Az incel mozgalom nem a szexről szól!

Áprilisban egy kisteherautó sofőrje a járókelők közé hajtott, és megölt tíz embert. Nem sokkal korábban azt posztolta Facebookjára, hogy: "Az incel forradalom elkezdődött."

Vagyis ő is egy volt azon férfiak közül, akik összeesküvés elméletekkel magyarázzák, hogy miért nem tudják elveszíteni szüzességüket. És ez már nem az első ilyen eset volt. Sajnos úgy tűnik, kénytelenek vagyunk komolyan venni azt a gyűlöletet és frusztrációt, amely az incel (Involuntary Celibacy) - vagyis "kényszerű cölibátusban" élő férfiak - mozgalmából ered.

A mozgalom tagjai saját szexuális sikertelenségük okát nem önmagukban keresik, hanem azzal magyarázzák, hogy a párválasztás igazságtalan elvek és mechanizmusok mentén működik. Vagyis a csinos, szép és szexi nők a gazdag és jóképű hapsikat választják. Az incelek szerint ennek az a legfőbb oka, hogy az "alfa" férfiak elnyomják őket, és a nők pedig gonosz módon megtagadják tőlük a szexhez való jogukat.

Sajnos a mozgalomból nőgyűlölet bontakozott ki, amely az elmúlt évek során számos erőszakos cselekedet okozója volt. Ezen esetek folyományaként nemrégiben felmerült egy igen érdekes teória, amely egyes incel véleményvezérek szerint megoldást jelentene a problémára - és ez által gátat szabna az erőszaknak. Ez nem más, mint az úgynevezett "szexuális javak újraelosztása" - vagyis a férfiaknak járjon alanyi jogon a szex. Ennek egy visszafogottabb változata "csupán" a prostitúció legalizálását követeli.

A szakértő válasza:

Szerintem ezek az emberek teljesen el vannak tévedve. Ha a prostitúció legális lenne, vagy minden incel kapna ingyen és bérmentve egy szexrobotot, az sem oldana meg semmit. Mivel ennek az egésznek az égvilágon semmi köze nincs a szexhez. El is mondom, hogy miért.

  • A legtöbb szingli - aki tartósan nem szexel -, soha és semmilyen körülmények közt nem hajtana bele autóval a járókelőkbe. És egyéb más módon sem bántana senkit.
  • Ugyanakkor vannak kapcsolatban élő, rendszeres szexuális élettel rendelkező emberek is, akik viszont erőszakosak, féltékenyek és elnyomóak.

Vagyis semmi köze a szexnek ahhoz, hogy valaki milyen eszközökhöz nyúl annak érdekében, hogy egy problémáját megoldja. Az, hogy valaki szexel, nem változtatja meg a személyiségének a magját. És ez az, aminek az incelek nem értik a lényegét. Egy tünetet (a szex hiányát) próbálnak kezelni, és nem vesznek tudomást a boldogtalanságuk valódi okáról.

Forrás: Shutterstock

Az egyik fiatal incel merénylő édesapjával interjút készítettek a merénylet után. Az apa elmondása szerint ő többször felajánlotta a fiának, hogy ad pénzt, hogy elmehessen egy legális bordélyházba, de a fia visszautasította, és azt mondta neki, hogy csak azt szeretné, hogy igazán szeresse őt valaki.

Na, de miért nem szereti őket senki?

Tanácsadói munkám során sok olyan férfival dolgozom, akik frusztráltak amiatt, hogy nem érnek el sikereket a nőknél. Ugyan nem tartják magukat inceleknek, de hasonló gondolatmeneteket hallok tőlük is. Ezek az emberek gyakran nem rendelkeznek a megfelelő társas készségekkel, iszonyatosan alacsony az önbizalmuk, vagy bizonyos jellemzőik miatt (bőrszín, kinézet, betegség) állandóan nehézségekbe ütköznek az ismerkedéskor.

Ezek közül egyikre sem nyújtana megoldást, ha elküldeném őket egy prostihoz egy körre. Ehelyett segítek nekik felismerni és elfogadni saját szerepüket a visszautasításokban. Ez nagyon nehéz szokott lenni, hiszen sokkal könnyebb másokat hibáztatni, mint megküzdeni a saját nehézségeinkkel.

Természetesen a terápia során nem lehet megváltoztatni valakinek a kinézetét, és az ember személyes korlátait sem lehet egy csapásra eltüntetni, de első lépésként meg lehet tanulni, hogyan szeressük önmagunkat. Az önutálat nemcsak még több önutálatot szít, de szélsőséges esetekben mások utálatához is vezethet, olyan mértékig, hogy a személy meg akarja őket ölni.

Ezért gondolom azt, hogy az incel problémakör nem szex kérdés, hanem sokkal inkább az önkép, önértékelés kérdésköre. Nem a társadalom utasítja el az inceleket, hanem az incelek utasítják el önmagukat.

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek