik valamelyik. Ha esetleg valamilyen képzés szükséges ahhoz, hogy elérd az álmodat, akkor nézz utána annak! Vagy legalább készíts egy ütemtervet: mit szeretnél elérni, mikorra, és milyen lépéseket kell tenned?

Hidd el, az idő csalóka! A hetek és a hónapok gyorsan telnek. Ha nem teszel semmit a változásért, akkor valószínűleg jövő januárban is ugyanabban a helyzetben találod magad, és kezdődik minden elölről.

Forrás: Shutterstock

Ráadásul egyre kevésbé hiszel benne, hogy képes vagy átformálni a jövődet, így inkább lebeszéled magad róla. (Igaz, hogy nem szeretem a munkahelyemet, de lépjek le, amikor már ennyi évet kibírtam? Most már megvárom az éves bónuszt, a főnököm nyugdíjazását, stb.)

Ezek viszont sokszor csak kifogások. Az igazság az, hogy váltani - és felelősséget vállalni a döntéseidért - nehéz. Azt sem könnyű beismerni magadnak, hogy a te kezedben van az életed, hiszen szembe kell nézned a félelmeiddel, és ki kell lépned a komfortzónádból.

Mégis ez szükséges ahhoz, hogy más irányt vegyen az életed - a csoda nem szokott csak úgy magától megtörténni, neked kell előidézned! Azzal, hogy változtatsz azokon a dolgokon, amikkel elégedetlen vagy. Panaszkodás, siránkozás és mások szapulása helyett tervezel, kitartó maradsz, és konkrét lépéseket teszel.

Hidd el, ha elkezded, nem marad el az eredmény! Ráadásul a nagyobb önbizalom, amire annyira vágysz, szintén csak úgy érhető el, ha teszel a céljaidért. Áldozatokat vállalsz, kitartasz, olykor lemondasz bizonyos dolgokról a terved megvalósítása érdekében.

A komfortzónában - a langyos vízben (pocsolyában) - sajnos nem fog nőni az önbizalmad. Ám ha kezedbe veszed az életed, akkor garantáltan sikerül változtatni. Szóval, ne várj tovább, kezdd el most! Vagy legkésőbb 72 órán belül...

Fehérvári-Varga Judit

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock