Az élet nagy kérdései: A konditermi tükör tényleg torzít?

Mindig is büszke voltam arra, hogy fontos dolgok kötik le a figyelmemet, sőt, feltaláló vagyok. Feltaláltam már a hővisszaverő fóliát, amit a meleg vízzel teli fürdőkádra lehetne húzni, hogy lassabban hűljön ki a víz.

Illetve hátfájásra a padot, amin fejjel lefelé lóghatnánk, valamint hátfájásra a seprűnyelet, amit egy szekérkerékkel összekötve nyomást helyezhetnénk a fájdalmas pontokra. Továbbá én találtam fel a fogóban végződő botot, amivel felkelés nélkül vehetjük magunkhoz a sört. Szóval, csupa olyasmit, ami az én életemben felmerülő problémákra ad megoldást - ám egyben emberek millióit is érinti, így biztosan gazdag leszek.

Ma pedig a konditeremben, miközben éppen magamat csodáltam, azon gondolkodtam: vajon azért vagyok elképesztően izmos, mert az elmúlt két hétben viszonylag sokat jártam edzeni? Vagy azért, mert igaz a városi legenda, miszerint a konditermi tükrök bizony torzítanak?

Mielőtt tudományos alapokra helyeznénk a kérdést, először gondoljuk át józan paraszti ésszel! Ugyebár a két nem eltérő igényekkel rendelkezik, a férfiak minél nagyobbnak szeretnék látni magukat, a nők pedig minél kisebbnek, pontosabban karcsúbbnak. Ha igaz, hogy a konditermekbe helyezett tükrök torzítanak (pontosabban nagyítanak), akkor csak az egyik nem elvárásainak tesznek eleget,ez nem lenne szerencsés.

Bár a testkultúra-forradalom kezdeti szakaszaiban - a hetvenes, nyolcvanas években - még többnyire csak férfiak jártak gyúrni, így még logikus is lenne a dolog. De ma már legalább annyi nő jár konditerembe, mint férfi. Lehet, hogy régi szokás, hogy a tükörgyártók torzító tükröket küldenek a konditermekbe, de az is lehet, hogy az egésznek semmi alapja. De inkább térjünk át a tudományra!

Forrás: Shutterstock

Az első fontos számadat, hogy a "konditermi tükör nagyobbnak mutat-e" angol nyelvű keresésre több, mint kilenc millió találatot ad a legnépszerűbb kereső, így abban már biztosak lehetünk, hogy nem vagyok egyedül a kérdésfelvetéssel.

A természet a legjobb marketinges?

Némi utánajárással rálelhetünk a teljes igazságra. Egészen prózai, pontosabban biológiai okai vannak annak, hogy nagyobbnak látjuk magunkat a tükörben edzés közben! A hangsúly az edzésen van, ugyanis a fizikai igénybevétel során akár négyszer annyi vér is juthat a megdolgoztatott izmainkba, mint amennyit nyugalmi állapotban kapnak.

Ennek alapvetően két oka van:

  • Egyrészt igénybevétel esetén rohamosan nő az izmok oxigénigénye - és ezt csak megnövekedett vérellátással tudja kielégíteni a szervezet.
  • Másik oka az, hogy az izommunka melléktermékeit - a szénmonoxidot és a felhalmozódó vegyületeket - elszállítsa az izmoktól a vérkeringés. Az izmok olyanok, mint az autó motorja: szükség van üzemanyagra, és keletkezik égéstermék is. A nagy mennyiségű vér pedig fizikailag "felfújja" az izmokat - olyan ez, mintha egy lufiba eresztenénk vizet.

Optikai csalás?

Van még egy fontos szempont, ennek legalább akkora jelentősége van, mint a biológiai háttérnek. Ez nem más, mint a fények. Abban, hogy mekkorának látjuk magunkat egy tükörben, óriási szerepe van az adott tér megvilágításának. Ha erősen meg van világítva, akkor nagyobbnak fogjuk látni magunkat - például a férfiak próbafülkéi is jól meg vannak világítva a ruhaüzletekben, a nőké kevésbé. Nem véletlenül.

Ne érezzük tehát rosszul magunkat nőként, ha a konditeremben teltebbnek látjuk magunkat, mint szeretnénk! Férfiként pedig ne legyünk túlságosan elégedettek - a kevesebb fény lehet, hogy rávilágít arra, hogy a jövő hónapban is érdemes megvenni a bérletet.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek