Testi fenyítés, mint nevelési eszköz?

Irtó meleg van, olyan, mint gyermekkoromban az Alföldön. Megáll a levegő, a fű sem rezzen, mindenki piheg. Ilyenkor csak a gyerekek vannak rendíthetetlenül talpon. Kényszerűségből a szüleik is. Próbálják tartani a tempót.

A Balaton 26 fokos, kellemes meleg - a fiam ott lubickol benn az apjával. Egy fa alatt keresek menedéket a könyvemmel. Egyszer csak észreveszek egy nagydarab, magas apukát, aki épp a kicsiny, 4 éves forma kislányát szidja. A gyermek még a tó felé rohanna, a férfi pedig anyához és a kistesóhoz a plédre. "Nem akarom! " - kiáltja a pöttöm.

Apa egyre mérgesebb, felkapja a kislányt, aki hirtelen kalimpálni és sírni kezd. Elég hangosan sír. Apát ez nem hatja meg, még dühösebb lesz. "Hagyd már abba!" - kiáltja magából kikelve. Aztán ráüt a fenekére. Felszalad a szemöldököm. Apa kb. 100 kilós. A kislány azon kívül, hogy sír, és hajtogatja, hogy "nem akarom", nem csinál semmit.

Leteszem a könyvem. Apa megint ráüt a gyerek popsijára. Magamban fogadkozom, hogy ha még egyszer ráüt, odamegyek, és megmondom, hogy ne tegye. Megmondom, hogy valahányszor ráver, azt bizonyítja, hogy gyenge. Hogy ütni mindig könnyebb, mint magyarázni. Hogy mégis hogy várhatja azt, hogy a veréstől elapadjanak a gyerek könnyei?

Nem üt többet. Helyette leteszi: "Én nem foglalkozom veled." És otthagyja. A strandon. A Balatontól 100 méterre. Faképnél hagyja a 4 évest. A kislány elnyargal a másik irányba. Tettre készen figyelem: ha kell, megyek utána a tóba. Anya közben elindult, a kislány is látja már. Pajkosan nevet, kicsit szalad, de csak annyira, hogy a nő könnyen elkaphassa. Anya is nevet vele. Aztán szelíden magyaráz neki. Hamarosan a fa alatt vannak a pléden, apával.

Eszembe jutott erről egy nemrég felröppent hír, mely szerint egy amerikai iskolában újból bevezették a testi fenyítést, mint lehetséges büntetést. Futótűzként terjed az interneten, szélsőségesen megosztva a kommentelőket.

Az 1990-es évektől kezdve fokozatosan teret nyert az a nézet, hogy a testi fenyítésnek nincs pozitív hozadéka, sem a köznevelésben, sem otthon. Mégis bizonyos vélemények szerint a "mai fiatalok" azért ennyire zabolázatlanok és tiszteletlenek az idősekkel, mert hiányzik a neveltetésükből a testi fenyítésből fakadó szigor.

Forrás: Shutterstock

A helyzet azonban az, hogy a "mai fiatalok" mindig rosszabbak, mint a korábbi generáció fiataljai - ez a probléma évszázadok óta fennáll. Azonban a társadalmi szabályok nem állandóak. A 20. század vége óta olyan robbanásszerű változások történtek, amik szinte ellehetetlenítik, hogy egy konzervatív értékrend szerint nevelődött, 70 éves nagymama megértse a kamasz unokája első világbeli virtuális problémáit.

Ez a gond nyilvánvalóan tetten érhető az oktatásban is. Míg a mai gyerekeknek a tablet, a Wikipédia, az okostelefon lenne a kézenfekvő oktatási eszköz, addig az idősebb pedagógusok ragaszkodnak a régebbi, bevált módszerekhez. Ez pedig óhatatlanul konfliktusba torkollik.

Azt azonban tisztán kell látnunk, hogy a szisztematikus fizikális büntetés semmilyen módon nem lehet célravezető. Soha, senkit nem vertek még "jobbá". Lássuk meg a különbséget aközött, mikor a szülő rácsap egyet a gyermeke fenekére, és aközött, mikor módszeresen veri!

Lássuk meg az ellentétet az erélyesen tekintélyt parancsoló pedagógus és a diákjait megalázó tanár között! Puskáztál? Jár a körmös. Nincs kész a házid? Térdepelj kukoricára! Lökdösted a padtársadat? Jöhet a seggrepacsi. Mindezt az osztálytársak szeme láttára. Az egész egy módszeres egórombolás, egy fejlődésben lévő kis ember megszégyenítése.

Az elmúlt évtizedekben számos pszichológiai tanulmány támasztotta alá, hogy a rendszeres verés nemhogy együttműködőbbé, hanem kimondottan agresszívabbá teszi a gyerekeket. És azt is bizonyították, hogy nem jó, ha egy gyermek a fizikai bántalmazás mintáját alkalmazza felnőtt korában a társas kapcsolataiban.

Számomra teljesen egyértelmű, hogy ha a gyermekem iskolájában hasonló szabályt vezetnének be, azonnal intézményt váltanék. Mert nemcsak az zavarna, hogy a fiamat adott esetben megverik, hanem az is, ha azt látná, hogy másokat vernek. Én arra tanítom a fiamat, hogy ha azt látja, hogy valakit vernek, akkor ne nézze tétlenül, próbálja megvédeni a gyengébbet. Nem ezt szeretné mindenki megtanítani?

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek