Betiltani a prostitúciót? Áh, dehogy!

Rövid szoknyás, mélyen dekoltált felsőt viselő fiatal lány áll az út szélén. Nem nehéz kitalálni, hogy portékája a saját teste. Sajnáljuk, lenézzük, haragszunk rá? A kérdés ennél összetettebb.

Emberjogokkal, nőjogokkal foglalkozó berkekben forró téma a prostitúcióhoz való viszony. Két táborra szakadtak a probléma megoldását keresők: a szexmunka szemlélet híveire és az abolicionistákra.

 • A szexmunka szemlélet szerint a cél az, hogy az erotikus piac szereplői ellenőrzött, védett és legális keretek között végezhessék a munkájukat (kiszűrve a kiskorúak jelenlétét, a kényszerítést és a durva visszaéléseket).
 • Az abolicionisták szerint a prostitúció (valamint a pornó és a többi kapcsolódó tevékenység) sosem lehet szabad döntés eredménye. Ezért az intézmény teljes megszüntetése és az érintettek átképzése lehet az egyetlen üdvözítő megoldás. De mi is a gond ezzel?

Megszüntetés, átképzés? Nem reális!

Nem véletlenül hívják a prostitúciót a legősibb mesterségnek. Persze, hogy csodálatos volna, ha szerte e bolygón:

 • kizárólag vágyott és kívánt szexuális aktusokra kerülne sor,
 • amelyeknek mindegyike valódi orgazmussal ér véget,
 • és nyoma sem lenne az alá- és fölérendeltségnek,
 • sem a másik megalázásának.

De legyünk őszinték egymáshoz és magunkhoz: ugyanígy az is fantasztikus volna, ha:

 • senki sem kényszerülne napi 8-10 órát dolgozni 80-90 ezer forintért,
 • senki nem enne egészségtelen, zsíros, cukros, adalékanyagban gazdag ételeket,
 • senki sem dohányozna, és nem fogyasztana alkoholt,
 • és mindenki elolvasna évente legalább 3 szépirodalmi művet.

Viszont egyik problémára sem az a megoldás, hogy bűncselekménnyé nyilvánítjuk. Persze boldogabb, egészségesebb és szebb lenne a világ, ha ezek - és a prostitúció is - hirtelen megszűnnének. Ám egyik felsorolt jelenséget sem tudjuk megszüntetni betiltással. Ez alól a szexmunka sem kivétel.

Elismerem: távoli cél lehet az igazságtalanságok és egyenlőtlenségek teljes felszámolása. De ehhez az első lépés mindenképpen a már meglévő keretek szigorúbb ellenőrzése volna. A tollvonással való megszüntetés pedig nem más, mint egy utópisztikus vízió.

A szemlélet kiskorúsítja a felnőtt szereplőket is

Nyilvánvaló, hogy a kiskorúak bevonása és bárki prostitúcióra és egyéb erotikus munkára történő kényszerítése vállalhatatlan, súlyosan büntetendő tett. Egyértelmű, hogy nyilvános térben, ahol azt gyerekek is láthatják, nem reklámozunk ilyen tevékenységet. Azt azonban értelmetlen volna elvitatni, hogy egészséges felnőtt nők és - kisebb arányban - férfiak is dönthetnek úgy, hogy szexmunkát vállalnak.

Forrás: Shutterstock

Maguk a hátterek és a motivációk is nagyon sokfélék

Az igazság az, hogy ezek az emberek nagyon színes társadalmi - és anyagi - háttérből jönnek, képtelenség volna mindegyiküket egy kalap alá venni:

 • Van, akinek szűk a mozgástere, és valóban azért választja a szexmunkát, mert megfelelő végzettség és családi támogatás híján másképp éhen halnának a gyerekei.
 • De olyan is akad, aki könnyedén talál ugyan munkát, de kevésnek érzi az így szerezhető bért.
 • Végül pedig vannak a luxusprostik, akik kimondottan magas életszínvonalra vágynak, amit hétköznapi fizetésből aligha érthetnének el.
 • És persze létezik millió háttér, probléma, intellektus és egyéb motiváció is: épp annyi, ahány szexmunkás él a Földön.

Mi volna tehát a megoldás a probléma feloldására?

 • Rövid távon: Az, ha minél több helyen szigorúan ellenőrzött - éppen ezért legális - keretek közé szorítanák a prostitúciót. Minden eddiginél hatékonyabban védenék a kiskorúakat és a kényszerítetteket.
 • Hosszú távon: Az, ha ezzel párhuzamosan karrierlehetőségek szélesebb spektrumához jutnának a fiatalok, hogy minél kevesebben legyenek azok, akik anyagi kényszerből, egyéb lehetőség híján választják ezt az utat...

Az illegalitás épp az érintettek érdekeit sérti

Legyen szó "főállású prostituáltról" vagy "csak" azokról, akik nőként vágnak hardcore pornófilmet, szexcsetet moderálnak, webcam show-kat vesznek fel, vagy éppenséggel talpig neccben és lakkban takarítanak stúdiót dominaként vagy domként.

Nekik mind az lenne az érdekük, hogy szigorúan szabályozott, ellenőrzött és védett keretek között, biztonságban dolgozhassanak. Hiszen a megalázó, felháborító és felkavaró visszaélések zömében a legális keretek hiányából fakadnak, ahogyan az is, hogy ezek a piacok egy kézben összpontosulnak, és sokakat zsákmányol ki a rendszer.

De mindez persze már egy külön cikk témája is lehetne...

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek