Online vásárlás: előnyök és buktatók

Egy barátnőmmel arról beszélgettem a minap, hogy kinézett egy szép ruhát az Orsay-ben, de már csak online rendelhető meg. Mivel még sosem rendelt semmit webshopból, így le "kell" mondania a csodaszettről.

Azt gondoltam magamban, hogy ejnye, csajok, hát ne ijedjünk meg az ismeretlen tereptől! Összegyűjtöttem a tapasztalataimat az eddigi online vásárlásaimról (ami boltkórosként valljuk be, nem kevés), hogy egy pici iránymutatást és bátorságot adjak nektek! ;)

Mit, hol?

Érdemes először az ismert márkák webshopjait böngészni - hiszen már majdnem mind rendelkezik ilyennel. Nekem leginkább a MANGO és az H&M oldala tetszik. Ezekben az a legjobb, hogy csomó olyan termék is megtalálható, ami a boltokban egyáltalán nem. Például, ha lemaradtál egy pólóról a leárazáskor, keress rá online, mert lehet, hogy ott még elérhető! Ha pedig különleges ruhákra vágysz, keresd fel az ASOS, a STARSHINERS és az EZPOPSY oldalakat! Itt az eddigi tapasztalataim szerint jó minőségű anyagokkal és jó szabásokkal találkozhattok.

Forrás: Shutterstock

Kell egy hitelkártya!

Igen, HITELkártya és nem BANKkártya! Miért? Mert ha mégis valami visszaélés történne, (amennyiben nem a fent említett, megbízható oldalakról rendelsz) azonnal le tudod tiltani, és a csalók nem férnek hozzá a fizetésedhez! Fontos, hogy képben legyél a törlesztési határidőt illetően, mert a kamatok nagyon magasak! A hitellimit összegét is úgy határozd meg, hogy a fizetéseden ne fusson túl - ellenkező eset túlköltekezésre adhat lehetőséget. Utána meg görgetheted magad előtt a tartozást! Hidd el, én már csak tudom! ;)

Határozd meg a büdzsét!

Akkor is, ha "csak nézelődsz", és akkor is, ha épp konkrét alkalomra keresgélsz, mindig határozd meg előre, hogy mennyi a maximum keret, amit rászánsz, és ehhez szigorúan tartsd is magad! Attól, hogy valami nagyon olcsó, nem kell feltétlenül megvenned. Légy tudatos vásárló, és ne engedd, hogy a SALE felirat befolyásoljon a döntésben!

Centizz!

Tudom, hogy ez utálatos dolog, de ahhoz, hogy jó méretet rendelj, elengedhetetlen. Szinte minden oldalon mások a számozások! Hiába tudod, hogy M-es a méreted, mielőtt online vásárolsz, nézd meg a mérettáblázatot! Könnyen lehet, hogy az itt 4XL-nek felel meg. Ez egy kínai gyártó oldalán gyakran előfordul.

Tényleg olvasd el a feltételeket!

És ezt most komolyan mondom! A szállítási feltételeknél a végső desztináció sokszor drágítja árat! Ugyanígy tovább drágulhat a kiszemelt ruha, ha EU-n kívülről vásárolsz, mivel ilyenkor vámot is kell fizetned. Ha egy esküvő vagy szülinap miatt rendelsz ezekről a portálokról, előre nézd meg, mennyi idő alatt szállítják ki! Főként a Kínából érkező áruk esetében jellemző a pár napos csúszás. A többi online webshop általában tartja magát a szállítási időhöz. A legbiztonságosabb a PAYPAL-on keresztüli fizetés. Regisztrálj fel az oldalra, add meg egyszer a hitelkártya adataidat, és innentől semmilyen biztonsági kódot nem kell kiadnod fizetéskor.

Jó értékelés = Minőség, megbízhatóság

Mindig nézd meg a kommenteket és a hozzászólásokat az adott termék esetében, mert abból látod, hogy mire számíthatsz. Ráadásul a fotók, amiket a vásárlók feltöltenek, nagyon beszédesek!

Szállítási hely!

Fontos, hogy hova kéred az árut! Mindig azt add meg szállítási címnek, ahol napközben - 8-17 óra között - tartózkodsz! Így biztos, hogy célba ér a szerzemény. Legtöbb esetben valamilyen magyar futárszolgálat szállítja ki az árut, amit mindig személyesen kell átvenni, így legyél telefonközelben aznap!

Visszaküldés? IGEN!

Ha mégsem sikerült eltalálni a színt, a fazont vagy a méretet, több lehetőséged van:

  1. Visszaküldöd az árut. Ne aggódj, szigorú szabályok vonatkoznak az eladókra a visszavételre vonatkozóan! A feltételeiről pedig az oldalon tájékozódhatsz.
  2. Sok fast fashion üzlet esetében (pl. MOHITO) lehetőséged van visszavinni az árut az üzletbe.
  3. Eladod más fórumon! A lényeg, hogy ne porosodjon a szekrény alján.

Hölgyeim, innentől kezdve irány az online, tudatos vásárlás!

Somogyvári Edit 

az Editing.Your.Style bloggere

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?