A projekt a UPC, a SKOOL és a Kódvarázs gyerekeknek szóló programozó versenyén, a Future Makers Nagydíjon már nyert - majd elhozta a dublini Future Makers Nemzetközi Nagydíjat és a The Coolest Projects weboldal kategóriájának harmadik helyezését is...
A FoodOverflow lényege, hogy a felhasználók egy weboldalon keresztül feltölthetik a felesleges ételeiket, megadva az átvétel helyét, a kategóriát és a lejárati dátumot. Ezután a többi felhasználó láthatja azokat a felajánlásokat, melyek a közelében vannak, és rendezheti ezeket távolság, lejárati dátum és kategória szerint.
A nagy potenciált az adja, hogy az oldalt éppúgy használhatják élelmiszerboltok, éttermek és különféle jótékonysági szervezetek, mint magánemberek, hogy megtalálják egymást. További plusz, hogy a felajánlott és sikeresen átadott ételek után az emberek FoodCoinokat kapnak, amiket a későbbiekben bárki elkölthet majd az együttműködő üzletláncoknál (tehát a nagy cégeknek is jó reklám, ha részt vesznek egy ilyen projektben).
Ha a világon egy év alatt keletkezett, fel nem használt vagy kidobott élelmiszert egy halomba gyűjtenénk, egy óriási, 1,3 milliárd tonnás hegy tornyosulna előttünk - a FAO adatai szerint ez az emberi fogyasztásra előállított élelmiszerek harmada. Az Élelmiszerbank adatai szerint Magyarországon is nagy a baj, nálunk évi kb. 1,8 millió tonna étel landol a kukában. Különösen döbbenetessé teszi ezeket a számokat a tény, hogy a kidobott élelmiszer 80 százaléka még fogyasztható volna.
Az élelmiszer-termelés, -csomagolás és -szállítás erősen energiaigényes, ami azt jelenti, hogy már magával a folyamattal is súlyosan terheljük a környezetet. Gondolj csak bele: a világszerte kidobott élelmiszer termeléséhez felhasznált öntözővíz elegendő lenne 9 milliárd ember háztartási vízigényének - napi 200 liter/fő - fedezésére!
Az élelmiszer-hulladék lebomlásakor keletkező metán 25-ször erősebb hatással van a klímaváltozásra, mint a szén-dioxid, vagyis a kidobott kajával tovább rontunk a már így is súlyos helyzeten.
A FAO számításai szerint kb. 821 millió ember éhezik, az UNICEF becslései szerint pedig a világon nagyjából minden 9. ember súlyosan alultáplált. Ez a probléma - ha nem is olyan mértékben, mint a harmadik világban - Magyarországon is megjelenik: kb. 14 ezer hajléktalan él az országban, de legalább tízszer ennyien vannak azok, akik nem jutnak elegendő táplálékhoz. Érthető tehát, hogy az élelmiszer-pazarlás csökkentése az egyik legfontosabb feladat, ami a modern ember előtt áll.
A kormányok újfajta törvényekkel igyekszenek visszaszorítani a problémát: Franciaországban például megtiltották a 200 négyzetméternél nagyobb üzleteknek, hogy kidobják vagy megsemmisítsék a még fogyasztható élelmiszereket, ehelyett - 2015 óta - kötelezően segélyszervezeteknek kell felajánlaniuk.
A multivilág is átalakul: olyan csomagolóanyagok kidolgozásán munkálkodnak, amelyek hosszabb ideig frissen tartják az élelmiszert, és segítenek abban, hogy az a szállítás során se sérüljön meg. Végül pedig könnyen, gyorsan lebomlanak és/vagy teljesen újrahasznosíthatók.
Azok a kezdeményezések is fontosak, amelyek a technikát hívják segítségül, hogy a fölöslegessé vált élelmiszert eljuttassák a nélkülözőkhöz az adott régióban. Tiszta szívből gratulálunk tehát a Fazekas Mihály Gimnázium három diákjának, és mindenkit arra biztatunk, nézzen szét a FoodOverflow oldalon!
Nyitókép: Shutterstock
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.