Minden, amit a merevedési zavarról tudni érdemes

A potenciazavar olyan téma, amiről az érintett párok nem szívesen beszélnek. A férfiak a büszkeségük miatt hallgatnak, a nőket pedig sokszor ez bizonytalanítja el nőiességükben.

Pedig ez a gond épp úgy elérhet bárkit, mint egy átlagos megfázás. Ennek megfelelően is kell eljárni: nem szabad túldimenzionálni, ugyanakkor elbagatellizálni sem. Sokan nem tudják, hogy ha csak időnként "sztrájkol a fegyver", az még nem számít merevedési zavarnak.

Betegségről akkor beszélünk, ha rendszeresen gond van. Ilyenkor a szexuális aktus kivitelezhetetlenné válik, hiszen a pénisz nem éri el a harcra kész állapotot, vagy ha igen, nem tudja elég ideig megőrizni azt.

Életmódváltás

Sokszor pusztán a stressz és a túlhajszoltság felelős a tünetekért. Érdemes végiggondolni, beállt-e olyan változás az érintett személy mindennapjaiban, ami fizikailag vagy lelkileg fokozott megterhelést jelent. Ezután keresni kell egy olyan rendszeres kikapcsolódást, ami szórakoztató és feszültségoldó is egyben, és a csődöt mondott fegyver képe hamarosan a múlté lesz.

Fiatal férfiaknál gyakran a túlzásba vitt bulizás (igencsak ijesztő) kísérője is lehet. A kialvatlanság, a gyakori, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás és a dohányzás nem éppen barátja a potenciának. Ilyen esetben pusztán ezeken kell változtatni, és helyre is áll minden.

Forrás: Shutterstock

Szervi okok

Ha megfelelő életvitel ellenére sem szűnik a panasz, akkor viszont eljött az ideje a kivizsgálásoknak. A merevedési zavar ugyanis komoly betegségeket is jelezhet: cukorbetegség, magas vérnyomás, pajzsmirigy rendellenességek, szív- és érrendszeri eltérések. Az alapbetegség felfedezése után a kezelés hatására a pár tagjai az "övön aluli" kérdésekben is fellélegezhetnek.

Ugyanakkor előfordul, hogy épp valamilyen gyógyszer mellékhatásaként áll be a zavar. Ilyenkor érdemes jelezni az orvosnak a problémát, aki egy másik fajta gyógyszer alkalmazásával megszüntetheti a gondokat.

Fontos!

Mindennél fontosabb, hogy a pár tagjai merjenek beszélni arról, ami az ágyban történik. A struccpolitika itt sem old meg semmit. Meg kell nyugtatniuk a másikat, hogy a dolognak semmi köze a szerelmükhöz vagy a szexuális vonzalmukhoz. Az sem árt, ha az egymásra való odafigyelés (csókok, kedveskedések) a korábbinál még nagyobb teret kap. Így elkerülhető, hogy a kudarc lehetősége mialatt kialakult stressz önbeteljesítő jóslattá váljon, és még több problémát generáljon.

A merevedési zavar - bár nyilván nagyon kellemetlen - közel sem akkora mumus, mint amennyire rettegnek tőle. Ha utánajárnak a kiváltó oknak, majd gondoskodnak a kiküszöböléséről, akkor csupán átmeneti állapot, így nem érdemes évekig titkolni és szenvedni tőle.

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?