Kotnyeles okoskodók gyereknevelési tanácsai...

Torkig vagyok azzal, hogy mióta gyerekem van, nem telik el nap bölcs tanácsok áradata nélkül.

Három csoportja van azoknak, akik más farkával verik a csalánt:

 • Vének Tanácsa: az anya, apa, anyós, idősebb rokon, vagy szomszéd, aki soha semmiben nem segít, de a szája nagy, mert 30-70 évvel ezelőtt ő is nevelt ám gyereket.
 • Elméleti Szakember: a gyermektelen "barátnő", ismerős, kolléga, aki PONTOSAN tudja - elméletben -, hogy milyen a gyereknevelés, és határozott elképzelései vannak. Esetleg egyszer már bébiszittelt is - tehát profi.
 • Mázlista Mutter: az anyatárs, hasonló korú gyerekkel, akinek valamiben szerencséje volt, és ezt a saját zseniális pedagógiai vénájának tulajdonítja.

Íme, a legfontosabb okosságok, amelyek nélkül nem élhet senki, aki már szült:

Vének Tanácsa:

 • Miért teszed minden nyekkenésnél cicire? El fogod kapatni!

Persze, a három hetes gyerek direkt hisztizik. Azért van cicin, mert ügyes manipulátor, biztos politikus lesz. Ja, nem: épp növekedési ugrása van, és gyakori szopizással állítja be magának a megfelelő tejmennyiséget.

 • Minek van cumi a szájában? Fúj, köpöd ki azonnal!?

Mert nem lóghat folyamatosan a mellemen, viszont a szopómozgás megnyugtatja. De persze, ha gondolod, hallgathatjuk az ordítását is...

 • Miért nem adsz már rendes kaját annak a szegény gyereknek? Ütyürüpütyürü, kisangyalom, anyuci éheztet, ugye, azért sírsz?

A gyerek négy hónapos. A rendes kaja ebben az életkorban - betöltött hat hós korig - az anyatej, annak híján tápszer. Speciális helyzetben - allergia, szorulás, reflux stb. - elkezdhető a hozzátáplálás hamarabb is, de orvossal egyeztetve - és nem csoki pudinggal. Értem, hogy harminc éve más volt a szokás, de sokat fejlődött azóta a tudomány, legyünk hálásak érte!

 • Most már lassan rá kell szoktatni arra, hogy csak ötóránként egyen.

Meg arra, hogy elszavalja a Nemzeti dalt, és eljátssza az Örömódát.

 • Éjszaka ne vedd fel, ha sír! Csak simogasd a hátát, és le fog szokni az éjjeli felébredésről.

Megnéznélek én téged, amint két órán át görnyedsz a gyerek fölött, és simogatod a hátát, miközben ordít, mint a sakál.

 • De édesen alszik, kivehetem?

Ha felébreszted, agyonverlek. Három óra kemény munkája volt elaltatni, és örülök, hogy van végre egy óra nyugtom. Majd ha te altatod vissza, azt csinálsz vele, amit akarsz. Ja, azt nem vállalod? Akkor el a mancsokkal!!!

Forrás: Shutterstock

Elméleti Szakember:

 • Én a helyedben nem a hagynám a gyereknek, hogy...

Ja, csak hát tudod, kétféle ember létezik: aki ért a gyerekneveléshez, és akinek van gyereke.

 • Tudod, kell az énidő. Menj el fodrászhoz, körmöshöz, vegyél szexi fehérneműt, maradj nő!

Gondolom, addig majd átjössz, és vigyázol a gyerekre, igaz? Csak olyan tanácsot adj, amiben segíteni is tudsz! - Egyébként csak evidenciákkal dobálózol, és ez roppant idegesítő.

 • Olyan mosolygós, nyugodt baba. Nem tudom elképzelni, hogy ordít.

Pedig képzeld, szokott.

 • Ne szokja meg, hogy rajtad alszik, mert nem tudod majd levakarni magadról!

Persze, rengeteg fiatalembert ismerünk, akik úgy mentek érettségizni, hogy este még az anyjuk mellkasán szundítottak, hogyne...

A Mázlista Mutter:

 • Én már az elején is hagytam, hadd nézelődjön a hátán egyedül, hogy megszokja, nincs ott mindig anyu.

Kétféle típusú baba létezik: az olimpikon és a filozófer. Az előbbi imád szabadon mozogni, hamar pördül-fordul, elvan a játszószőnyegen, az utóbbi viszont inkább szemlélődni szeret. Ő balhézik, ha nincs pihenőszékben vagy ölben. Vagyis ez nem rajtad múlik. Pár hetes, hónapos babákat egyébként sem tudsz "elkapatni".

 • Későbbre tettem a fürdetést, ezért kéthetes korától átalussza az éjszakákat.

Ez tök jó, de nem azért alussza át, hanem mert ilyen típus. Ha nem ilyen volna, akármikor fürdethetnél, sőt, akár ki is hagyhatnád a pancsit, akkor sem aludna többet.

 • Este kap pótlást, ezért jól alszik.

Közkeletű tévhit, hogy a gyerek azért kel fel éjjel, mert éhes. Persze, azért is felkelhet. Meg azért, mert zajokat hall, mert melege van, fázik, megijed valamitől, rosszat álmodik, bántja valami a hasát, pukizott, büfizett, bekakilt, bepisilt... Tehát még úgy ezer oka lehet ennek. Rengeteg egészséges gyerek viszont üres gyomorral is képes több órát aludni, tehát nincs feltétlen, egyértelmű összefüggés.

Tovább is van, mondjuk még?

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek