3+1 tipp, hogy felépítsd az énhatáraidat!

"Pofám leszakad, hogy már megint nem töröltél fel magad után a fürdőszobában, és beletocsogtam a vízbe!" - méltatlankodik Feri reggel, a zoknis fiókban turkálva, öt perccel indulás előtt.

Flórát először elönti a düh, majd észre sem veszi, és máris patakokban folynak a könnyei... De mi is történik?

Flóra olyan ember, akit gyakran öntenek el a szinte kontrollálhatatlan érzések. Ilyenkor vagy ordít másokkal, vagy jól kibőgi magát, és még sokáig bántja az eset. Előfordul, hogy amikor ledorongolják - mint ahogyan azt reggel Feri tette -, nem képes józanul mérlegelni: vagy a másikat hibáztatja, vagy pedig maga helyezkedik a lábtörlő szerepébe, és esetleg napokig vezekel egy-egy ilyen kisebb ballépés miatt. Számára egyszerűen kihívást jelent, hogy határt tudjon szabni.

Ha jók az énhatáraid, az olyan, mintha egy erős, biztonságot adó kerítés ölelne körül. Ha azonban csapnivalóak, akkor sokszor azon kapod magad, hogy mások rád telepszenek, kihasználnak, leszívják az energiádat. Te pedig gyakran borulsz ki és omlasz össze - akár jelentéktelen apróságok miatt is, mert nem tudsz mit kezdeni a rád zúduló intenzív érzésekkel.

Egy erős énhatárokkal rendelkező ember nem hagyja, hogy bárki és bármi hozzáférjen lelke legmélyéhez. Képes a helyén kezelni, hogy ki és miért mondta azt, amit mondott. Ha bántják, megsértik, képes higgadtan reagálni, és viszonylag hamar túllép az ügyön.

Aki viszont nem olyan családból származik, ahol tiszteletben tartották, értették és segítették a másik ember igényeit és szükségleteit, ott az énhatárok igen gyakran nem alakulnak ki - a kerítés gyenge marad, a lélek pedig védtelen.

Forrás: Shutterstock

A jó hír, hogy ez a készség később is fejleszthető. Kezdetben segít, ha minden esetben az alábbi négy kérdést tesszük fel magunknak:

  • Mi is a gond tulajdonképpen?
  • Miben járultam hozzá a probléma kialakulásához, mi az, ami az én hibám?
  • Miben hibázott a másik fél, mi az, ami az ő sara?
  • Van valami, amit ebből az esetből tanulhatok, ami a hasznomra válik?

Ha Feri és Flóra példájánál maradunk, akkor Flóra - egészséges énhatárral - a következő válaszokat adja a fenti kérdésekre:

  1. Feri sietett volna a munkába, de a fürdőszobában egy hatalmas tócsába lépett, ezért kénytelen volt zoknit cserélni. Ez nem először fordul elő, többször is szólt már érte, ezért érthető, hogy ideges.
  2. Valóban hibáztam, elfelejtettem feltörölni a padlót zuhanyzás után, mert rohantam a gyerekekhez.
  3. Feri mostanában elég stresszes időszakot él át, gyakran ideges, feszült, és rajtam tölti ki a mérgét. Nincs tisztában azzal sem, hogy milyen sok mindenre kell figyelnem, hiszen én viszem a gyerekeket óvodába, iskolába, és a reggel mindig káoszos.
  4. Muszáj észben tartanom, hogy csak egy mozdulat feltörölni magam után, váljon ez rutinná! Ferinek pedig el kell magyaráznom, miért vagyok ilyen figyelmetlen, és hogy a kiabálás ilyen helyzetben abszolút nem segít, sőt.

Eleinte érdemes tudatosan törekedni arra, hogy válaszolj a négy kérdésre magadban, akár családi konflikusról, akár egy kellemetlen szituációról van szó. Egy idő után pedig természetessé válik, hogy a kérdésre adott válaszok ösztönösen felbuknak a tudatalattidból, egyfajta védelmet nyújtva ezzel.

Kezdetben a szenvedélyek és indulatok erősebbek lesznek, mint a józan mérlegelés nyújtotta nyugalom, de legalább abban segítségedre lesznek, hogy könnyebben túllépj a nyomasztó érzéseken.

Ha pedig kitartóan dolgozol magadon, egy idő után azon kapod magadat: nemcsak, hogy nem borítanak ki azok a dolgok, amik korábban kiakasztottak, hanem az élet minden területén hatékonyabban tudod képviselni az igényeidet, szükségleteidet és érdekeidet. Vagyis, ha erős énhatáraid vannak, és az énképed is pozitívabbá válik.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek