Darwin szerint a nők másodrangúak a férfiakhoz képest...

A tudomány is könny- és véráztatta harcmező, ha a női lélekről és testről van szó. Angela Saini Inferior című könyve sokkoló állításokkal tesz kísérletet arra, hogy bebizonyítsa: a tudósközösség félreismeri a női nemet.

A nők szexuális viselkedése sokkal összetettebb, mint gondoljuk. Ha ezt megértjük, közelebb jutunk a két nem közötti különbségek megértéséhez is - állítja Saini. Rengeteg kutatást átnézett, evolúciós és néprajzi bizonyítékokat elemzett, és végül kiderült: szinte kisimulnak a nemek közti egyenlőtlenségek, ha egészében vizsgáljuk a képet.

A férfi vadászik, a nő őrzi a tüzet!?

Elterjedt nézet, hogy a nőnek komoly érdeke fűződik a monogámiához, hiszen véges számú petéje van, és sok energiát fektet az utód nevelésébe. Ellenben a férfinak végtelen számú lehetősége van, és minimális energiát kell befektetnie szülőként, tehát neki az jobban megéri, ha több nő veszi körül. Máris kész a kettős morális mérce!

A jelenleg folyó kutatások azonban egyre többször vizsgálják felül a már elfogadott tanokat. Például Namíbiában végzett megfigyelések azt mutatják, hogy a himba nevű törzsben a férfiak és a nők egyaránt szabadon kalandozhatnak, és így mindenki boldog.

Ugyancsak sziklaszilárdan tartja magát az az anyaságról kialakult nézet, miszerint a nőnek biológiailag meghatározott ösztöne, hogy gyereket neveljen. Ma természetes, hogy egy nő minden nap egyedül van a gyerekkel, holott egymillió éve a közösségek tagjai még megosztották egymás között az utódgondozást (bár erről csak hipotézisek léteznek).

Szintén antropológiai kutatások állítják: az anyai szeretet nincs a nő agyába kódolva, hiszen számos ellenpélda bizonyítja, hogy a nő képes rosszul bánni a gyerekével. Ahogy más fajoknál, úgy az embernél is kiderült: ha az anya képtelen boldogulni vagy segítség nélkül marad, eltaszíthatja magától az utódot. Tehát az anyai szeretet nincs a génjeinkbe kódolva.

Forrás: Shutterstock

Mire is jó a klimax tulajdonképpen?

Az evolúció szabályai szerint a meddőség az élet végét kellene, hogy jelentse, ezért Saini szerint rejtély, hogy miért élnek a nők ilyen sokáig a termékeny korszakuk lezárultával. Rengeteg női kutató foglalkozik a nagymama teóriával, mely a menopauzát ugyan nem, de az azután következő hosszú éveket magyarázhatja. A nagyi túlélése a legfontosabb a család életében, mert jelenléte biztosítja, hogy a gyerek és az unoka is túléljen mindent. Gondoljunk csak a saját nagymamánkra!

A női aggyal kapcsolatos mítoszok is rendíthetetlennek látszanak: pl. a nőnek jobban megy a multitasking, ellenben a férfi jobban tájékozódik. Miközben babák fejlődését tanulmányozták, szakértők kimutatták: normális körülmények között csupán apró különbségek fedezhetők fel a két nem agyi képességei között.

Kiirthatatlan az a vélekedés is, hogy a nők kevésbé intelligensek, mert kisebb az agyuk. Holott a fej és a test aránya számít, ha nem így lenne, akkor az elefántok igazi zseninek számítanának. A könyv egyik érdekessége, hogy maga Darwin is pártolta ezt a teóriát - persze ez a tévedése mit sem von le evolúcióelméletének fontosságából.

Bár a kötetet megkapják az angol középiskolák, azért érdemes némi kétkedéssel forgatni... Az valóban hasznos, ha sikerül ledönteni a nemi sztereotípiákat a jövő kutatói előtt, de két fejezet között azért vegyük le a női szemellenzőt!

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek