Tények, amiket sokan nem tudnak az otthonszülésről

A szülés - elméletben - egy természetes folyamat. A gyakorlatban azonban már többtényezős, hiszen millió dolog befolyásolhatja a végkifejletet. De ez persze nem azt jelenti, hogy minden esetleges komplikáció be is fog következni.

Mégis sokan elítélik azokat a nőket, akikben felmerül az intézményen kívüli szülés gondolata. Sokszor szinte azonnal megkapják - kioktató hangnemben -, hogy önzőek, felelőtlenek, és nem képesek elviselni némi kellemetlenséget a születendő babájukért... Vagyis hamar eljutunk a "milyen anya az ilyen" típusú megszólalásokig.

Ellenben, ha valaki hajlandó elmerülni a témában, akkor hamar észreveszi, hogy a háborítatlan szülés mellett voksoló szülésznők, bábák, dúlák egyáltalán nem akarják senkire ráerőltetni azt, ami szerintük jó. Ahogy Puroszné Nagy Magdolna perinatális szaktanácsadó és dúla fogalmaz: "A kölcsönös elfogadás a kulcs." Azt tartja fontosnak, hogy aki szeretne kórházon kívül, avagy kórházban, de dúla közreműködésével szülni, az támogatva legyen. Nem pedig elítélve, kinézve és felelőtlennek titulálva.

Pláne, hogy Magyarországon 2011 óta legális az otthonszülés. Bár Magdi kiemeli, hogy szigorú feltételekhez kötött: például első körben szövődménymentes várandósság szükséges hozzá. Véleménye szerint az otthonszülés össze sem hasonlítható a kórházi szüléssel - mondja ezt úgy, hogy az első három gyermekét kórházban hozta világra, a negyediket pedig az otthonukban, két bába kíséretében.

A fogalmazás nem véletlen. Nem levezetik a szülést, hanem kísérik a folyamatot. A bábák azok, aki lelki-érzelmi támaszt nyújtanak: végig jelen vannak, gondoskodnak a kismamáról, és igyekeznek elviselhetőbbé tenni a fájdalmukat: masszázzsal, sok-sok érintéssel, megértéssel és empátiával.

De nem céljuk - nincs is rá lehetőségük -, hogy teljesen megszüntessék a fájdalmat. Magdolna szerint nem kell mindenáron legyőzni, mert jó irányba viszi a folyamatokat. Ha tiszteljük a szülés saját ütemét, ritmusát, akkor nagyon szépen működik minden - testi és lelki értelemben egyaránt. Természetesen elengedhetetlen a szaksegítség jelenléte, hiszen nincs 100%-os garancia arra, hogy nem lép fel semmilyen komplikáció.

Forrás: Shutterstock

Hol, hogyan és kivel a legjobb szülni?

Mindenkinek a saját útját kell megtalálni... Mert ha a kismama biztonságban érzi magát, akkor - a tapasztalatok szerint - könnyebb és gyorsabb a szülés. Mivel Magyarországon a kórházban szülés a bevett gyakorlat, ezért legtöbb esetben a kórház jelenti a nők számára a biztonságot. És nincs is ezzel baj, ha az anyuka tényleg itt érzi magát a legkomfortosabban. De jó azzal tisztában lenni, hogy fogadhat dúlát, aki - ellentétben a szülésznővel - csak vele foglalkozik.

A dúlák szakmai kérdésekbe nem szólhatnak bele, tehát ők csak kiegészítik, de nem helyettesítik a szülésznők munkáját. Sokan azt hiszik, hogy a dúla otthonszüléseket vezet le, holott ez nem igaz. Otthonszülések esetében törvény írja elő, hogy két bábának kell jelen lennie, akik minden eseményről dokumentációt készítenek, hogyha esetleg probléma adódna, tájékoztatni tudják az orvosokat.

Ha tehetik, nem avatkoznak bele a folyamatba, de amint komplikáció merül fel, szakszerű segítséget tudnak nyújtani. Szigorú kormányrendelet szabályozza a szakmai feltételeket is, pl. - számos egyéb mellett - kétévente meg kell újítani az újszülött- és felnőtt újraélesztési vizsgájukat is.

Se otthonszülés, se kórház - mit tehetsz?

Azoknak, akik tartózkodnak az otthonszüléstől, és nincs a közelükben kórház, alternatívát jelenthet a születésház - amely hivatalos megnevezése szerint intézeten kívüli szülészeti ellátást takar. Magyarországon egy ilyen működik:

A születésház egy olyan hely, ami ötvözi a kórházat és az otthonszülést. A leendő anyukák itt is a maguk tempójában vajúdhatnak, de ha szükséges, akkor kórházi kezelésre is van lehetőség.

Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy a születés meghatározza egy ember egész életét. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a világrahozatal úgy történjen, ahogy a kismamának a legjobb, legkomfortosabb.

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?