Minden nő aranyásó! (Bizonyos értelemben...)

Napvilágot látott egy kutatás, melynek célja az volt, hogy kiderítsék, milyen külső tulajdonságok tesznek vonzóvá egy férfit.

A Coventry-i és Aberystwyth-i Egyetem hallgatói által publikált felmérésben résztvevő hölgyek a TubeCrush weboldalra tölthették fel az általuk vonzónak talált férfiakat, majd értékelhették a képeket. Ez alapján két fontos megállapítás született:

 • A nőknek fontos a jó fizikum.
 • Azokat a férfiakat részesítik előnyben, akiknek megjelenése jó anyagi háttérre utal.

Tiszta sor tehát: a nők felszínes libák, akiknek csak a pénz számít. Vagy mégsem?

Mint ahogy azt már tudjuk, a testfelépítésünk kapcsolatba hozható a hormonháztartásunkkal. Ennél fogva pedig a fizikumból fakadó vonzerő a nőknél és férfiaknál egyaránt ösztönökön alapszik. De mi a helyzet az anyagiakkal? Valóban csak az ügyvédek és az orvosok rúghatnak labdába?

Közel sem.

Egy másik kutatás - amit a Notre Dame-i egyetem szociológusa, Elizabeth McClintock végzett - azt az eredményt hozta, hogy egyáltalán nem ugyanazok a szempontok, ha a társ tényleges kiválasztásáról van szó, mint amik a "vonzóság" eldöntésénél közrejátszanak.

Hiszen ez utóbbi kutatás szerint az emberek érzelmi és eszmei alapon döntik el, hogy kivel lépnek végül kapcsolatba. Az 1500 fős felmérés alapján a megkérdezett nők többsége azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a partnerének hasonló legyen az:

 • Érdeklődési köre.
 • Személyisége.
 • Élethelyzete.
 • Illetve, hogy szeresse őt. :)
Forrás: Shutterstock

De hol van akkor az igazság?

Aurea mediocritas - mondaná Horatius. És helyesen tenné, mert az igazság valahol középen keresendő. Hiszen a biztonsági szükségleteink majdnem a Maslow-piramis legalján helyezkednek el.

De mi az a Maslow-piramis?

Ez a háromszög a pszichológia egy híres ábrája, amely szükségleteink hierarchiáját mutatja be. Vagyis amíg legalább elégséges szinten nincs kielégítve egy alsóbb szintű igény, alacsony lesz a motivációnk, hogy a magasabb szintű igényeinket is kielégítsük.

A piramis szintjei alulról felfele:

 • Fiziológiai szükségletek
 • Biztonsági szükségletek
 • Szeretet, közösséghez tartozás szükséglete
 • Elismerés szükséglete
 • Önmegvalósítási, esztétikai, kognitív szükségletek

Ennél fogva pedig teljesen logikus, hogy a nők és a férfiak egyaránt vágynak a védelemre és a törődésre. De így volt ez már az őskorban is. A nő akkor érezte magát biztonságban, ha az életben maradását biztosítottnak látta. Ebbe viszont beletartozik, hogy legyen fedél a feje fölött, legyen mit enni, és ne legyen bizonytalan a holnap. Innen nézve pedig az is érthetővé válik, hogyan kötődik egymáshoz a két kutatás.

Hiszen ahhoz, hogy egy nő elérjen arra a pontra, ahol azzal foglalkozhat, hogy mire van szüksége szellemi és érzelmi szempontból, először a legelemibb szükségleteinek kielégítését kell biztosítani. És most nem kell nagy dolgokra gondolni - se BMW kulcsra, se dizájner táskákra nincs szükség ahhoz, hogy végre a lelki szempontok is figyelmet kapjanak.

De az valóban lehet a szerelem fellángolásának feltétele, hogy a potenciális társjelöltnek ne okozzon gondot a számlák befizetése, legyen biztos munkahelye, esetleg rendelkezzen tartalékokkal. Ez utóbbi egy nő esetében már csak azért is hangsúlyosabb lehet, mert neki gondolnia kell a gyermekvállalás időszakára is. Arra a periódusra, amikor a férfira kétszer akkora súly nehezedik majd a biztonságérzet fenntartásának szempontjából.

Mindezek tudatában, helytelen az a kijelentés, hogy minden nő aranyásó. Biztosan léteznek olyanok is, akik egy kis extra kényelemért hátrasorolják a legalapvetőbb érzelmi és szellemi igényeiket. De a valóság az, hogy a legtöbb nő azért választja társául a hasonló egzisztenciával rendelkező férfiakat, mert tudják, hogy ez is elengedhetetlen pillére egy működő kapcsolatnak.

Ez alapján pedig az is felszínes gondolkodásra utal, ha aranyásónak nevezünk valakit, csak azért, mert figyelembe veszi a leendő partnere anyagi helyzetét.

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

  Ezek is érdekelhetnek