Időgazdálkodás mesterfokon - A te időd, a te életed, a te döntésed!

"Nincs időm semmire." - Neked is ismerős ez a mondat? Tény, hogy egy nap 24 órából áll, ezen nem tudsz változtatni. Olyan ez, mint egy doboz: ha tele van, nem tudsz több párnát beletuszkolni. Maximum, ha kiveszel belőle valamit, és helyet csinálsz... De a doboz mérete adott.

És akkor ennyi? Nincs is megoldás?

De, van. Mivel te gazdálkodsz ezzel a 24 órával, így te döntöd el, mire szánsz időt és mire nem. Bizony, ez döntés kérdése. Neked kell megteremtened az időt arra, ami fontos. Valami úgyis mindig ki fog maradni, hiszen mint mondtam, az órák száma véges. Tehát neked kell bizonyos dolgokra nemet mondanod.

Igazából most is ezt csinálod, de lehetséges, hogy nem a megfelelő dolgoknak parancsolsz megálljt. Nézz magadba, mennyi időt töltesz a Facebookon például? Elárulom: valószínűleg többet, mint gondolnád. Nem hiszed? Mérd le, és írd fel, hogy egy átlagos napon mire mennyi idő megy el! De pontosan, ne csalj! Meg fogsz lepődni...

Szóval, az a titok, hogy jól kell beosztani a 24 órád, így a számodra fontos dolgok bele fognak férni a napodba. De nehogy a pihenésen spórolj, mert az nem luxus, hanem alapszükséglet! Hosszú távon megbosszulja magát, ha mindig ebből akarsz lecsípni.

Mondj nemet!

Állíts fel határokat! Priorizálj! Csak így működik. Nem mondom, hogy könnyű. De tedd fel magadnak a kérdést: mit nyerhetsz, és mit veszíthetsz azzal, ha igent mondasz egy be nem tervezett, a napodat felborító dologra? Igen, ha megint te maradsz bent túlórázni, akkor a főnököd szemében császár leszel. Viszont ha huszadszor is lemondod a családi/baráti találkozóidat, akkor előfordulhat, hogy a kapcsolat sínyli meg a döntésedet.

Forrás: Shutterstock

Mi a fontosabb neked? A munkád? Annyira, hogy akár feláldoznád érte a kapcsolataidat is? Biztos, hogy nincs más, aki túlórázhatna helyetted egy kicsit? Persze, értem én, hogy sokan féltik az állásukat. De tényleg megengeded, hogy a munkád átvegye az uralmat a magánéleted felett? Egyébként pedig új munkát bármikor találhatsz. Új gyerekkori barátokat vagy családot, esetleg párt - akik megunták, hogy sosem érsz oda időben sehová, és mindig a második helyre sorolod őket - már sokkal nehezebb...

És nem, nem luxus arra figyelni, hogy neked mi a jó. Sőt, még csak önző sem leszel ettől! Ne legyen bűntudatod - akkor sem, ha mások igyekeznek rossz érzést kelteni benned azért, mert törődsz magaddal. Kell a sport, a pihenés, a kikapcsolódás, a kapcsolatok ápolása. Hosszú távon - és folyamatosan - nem lehet elhanyagolni ezeket a dolgokat! Kiégés lesz a vége, az meg senkinek sem jó, még a főnöködnek sem, neked meg aztán pláne nem.

Úgyhogy teremts időt arra, ami neked fontos! A te időd. A te életed. A te döntésed.

Na és te? Mire pazarlod az értékes idődet? Írd meg kommentben!

Fehérvári-Varga Judit

Karrier coach

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock