Meddig kell tolerálni egy kiborító gyereket?

Vannak helyzetek, amik óhatatlanul magukban rejtik az összetűzés lehetőségét, ha az egyik fél gyermekkel, a másik gyermek nélkül van jelen. Nyaralás, utazás, étterem... Ha azonban mindkét tábor képviselői betartanak bizonyos szabályokat, az együttlét zökkenőmentesebb lesz.

Tanács a szülőknek:

Tudom, hogy a kicsi sok szabállyal nincs tisztában. Te azonban felnőttként igen. Sose hagyd, hogy a csemetéd más tulajdonához nyúljon! Édesen kacagva húzgálja az előttetek ülő hölgy sálját? Nem biztos, hogy a nő szerint is édes... Tabu minden idegen személyes tere és vagyontárgya - kivéve, ha az illető magától engedi, hogy játsszon vele a gyerek.

Van, hogy nem tudod kire bízni a kicsit, míg hivatalos ügyeket intézel. Ez nem gáz. Az viszont annál inkább az, ha szemed fénye indiánüvöltéssel rohangálva szórakoztatja magát várakozás közben. Találd ki előre, mivel fogod lefoglalni!

Ha kisebb, vidd magaddal a kedvenc játékát, ha nagyobb, akkor beszélgess, játssz vele! Tudom, fárasztó két órán keresztül kitalálósdit nyomatni, de ilyen helyen muszáj úgy lekötnöd a gyermekedet, hogy a lehető legkevésbé zavarja a többieket.

Ne várd el, hogy gyermekedre mások figyeljenek! Ha még csak bizonytalanul tipeg, ne hagyd az étteremben egyedül bolyongani, nem mindenki indul majd a megmentésére, csak mert egy éles asztalsarokhoz közelít a fejecskéjével. Ha pedig kést-villát eldobva mégis odavetődnek, hogy időben elkapják, hidd el, nem fognak túlzottan szeretni érte... Ugyanis a legkedvesebb ember sem vágyik arra, hogy egy idegen gyerekére vigyázzon kikapcsolódás közben. Főleg, ha anyu ezalatt nyugodtan cseveg az asztalánál.

Figyelni a te dolgod, nem másé.

Tanács gyermekteleneknek:

Klassz, ha jó fej akarsz lenni, de tartsd tiszteletben a szülők kéréseit! Ők azok a felnőttek, akik a kicsiért felelősek. Ne nyomj két gombóc fagyit a lurkó kezébe csoportos városnézés közben, ha a szülei felhívták rá a figyelmed, hogy nem ehet hideget. Akkor sem, ha meg vagy róla győződve, hogy a hideg használ a torokgyulladásra. Az ilyesmit a szülők joga eldönteni. Nem szép dolog kényszerhelyzetbe hozni őket.

Forrás: Shutterstock

Ne poénkodj olyasmivel, amiről tudod, hogy mind a gyereknek, mind a szülőnek kellemetlen perceket szerzel vele! Minden anya imádni fog, ha a pénztár előtti sorban elbeszélgetsz kicsit a három évesével. Kivéve, ha mondjuk, arra biztatod, hogy vetessen magának élő nyuszit Húsvétra.

"Beszéld csak rá anyáékat! Elég neki egy doboz, a szobádban alszik majd, és répával eteted. Igen, látom, hogy anya nem akarja, de ha sokáig kéred, biztosan megengedi, hiszen szeret téged, ugye?"

Sírásig felcukkolni egy apróságot, és hosszú vitának, győzködésnek kitenni egy szülőt nem korrekt - csak azért, mert te jót röhöghetsz rajta. Ha ilyet teszel, számolj vele, hogy egyszer valamelyik túl fáradt anyuka kupán vág a táskájával! És ne sértődj meg, mert megérdemelted.

Még ha bosszantó is számodra egy idegen gyerekkel összezárva lenni, értékeld a szülő próbálkozásait! A gyerekeken nincs "kikapcsolás" gomb (hidd el, néha még a szülők is szeretnék, hogy legyen). Válaszd külön, mi az, ami ellen valóban jogosan kifogást emelhetsz, és mi az, ami ellen nem. Joggal akadsz ki például, ha az ötéves ordítva dobol a váróteremben, és nem szólnak rá. De ha halkan kő-papír-ollót játszanak az anyjával, ne háborogj!

Elhiszem, hogy baromira unalmas hallgatni, de gondolj arra, hogy ez még a jobbik verzió. Ha nem kötné le a gyereket, ott ordítana a fejedbe. Ki szeretnéd próbálni, az milyen? Ha egy bizonyos zavaró határt nem lép át a másik viselkedése, azt mindannyian kénytelenek vagyunk tolerálni - akár felnőttről, akár gyerekről legyen szó.

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?