A minimalizmus új divat, vagy lehetőség egy élhetőbb világra?

Mostanában azt vettem észre, hogy nagyon menőnek számít a slow mozgalom, a hygee, a minimalizmus vagy a "nem vásárolok magamnak ruhákat x ideig" kihívás.

Számos blogger oszt meg képeket a minimalista gardróbjáról, vagy ebben a stílusban berendezett lakásáról. Szinte mindenhol jelen van az életünkben, a gyereknevelésen keresztül egészen az étkezésig, hiszen egyre népszerűbb a vegán életmód is. Érdekes, hogy pont 2018-ban bukkantak fel, vagy váltak népszerűbbé ezek az alternatív életmód mozgalmak. Talán ennyi idő kellett ahhoz, hogy felismerjük, milyen káros a túlfogyasztás, és mennyire rosszat teszünk ezzel a Földnek?

Szerintem a minimalizmus inkább irány a minőség felé: arra sarkall minket, hogy ne sok, olcsó, használhatatlan dolgot vegyünk, hanem inkább egyet, de az legyen minőségi - még ha borsos is az ára.

Én is rájöttem arra, hogy teljesen felesleges olcsó kínai telefontöltőket venni, amelyek pár hét után tönkremennek, és inkább befektetek egy eredetibe, ami tovább tart. A minimalizmussal védjük bolygónkat, hiszen kevesebb szemet termelünk.

Mostanra kezd kipukkadni az Amerikai álom lufi, miszerint legyen egy jó munkád, kocsid és egy gyönyörű, hatalmas házad. Elkezdtük megkérdőjelezni azt a gondolatot, hogy azoktól a tárgyaktól leszünk boldogok, amelyeket megvásárolunk magunknak. Ennek ellentéteként jelent meg a kevesebbre való törekvés, hogy találjuk meg azokat a dolgokat, amelyeket igazán szeretünk.

A 2018-as évre a munkanélküliek száma egyre jobban nő, reflektorfénybe kerültek azok az országok, ahol nagyon keveset keresnek. Sok családnak kevés pénzből kell megélnie, így kétszer is meg kell gondolniuk, hogy mit vesznek maguknak.

Míg korábban nem hittünk abban, hogy a szelektív szemétgyűjtés hasznos, manapság sokan szelektálnak. Én is mindig azt gondoltam, mi változna, ha pont én gyűjteném külön-külön a szemetet - de mi van, ha mindenki ezt gondolja? Így inkább megvettem a szelektív szeméttárolókat, és az üvegekkel elsétálok a legközelebbi szelektív hulladék gyűjtőhöz.

Forrás: Shutterstock

A korábbi pénzügyi válság hatására az emberek ma már inkább félretesznek, hogy ha megint váratlanul beüt egy krach, legyen egy kis tartalékunk. Na, ez az, amit nekem még mindig tanulnom kell.

Valószínűleg a média is hatással volt az új életvitel elterjedésére. Sokkal részletesebben értesülhetünk arról, hogy mi történik a világban. Láthatunk képeket a kínai gyermekmunkásokról, akik fillérekért varrják össze a márkás pólóinkat. Esetleg arról, hogy Afrikában sokan halnak meg a vízhiány miatt.

Bennünk pedig megfogalmazódik, hogy habár fejenként csak keveset, de valamit azért mi is tehetünk. A technológia fejlődése pedig nem csak negatív lehet, hiszen nem kell fotóalbumokat rakosgatnunk ide-oda a lakásban, vagy súlyos határidő naplót cipelnünk magunkkal, hiszen mindenre van digitális megoldás.

Azért remélem, hogy nem csak egy újabb trendi életmód stílussal van dolgunk, ami ahogy jött, úgy el is fog tűnni. Mindenesetre én ennek a hatására próbálok tudatosabban vásárolni, csak azt veszem meg, amire tényleg szükségem van. Mert úgy gondolom, hogy a minimalizmus jó dolog, ha nem visszük túlzásba. És rossz is egyben, mert nem hiszem, hogy ha szinte mindent megvonunk magunktól, akkor azzal világmegváltó hősökké válunk.

De ha egy kicsit kevésbé tékozló életet élünk, akkor lehet a bolygónk valamivel jobb hely.

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Valasinyovszki Lilla

    Ezt olvastad már?