betegség skizofrénia hallucináció pszichés betegségek skizofrén Barok Eszter
Mia jelenleg 28 éves, 16 éves volt, amikor skizofréniát diagnosztizáltak nála. Nem akarja, hogy az emberek szörnyként tekintsenek rá és sorstársaira, ezért vállalta, hogy megosztja a tapasztalatait.

A Föld lakosságának kb. 1,1 százaléka küzd a skizofrénia valamilyen formájával, ami kb. 51 millió érintettet jelent. Ha az ő családjukat, barátaikat vesszük, máris több százmillió olyan emberről beszélhetünk, akiknek a hasadásos elmezavar - mint kóros mentális állapot - hatással van az életére.

Először is, fontos tudni, hogy a skizofrénia egy spektrumbetegség, ami azt jelenti, hogy egy sor tünettel járhat: a leggyakoribbak az akusztikus és vizuális hallucinációk, a paranoid vagy bizarr téveszmék, a rendezetlen beszéd és gondolkodás.

Elképzelhető azonban, hogy valaki soha nem hallucinált még életében, mégis megkapja a skizofrénia diagnózisát egyéb tünetei alapján. Fontos az is, hogy a skizofrénia nem keverendő a disszociatív személyiségzavarral, amikor is egy tudathasadás következtében több személyiség is elkülönül egyetlen emberben.

Mia a skizofrénia igen súlyos formájával küzd, ami azt jelenti, hogy a felsorolt tünetek mindegyike nehezíti mindennapjait kisebb-nagyobb mértékben. Hiába a gyógyszeres kezelés, a hallucinációk tulajdonképpen 24 órában jelen vannak az életében, a gondolkodása és beszéde azonban ritkán válik rendezetlenné, mivel nagyon tudatosan képes kontrollálni viselkedését. Mindez azonban komoly odafigyelést igényel a részéről, ezért sokkal hamarabb elfárad, mint az átlag.

"Igen, folyamatosan hallucinálok, de a képzelgéseket ma már külön tudom választani a valóságtól. Szerencsém van, mert az én vízióim eléggé szürreálisak, csupa olyasmi, ami nem történhet meg a valóságban: levágott fejű kislány macival a kezében, háromfejű ember és lebegő bohóc. Sokszor látok pókinváziót is, így a kisebb pókokról, amik a valóságban is előfordulnak, sokszor nem tudom eldönteni, hogy tényleg léteznek-e, vagy csak a fejemben vannak jelen" - mondja Mia.

Forrás: Shutterstock

Azt viszont határozottan elutasítja, hogy megmutassa, hol és mit lát éppen. "Nem jó belemenni ezekbe a beszélgetésekbe. Nem csak azért, mert a másik ilyenkor teljesen ledöbben, hogy milyen furcsa és ijesztő is a világom, de azért sem, mert ha hosszan és részletesen beszélek a vízióimról, attól méginkább valóságosnak tűnnek."

A beszéde teljesen összeszedett, ezért a felületes szemlélődő meg nem mondaná, hogy erős hallucinációkkal küzd. "Szerencsére tudom, mi az, ami csökkenti a tüneteket: a nyugodt környezet, a halvány pasztell színek, és ha a valóságban kerülöm a bohócokat, pókokat."

A skizofrénia tünetei általában a kamaszkor végén, fiatal felnőttkorban jelentkeznek először. Erős stresszhatás vagy trauma válthatja ki őket, de olyan is van, hogy látszólag semmilyen külső hatás nem érte a fiatalt. Mia kezdetben azt hitte, démonok szállták meg, így szinte megkönnyebbülés volt számára a diagnózis: valójában az agy kémiai egyensúlyának megbomlásáról van szó.

Az, hogy valaki mennyire tud önálló életet élni ezzel a betegséggel, a tünetek súlyosságától függ. Van, akit leszázalékolnak és gyámság alá kerül, míg a szerencsésebbek képesek akár teljes munkaidőben is dolgozni, tanulni. Mia jelenleg PhD-hallgató természettudományos területen, később szeretne kutatólaborban dolgozni. Nagyon komolyan veszi a rendszeres orvosi vizsgálatokat és a precíz gyógyszeradagolást, hogy a - szinte állandóan jelenlévő - tüneteket képes legyen kordában tartani.

A fiatal lány szerint a skizofréniában az a legszörnyűbb, hogy az érintettek szégyellik az állapotukat, és igyekszenek titokban tartani, mivel küzdenek. Amikor 5 éve nyíltan felvállalta a Facebook-ismerősei előtt, hogy ilyen komoly mentális betegsége van, őt magát is megdöbbentette, mennyien mellé álltak. Ma már tervezi, hogy előbb-utóbb szélesebb közönség előtt is betekintést enged nehezített pályás életébe: egy YouTube-csatornát tervez, ahol beszámol a tippekről és trükkökről, amiktől skizofréniával is elviselhető, sőt, boldog lehet az élet.

"De ez még a jövő zenéje. Addig arra kérlek, változtasd meg a nevemet, ha rólam írsz. Nem is én vagyok a fontos, hanem az üzenet: a mentális betegek nem szörnyetegek, hanem emberek, mint bárki más."

Anyám skizofrén volt, apám pedig nem mert felnevelni...http://www.she.hu/herself/20190225-egy-skizofren-anya-es-egy-apa-aki-nem-mert-felnevelni-helyette-voros-lujza.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.