9+1 tipp a konzumidióták ellensúlyozására!

Ki az a konzumidióta? Az az ember, aki kizárólag a vásárlás kedvéért vásárol, mert tulajdonképpen ez a hobbija - vagy egyszerűen csak annyi esze van, mint egy maroknyi lepkének.

A konzumidióta első ránézésre teljesen ártalmatlan, vidám embernek tűnik. Azonban ha jobban megfigyeled, hamar rájössz, hogy ő aztán vastagon benne van a kipusztult fajok listájának bővítésében. Ő az, aki egy új reklámtól totális izgalomba jön, és gondolkodás nélkül megvásárol mindent, amit csak hirdetnek.

"Mi a franc közöm van hozzá?" - Kérdezhetnéd magadban.

Nagyon is sok! Tudniillik az emberiségnek még kb. 10 boldog éve van hátra - legalábbis a tudósok 90%-a szerint - és utána nyakunkon az apokalipszis. Ezt többek között az eszetlen túlfogyasztásnak köszönheted, amire a konzumidióta olyan magas ívben szarik, hogy még a Baktérítőt is megszégyeníti...

Amíg te igyekszel környezettudatosan élni - például elzárod a vizet két tányér elmosogatása között is -, addig ő simán megvásárolja azokat a cuccokat, amit minden jóérzésű ember élből elutasít. Egész egyszerűen csak azért, mert több kárt okoz a környezetnek, mint amennyi hasznot hoz az egyénnek.

Ám a konzumidióta mindent megvásárol, amit csak tud - és nem érdekli, hogy az adott termék előállítása mennyi károsanyag-kibocsátással vagy energiafelhasználással jár. És persze nyilván csak olyan termékeket vesz, amelyek a lehető legtöbb csomagolóanyagot tartalmazzák. Mert hát hiába van ugyanaz a narancslé a dobozban, ha nem elég színes a csomagolás, és nincs rajta minimum negyed kiló flitter, akkor nem is esik jól meginni.

Tippek a konzumidióták ellensúlyozására!

1. Felejtsd el a gyorséttermeket!

Nemcsak azért, mert a kajáikban még Columbo is alig találna értékes tápanyagot, hanem azért is, mert itt még a szívószálakat is becsomagolják. Egyesével! A fogpiszkálót is. Sőt, még az édesítő bogyókat is, darabonként. Ha itt eszel, még egy sima ebéd után is brutál mennyiségű csomagolóanyag szemetet hagysz a tálcádon.

2. Tudd, hogy kinél hagyod ott a pénzed!

Ne vásárolj olyan cégtől, amiről tudod, hogy éhbérért dolgoztatja a harmadik világbeli embereket! Miért ne? Mert egy ideje már illegális a rabszolgatartás minden formája.

3. Vásárolj hazai zöldséget és gyümölcsöt a külföldi helyett

Miért? Mert ezeknek a termékeknek az utaztatása, tárolása és hűtése keményen megterheli a környezetet. Ráadásul mindezt azért, hogy kilónként 100 Ft-tal olcsóbban vásárolhass. Ne már! Ennyire nem lehetsz önző!

Forrás: Shutterstock

4. Igyekezz csomagolás nélküli termékeket venni!

Mert hiába tud vonzó lenni egy színes doboz vagy papírbevonat, attól még szükségtelen rossz. Ráadásul kétszer fizetsz érte! Először mikor megveszed a terméket, másodszor pedig mikor befizeted a szemétdíjat. Most mondd meg, ennek van értelme?

Tipp: Ha veszel egy banánt meg egy almát, nem kell külön műanyag zacskóba tenni őket. Nyugodtan tedd az összeset egy zacsiba, csak a végén ragaszd rá az összes címkét!

5. Felejtsd el a műanyag palackokat és flakonokat!

Vegyél trendi kulacsokat, amiket évekig használhatsz, és még szépek is. Ha újrahasznosított műanyagból készültet választasz, azért piros pont jár. Ásványvízfüggő vagy? Gond egy szál se: vegyél vízszűrő kancsót, és viszlát palackok!

6. Használt sütőolajat soha nem öntünk ki sehova!

Összegyűjtjük, és szépen leadjuk a benzinkutakon.

7. Szokj le a papírtörlőről!

Ezt nem is magyarázom, Szilviais meg fogja érteni.

8. Ne vásárold túl magad!

Iszonyatos mennyiségű kaja landol a kukákban. Minden étel előállításának van ökológiai lábnyoma, és még te is hozzáteszel azzal, hogy rohadásig tárolod a hűtőben. Inkább vásárolj kevesebbet, mint hogy kidobd az ételt!

9. Ne használd a wc-t szemetesnek!

A legdurvább a wc ügy - ugyanis a wc-ben bizony ivóvíz van. És mindent, amit oda bepottyantasz, azt ivóvízzel öblíted le. Akár 45 liter vizet is lehúzol naponta a wc-n, szó szerint. Szóval csak akkor húzd le, amikor tényleg indokolt.

+1. Amire soha senki sem gondol!

A számítógéped egymagában nem egy energiazabáló szörnyeteg, viszont ha globálisan tekintesz rá, és a világ összes gépét nézed, az már nem csekély tétel. Éppen ezért, ha netezel, ne nyiss meg egyszerre 8 lapot a böngésződben, miközben sorozatot nézel meg még szöveget is szerkesztesz!

Miért? Mert a sok szimultán feladat megemeli a processzor leterheltségét, a géped felmelegszik, ami miatt a ventillátorok őrült pörgésbe kezdenek, hogy ne olvadjon szét a billentyűzeted - a fogyasztás pedig megugrik. És ha közben még képet is szerkesztesz, amit feltolsz Instára, majd ráírsz a barátnődre Facebookon, hogy azonnal lájkolja, az maga a digitális harakiri...

Ne legyél néma cinkosa a konzumidiótáknak, védd meg az életteredet! És ne feledd: gondolkodni szexi!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek