A szexrobotok hatásai az emberi pszichére

Kár lenne tagadni: manapság egy olyan világban élünk, ahol a szexrobotok egyre inkább élre törnek. És ahogy az lenni szokott, egyre inkább egymásnak feszülnek a pro és kontra érvek is.

Fontos elmondanom azoknak, akik eddig fülüket-farkukat behúzták, ha ilyen műanyag babákról hallottak: már régen nem a guminők felturbózott változatáról van szó. A mostaniak ugyanis már mesterséges intelligenciával rendelkező, érzésekre reagáló, személyiséggel bíró szexuális játékszerek. Néhányuk már olyan értelmes, hogy ha nem megfelelően bánnak velük, akkor nemet mondanak az aktusra! (De már tesztelés alatt van az a szerkezet is, amelyik konkrét orgazmust tud produkálni.)

Azonban, hogy ne vesszünk el a részletekben, segítségül hívtuk Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológust, hogy mondja el a véleményét egy fontos kérdésről:

Milyen hatással lehetnek a szexrobotok az emberi pszichére?

Forrás: Csányi István

A szakemberek között is megoszlanak a vélemények arról, hogy vajon jó-e, ha egy szexrobot emberi tulajdonságokkal ruháznak fel. A többség szerint olyan szempontból előnyös, hogy ennek köszönhetően talán véget lehetne vetni az emberi szexiparnak - hiszen ténylegesen tárgyak nyújtanának szexuális szolgáltatást, nem pedig szexuális tárgyakként kezelt emberek.

A "tökéletes" pár

Szuper szexjátékokat ígérnek a tervezők, amelyek tökéletes párjai lehetnek a felhasználóiknak. Úgy programozzák őket, hogy a babák szeressék a tulajdonosaikat (pontosabban szerető kapcsolatot szimuláljanak), és mindig figyelemmel forduljanak feléjük. David Levy robotikus véleménye szerint az emberi szerelemben és szexben semmi olyan nincs, amit ne lehetne a közeljövőben beprogramozni egy robotba.

Ám mivel ezek a robotbabák már igen fejlettek, így több is kialakulhat, mint szexuális kapcsolat: könnyen megeshet, hogy az emberek elkezdenek érzelmeket táplálni irántuk. Ez pedig háttérbe szorítaná a valós emberekkel való interakciót és a feléjük érzett kötődést.

A gépek iránti kötődést már korábban is bizonyították: számtalan kórházban alkalmaznak már robotokat, hogy megkönnyítsék a dolgozók munkáját. Arra viszont nem számítottak, hogy a betegek kötődni kezdenek majd a szorgos kis masinákhoz.

Hasonló eset történt azzal az eszközzel is, amit 2013-ban a Marsra küldött a NASA. Mikor kiderült, hogy nem sikerült megvalósítania küldetését - a Happy Birthday "eléneklését" a bolygónak - tucatjával érkeztek levelek, melyekben az emberek együttérzésüket fejezték ki a robottal szemben, "aki" most biztos nagyon szomorú lehet.

De akár olyan tulajdonságokat is előcsalogathat belőlünk a robotimádat, ami más esetben vélhetően nem jelenne meg: amikor leálltak az AIBO kutyák alkatrészeinek gyártásával, egymás után váltak javíthatatlanná a robotnégylábúak, az emberek egymás "házi kedvencét" tették tönkre, hogy kirabolják belőle a számukra szükséges részeket. Úgymond "alkatrész kannibalizmus" és hisztéria uralkodott Japánban.

Forrás: Shutterstock

Szexualitás terén felmerült, hogy amennyiben egyes parafil vágyakat - például a pedofíliát - az arra hajlamos személyek gépeken élhetnék ki, nem csökkennének-e a valós elkövetések, a bűnesetek száma. A válasz sajnos az, hogy nem - sőt, épp felerősödés valószínűsíthető, hiszen az aktus szimulációja "természetessé" tenné a személy számára a perverziója kiélését.

A legális gyártás pedig azt a téves üzenetet közvetítené, hogy a jelenség elfogadott. Ugyanígy etikai kérdéseket vet fel, hogy kinek a képmására gyártsák a babákat: így például elfogadható-e az, hogy bárki Rihannával vagy Jennifer Lopezzel szexelhessen?

A szakemberek szerint leginkább az orvoslásban és az oktatásban lehet pozitív szerepük a robotoknak - utóbbinál például a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek esetében vagy az autizmusban. A humán szexualitást azonban inkább hús-vér emberek éljék meg érzelmek mentén. Elvégre nemcsak egy gépre van szükségünk, hogy szexelni tudjunk, hanem arra is, hogy jobb emberré váljunk egymás által az adok-kapok örömében.

Tehát a doktornő összefoglalója alapján még reménykedhetünk, hogy a szexrobotok nem lesznek általános kellékei a hálószobáknak.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek