A 21. század parancsa: boldognak lenni mindenáron!

Korán keltél ma reggel, hogy megölelj egy fát? Mantráztad már a boldogság himnuszát? Csillámporoztál kicsit az Instán? Ha nem, akkor valami baj van veled! Nem gondolkodsz pozitívan, nem teljesíted a boldogság parancsát! Hát tényleg boldogtalan akarsz lenni?

Sigmund Freud megjelenéséig az őrülteket a pszichiátria kezelte. Aztán jött az osztrák prof a minden titkot elnyelő díványával, és a kezelők megteltek neurotikusokkal. Ma már azonban nem elég a Woody Allen-i tézis, miszerint az élet dolgait két részre lehet osztani: rettenetesre és nyomorúságosra.

Ott tartunk, hogy a boldogság nem opció, hanem utasítás. Érkezik a coach, a személyes boldogságmenedzser, és kiderül: abból a függőségedből is kigyógyítanak, ami nem is létezik. Üdvözlet Örömországban!

Senki nem tudja pontosan definiálni a boldogságot. Pedig rengetegen érzik minden nap - legalábbis a profiljuk szerint, hiszen a közösségi média például erről is szól: az instant boldogságról. Beledobsz egy kis glittert, flittert, majd jöhet a highlighter. Motiváció balról, inspiráció jobbról. Küzdj azért, amiben hiszel! Mindfulness, carpe diem - a reggeli kávéra pedig alig marad idő...

Üdvözült mosollyal futsz a boldogság mókuskerekén, de nem érsz célba. Két szelfbrending és kócsolás között felmegy a vérnyomásod, az ambíció felépítése gyakorlatnál pedig szolid remegésbe kezd a szemhéjad. Végül elégedetlenül dohogsz, mert nem úgy reagálsz a boldogság parancsára, ahogy elvárja tőled a korszellem.

Forrás: Shuttertsock

Könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy folyamatos küzdelemmé válik az életünk. Mert szinte szégyen bevallani, hogy hiába dolgoztál meg az előléptetésért, a házasságért, az orgazmusért, a kilók számának csökkentéséért, nem sikerült. Van olyan, hogy keményen próbálod, mégsem lesz belőle semmi.

Ha pedig már eleget motiválódtál, akkor ideje új szintre lépni: "Élj úgy minden nap, mintha az lenne az utolsó! Ne feküdj le úgy aludni, hogy nem vagy az, aki lenni akarsz!" Nem kell Woody Allennek lenni ahhoz, hogy elkezdj szorongani ettől a gondolattól. Hogy is tudnád 0-24-ben kiszívni a lét nedűjének minden cseppjét? Túl nagy nyomás ez, miközben épp a stressz elkerülése lenne a célod.

Nem úgy születünk, hogy mindenképp boldogok leszünk - és soha nem létezett egyetemes definíció arra, hogy mit jelent a boldogság. Csak próbáljuk megfejteni, mi az, ami számunkra az lehet. Fogadd el a hibát és a tökéletlenséget, mert az élet nem egy Insta lista, amit kipipálhatsz. Persze nehéz tolerálni, ha valami épp nem jó neked, mert akkor azt is el kell fogadni, hogy nem szeretsz mindent az életedben.

De néha zavarba kell jönni, el kell bukni, nevetségessé kell válni. Mert minden bukás esély a fejlődésre, ami elkerülhetetlenül visz a boldogság felé. Hiszen nem azt kell megtanulni, hogy kerüld el az esést, hanem, hogy miképp állj fel. Mindegy, hogy melyik részre koncentrálsz, egy biztos: boldog akkor lehetsz, ha nem akarsz kényszeredetten az lenni. Lám, még jól jöhet egy kis neurózis...

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek