Féltékeny a pasid a sikereidre? Mérgező kapcsolatban élsz!

Egy közeli barátnőm a randizás elején fél bevállalni, hogy menő beosztásban dolgozik, és a munkája során már bejárta a világot - főleg, ha tisztában van vele, hogy a kiszemelt srác nem boldogul olyan jól a szakmájában, és még az országhatárt sem lépte át.

Amikor külföldi konferenciára utazik, próbálja a világ legunalmasabb tevékenységének beállítani azt a híres szállodában eltöltött hétvégét, ahová a szakmai kompetenciája miatt hívják el. Nehogy a férfi rosszul érezze magát az ő sikereitől.

És nem csak ő van így. Sok nő nem meri felvállalni önmagát a korábbi kapcsolataiban szerzett rossz tapasztalatai miatt. Pedig az a normális, ha a párunk örül az eredményeinknek, és büszke ránk.

Hiszen attól függetlenül, hogy a kollégáink vagy a barátaink elismernek minket, a társunk megbecsülése a legfontosabb, az ő támogatása hiányzik a legjobban. Mégis vannak házasságok, együttélések, ahol nem egyértelmű a másik fél támogatása, főleg, ha karrierről, továbbtanulásról vagy egy új hobbiról van szó.

"Nem neked való!" - dohog a férj, ha a nő jogosítványt szeretne. "Nem értem, minek kell ez neked?" - csapkodja a partner az asztalt, amikor a nő előléptetésre hajt. "Micsoda hülyeség! Ennek semmi értelme!" - csóválja a fejét, amikor a nő bejelenti, hogy beiratkozott egy extrém sport tanfolyamra, saját üzleti tervet fontolgat, vagy világkörüli útra gyűjt. Az elvetemültebbek még azt is hozzá szokták tenni, hogy: "Úgysem fog sikerülni!".

Ha pedig mégis összejön, akkor meg kézzel-lábbal próbálják a saját sértődöttségükre irányítani a figyelmet a párjuk öröme helyett. Hiszen pont akkor kell összeveszni, felhánytorgatni valamit, vagy csak duzzogva félrevonulni, amikor a nő támogatásra, elismerésre vágyik. Vagy egyszerűen csak szeretné, ha együtt örülne vele párja.

Forrás: Shutterstock

Tovább nehezíti a helyzetet, ha a férfi sikertelen a saját szakmájában, vagy nem találja a helyét, esetleg anyagi gondokkal küzd. Mivel egy ilyen helyzet az önbizalma rovására is mehet, a nő minden egyes sikeres pillanata a saját sikertelenségére emlékeztetheti.

Persze vannak olyan férfiak, akik annak ellenére sem képesek támogatni párjuk törekvéseit, hogy stabil anyagi helyzetük és felfelé ívelő karrierjük van - hiszen ezek sem garantálják az egészséges önértékelést. Mert gyakran a siker hajszolása csupán eredménytelen kompenzációja egy múltbéli sérelemnek - mely miatt jelenlegi partnerüket is büntetik. Ilyenkor a pár tagjai könnyen elfeledkezhetnek arról, hogy nem egymás ellenfelei, és az egyikük sikere nem a másik kudarcát jelenti.

De ne feledd, akkor van jogod a párod támogatására, ha nem dörgölöd az orra alá, hogy mennyivel jobb vagy valamiben, mint ő! De nyugi, nem valószínű, hogy csak és kizárólag te vagy a felelős a partnered önbizalomhiányáért.

Így az sem biztos, hogy egyedül képes leszel helyrehozni. De sok-sok őszinte beszélgetés vagy szakértő bevonása segíthet elmozdítani a dolgokat a jó irányba. Hiszen az elismerés hiánya, a képzeletbeli dominanciáért folytatott harc a legnagyobb szerelmet is tönkreteszi.

Ha a támogatás teljesen hiányzik a kapcsolatból, és minden próbálkozás eredménytelen, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy folytasd-e a mérgező viszonyt - melynek minden perce észrevétlenül rombol téged is. Ne mondj le a saját vágyaidról, saját magadról a családi béke kedvéért! Senki nem lesz boldog egy olyan párkapcsolatban, ahol nem támogatják, és nem büszkék rá, még akkor sem, ha minden más látszólag működik.

Semmiképp se szégyelld magad, ha beutaztad a világot, ha tanult vagy és sikeres, ha nagyszabású terveid vannak! Biztos vagyok benne, hogy vár rád valahol egy olyan társ, aki büszke lesz rád, és csillogó szemmel meséli majd a barátainak, hogy milyen sokoldalú és ügyes vagy. Hiszen akinek egészséges a lelke és az önértékelése, az örül a társa sikereinek.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek