Szexista mondatok, amikkel lealacsonyítjuk a férfiakat...

A szexizmus az a hiedelem, miszerint az egyik nem értékesebb, felsőbbrendű, mint a másik. Általában a nőket sújtó előítéletekre, hátrányos megkülönböztetésre szokták vonatkoztatni - egyes vélemények szerint a férfiak nem is találkoznak szexizmussal.

Holott ennél azért árnyaltabb a kép. Íme, néhány előítélet, amely igenis a férfiakat sújtja:

A férfi agya helyén a farka van, azzal gondolkodik. 

Ez nagyjából annyira bunkó megjegyzés, mint az, hogy a nőknek a menstruáció idején elmegy az eszük, és képtelenek józan döntést hozni. A jó hír pedig az, hogy nagyjából hasonló tudományos alapja van mindkettőnek. Segítek: semmi.

A férfinak elég a sör és a meccs, egyszerű lélek mind. 

Jelentését tekintve megegyezik azzal a kijelentéssel, mely szerint a nő száját bármikor befoghatjuk egy új cipővel vagy táskával.

Naponta csak egyszer gondolnak a szexre, de az 24 óráig tart. 

Ez amolyan tipikus van sapka, nincs sapka eset: ha túl sokat gondol rá, akkor sekélyes, ha nem gondol rá eleget, akkor meg "gáz"...

Ugyan már, minden férfi csak AZT akarja!

Mikor már a sokadik olyan történetet hallottam, hogy a pasi egy kapcsolat hajnalán képtelen volt ágyba bújni reménybeli partnerével, megértettem: van, aki könnyedén szexel érzelmek nélkül, más számára ez viszont kihívást jelent. Csak míg a szabadosan élő nőt azonnal ribancnak titulálják, addig a férfiaknál fordított a helyzet: ha a harmadik randiig nem próbálják meg gerincre vágni a nőt, bizonyára impotensek, kicsi a farkuk vagy melegek - de minimum "azt sem tudják, mit akarnak", csak "töketlenkednek".

Forrás: Shutterstock

Nem beszél az érzéseiről, hiszen férfiből van. 

Ebben a gyakran elhangzó álbölcsességben talán annyi igazság van, hogy a kisfiúkat valóban egész pici koruktól úgy szocializálják, hogy bármi történik: "Katona dolog, egy férfi nem sír!" Így sajnos nagyon hamar megtanulják elfojtani az érzéseiket. Éppen úgy, ahogyan a kislányok is megtanulják elfojtani az agressziójukat - hiszen a lányoknak mindig kedvesnek kell lenniük. Ideje mindkét sztereotípiával szakítani: a fiúk bátran sírhatnak, ha szükségük van rá, a kislányok pedig igenis éljék meg az indulataikat, és ne cipeljék a felgyülemlett lelki szemetet!

Férfinátha?!

Az külön fogalom. Abba bele szokás halni. Részvétem a családnak. Persze, higgyük csak, hogy kivétel nélkül minden férfi meghalni készül, ha elkapja a rhinovírus, de ez azért megint csak brutális egyszerűsítés.

A pasik nem látják meg a koszt, ne bántsd emiatt!

Nyilván, férfiak és nők között is akadnak olyanok, akik számára fontos a rend és a tisztaság - de vannak olyan "zsenik" is, akik "átlátnak a káoszon". Ha esetleg mégis a nő a precízebb, amikor takarításról van szó, az nem a röntgenszemeinek vagy valamiféle titkos, veleszületett takarítógénnek köszönhető. Hanem pusztán annak, hogy a hagyományos nemi szerepek világában valószínűleg nagyobb rutinra tett szert. Ettől még ugyanúgy megvan a férfiak képessége és érzéke a rendtartáshoz - az igény pedig mindkét nem esetében változó.

Jé, fordítva van a ruha a gyereken. Csak nem apuci öltöztette?

Egyértelmű. Hiszen az anyák még véletlenül - hullafáradtan, betegen, sötétben - sem adnak semmilyen ruhadarabot fordítva a gyerekükre. Ugyebár...?

A férfiak nem veszik észre, ha becsinált a gyerek!

Az apákat a modern popkultúrában valamiért csetlő-botló, kétbalkezes szerencsétlenként ábrázolják. Pedig abszolút kompetens felnőtt lények, akik maximálisan alkalmasak egy pelenka kicserélésére. Ugyanúgy, ahogy a nők is tudják (döbbenet, meglepő hír következik), hogy egy frissen vásárolt műszaki cikk csak akkor működik, ha áram alatt van, vagy ha feltöltjük az akksiját.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek