Mi mindentől fél egy kismama, mielőtt újra munkába áll?

Sok anyukát tölt el félelemmel a tudat, hogy hamarosan újra munkába kell állnia. És sajnos nem ok nélkül félnek, félünk.

Mert hiába növekszik a családbarát munkahelyek száma, és hiába van egyre több törvény, ami védi a kismamákat, ha még mindig tele van a piac olyan vállalatokkal, amelyek minderre fittyet hánynak. Lássuk hát, hogy miktől parázunk leginkább (ahelyett, hogy örülhetnénk annak, hogy újra dolgozhatunk)!

Lesz egyáltalán hova visszamennem?

Sajnos még napjainkban is van létjogosultsága ennek a kérdésnek, és elég sok kismama retteg attól, hogy vajon visszaveszik-e dolgozni a régi munkahelyére. Mert a munkáltatók hajlamosak a jogszabályokat ilyen-olyan indokokkal kijátszani. Leggyakoribb talán a hitegetés: "Persze, nagyon várunk vissza!" Aztán a dolgozni akaró anyuka egyszer csak azt veszi észre, hogy olyan régóta folynak a tárgyalások a munkába állását illetően, hogy az általa választott kezdési dátum már rég a múlté...

Vajon visszakapom a régi pozíciómat?

Az is könnyen megeshet, hogy a munkaköröd megszűnik, mire visszatérnél. Ebben az esetben a munkáltató köteles felajánlani egy másik - a végzettségednek megfelelő - pozíciót. Aztán ez vagy megfelel neked, vagy nem - nem kell mindenképpen elfogadnod. Ha úgy gondolod, közös megegyezéssel elválhatnak útjaitok, és kereshetsz új kihívásokat. Egy-két ambiciózusabb kismama "harcol", amíg nem szerez egy olyan munkakört, ami teljes mértékben megfelel neki, de szerintem nem ez a jellemző... Sokan inkább vállalják a szakmai visszalépést, mint a pénzügyi bizonytalanságot.

Dolgozhatok majd részmunkaidőben?

Attól nem kell tartanod, hogy nem lesz négyórás munkád, mert amíg a gyermeked be nem tölti a harmadik életévét, a munkáltatónak muszáj részmunkaidőt biztosítani számodra. A hat óra viszont már más tészta. Az adott részleg vezetőjének jófejségén múlik, hogy ezt megengedik-e neked.

Forrás: Shutterstock

Egyáltalán, fogok még ott ismerni valakit?

Nagyon nem mindegy, hogy az embert kik veszik körül a munkahelyén. Még akkor sem, ha csak napi 4 órát tölt ott. Szóval ez fontos kérdés, ugyanis, ha teszem azt, szülés előtt 2 hónappal elmész betegállományba, és a CSED lejárta után rögtön munkába állsz, az is 8 hónap kiesés. Van olyan multi, ahol ennyi idő alatt az emberek 20%-a kicserélődik.Minél tovább maradsz otthon, annál rosszabb a helyzet. És teljesen jogosan félsz, hogy újra kell majd építeni az addig fáradságos munkával elért szakmai kapcsolataidat, a munkahelyeden szerzett barátokról már nem is beszélve...

És a gyerekemmel mi lesz a bölcsiben?

Már, ha egyáltalán időben sikerül beíratni, és nem kell havi csilliókért magánbölcsibe küldeni... Okozhat jó néhány álmatlan éjszakát, hogy a poronty miként veszi ez az akadályt. Vajon megszereti hamar az új szituációt, vagy hónapokig kínszenvedés lesz az egész családnak? Kedveli-e majd a gondozókat, élvezi-e majd az ott töltött időt, szót fogad-e? Szerintem ezeken nem érdemes előre parázni, mert egyrészt úgyis hamarosan kiderül, hogy a csemete hogyan viszonyul az új helyzethez. Másrészt pedig ráérünk akkor aggódni és megoldásokat keresni, ha valóban lesz megoldandó feladat!

Elsorvadt-e az agyam az otthonlét alatt?

Na, igen. A szoptatás-peluscsere-altatás szentháromság alatt elég hamar be tud fásulni az ember lánya - legyen bármilyen boldog és örömteli ez az időszak. Ha ilyen félelmeid vannak, tartsd karban az elmédet! Hiszen ez csak rajtad múlik. Kövesd a szakmai híreket, változásokat, egyeztess kollégákkal, nézz idegen nyelvű filmeket, hírműsorokat! Így a visszatéréseddel kapcsolatban eggyel kevesebb nehézséggel kell majd megküzdened! ;)

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek