Az úriemberséget önmagában cseszheted!

"Neveld úgy a fiad, hogy úriemberré váljon - és neveld úgy a lányod, hogy ne érje be ennél kevesebbel!" - osztotta meg a napokban a "bölcs" idézetet több ismerősöm is.

A kísérőfotón egy kislány látszik, akire épp kabátot segít egy kisfiú. Könnyes szemmel lájkolták sokan - de mi is ezzel a baj, amiért a hátam borsózik tőle?

Alapvetően minden kettős mérce veszélyes: a pozitívnak tűnő - ám nemek közötti különbségeket erősítő - sugallatok épp úgy, mint a negatívak. Vagyis nemcsak az problémás, ha azt mondjuk, hogy a férfiak jobb pilóták vagy matematikusok, mint a nők, hanem az is, ha azt állítjuk, hogy a férfinak kell udvariasabbnak, előzékenyebbnek lennie a gyengébbik ne... nővel, na.

Forrás: Shutterstock

Egyik véglet a másik nélkül ugyanis nem létezik: amint a biológiai szempontokon kívül is különbséget teszünk a két nem között - például képesség- és viselkedés szempontjából -, máris az egyenlőtlenség irányába tettünk egy lépést.

Mi is a baj az úriemberséggel?

Az, hogy teátrális gesztusokkal azonosítjuk. Vagyis attól máris úriember leszel, ha virágot hozol, felsegíted a kabátját, kinyitod az ajtót, fizeted a vacsorát. De azt elfelejtjük, hogy az ilyen felszínes gesztusok mögött akár maga a sátán is megbújhat. Kabátot bárki tud fel- és lesegíteni, de a tisztességes, korrekt hozzáállás már ennél komolyabb dolog, amihez nehezebb felnőni. Pedig ez lenne az "úriemberség" lényege.

Tudjuk jól, hogy egy sor keményvonalas manipulátor és bántalmazó is "úriember" volt a felszínen (igen, Jockey Ewing, Ted Bundy és Adolf Hitler is!). És ezek az üres gesztusok segítettek áldozataik összezavarásában. Akik így későn kaptak észbe, hogy bizony nem minden arany, ami fénylik (és semmi nincs ingyen a világon, a szép gesztusok sem).

Ez tehát azt jelenti, hogy nem szabad egy férfinak kedveskedni, udvarolni, kényeztetni, mert az már csak gyanús lehet? Dehogyis, sőt: az előzékenység és az udvariasság önmagában véve természetesen soha nem jelenti azt, hogy máris maga az ördög áll velünk szemben. Szó sincs erről, többnyire tényleg csak segíteni, örömet okozni akar a másik, amivel semmi probléma nincs az égadta világon.

Sőt, szuperkedves és jó dolog, ha a formához belső tartalom is párosul.

Ne sértődjünk hát meg, ne kérjük ki magunknak az előzékenységet és a kedves gesztusokat! De közben ügyeljünk arra, hogy ezek a gyakorlatok ne fedjék el előlünk a másik ember valódi jellemét, motivációit! Nem a virág számít ugyanis, hanem az őszinteség és a tisztelet.

Másrészt, nem szabad, hogy egy gesztusra kötelességként tekintsünk - ami mindig és mindenkor kötelező, pusztán csak azért, mert valaki férfinak született. Ez egyik féllel szemben sem igazságos. Ha ugyanis az alapelvárás, hogy a férfi teperjen, és kész, akkor ebből az következik, hogy a nő egyfajta gyenge és törékeny, oltalmazásra szoruló, passzív és befogadó lény szerepébe szorul.

Forrás: Shutterstock

Nem kell hozzá nagy tudás, hogy belássuk: egy ilyen egyoldalú elváráshalmaz teljesen fölösleges és idejétmúlt, és ráadásul még korlátozó is - senkinek sem jó hosszú távon. Abba az irányba mutat, hogy a férfi pénzautomata legyen, a nő pedig háztartási robotgép, márpedig ennél azért színesebb és emberibb a világ: jó esetben nem gépek vagyunk, hanem érző emberek, és nagyon sokfélék.

A legjobb tehát, ha a kedveskedés, kényeztetés, előzékenység és udvariasság KÖLCSÖNÖS, és sem pénisze, sem vaginája nincs: ahogyan a nő is segíthet a férfinak felvenni a kabátot, és rendezheti a számlát az étteremben, úgy a férfi is főzhet finomságot otthon, és vehet részt teljes mellszélességgel a rendrakásban, lakberendezésben és egyéb sokak szerint "női" feladatban.

A kulcs a pozitív változáshoz tehát elméletben egyszerű, de a gyakorlathoz a gesztusoknál azért többre van szükség: neveljünk minden gyereket - ha kisfiú, ha kislány - úgy, hogy legyen maradéktalanul korrekt és tisztességes.

És persze merje kimutatni a megbecsülését gesztusokkal is, ha épp úgy alakul. Ami pedig a legfontosabb: soha ne tegyen mással olyat, amit nem szeretne, hogy vele tegyenek. Ha ez sikerül, máris nyugodtabb és harmonikusabb a világ - akár férfi, akár nő az ember.

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek