Ezért jó 35 fölött szülni

A várandósgondozáson örömmel láttam, hogy míg korábban a 35 fölött szülő nők számítottak idős kismamáknak, manapság már a 40 éves kor után érkező első gyerek számít csak extra kockázati tényezőnek. Harminchat évesen jött hozzám először a gólya, és ennek számos előnye is van.

Csobot Adélt azért támadták sokan, mert alig múlt húsz, mikor szült, Fejős Éva azért kapott, mert nem sokkal első kislánya születése után töltötte be az ötvenet - holott biztos, hogy mindkét helyzetnek megvan a maga előnye és hátránya, és egyik esetben sem az életkoron múlik az anyai szeretet. Ha félretesszük, hogy mi magunk mit tartunk ideálisnak, kiviláglik: lelki-érzelmi értelemben nincs olyan, hogy korai vagy kései. 

Forrás: Shutterstock

Azt már megszokhattuk, hogy a gyerekvállalás közügy, ha ítélkezni kell, és magánügy, ha segítségre van szükség. Ezért most nem is a korai (mihez képest?) vagy a kései (mihez képest?) utódlás mellett vagy ellen fogok kardoskodni, legfeljebb egy-egy döntés előnyeit szeretném bemutatni. Mert miden nézőpont kérdése, persze. De mégis mi az előnye annak, ha később érkezik először a gólya?

Adott egyfajta megérkezettség, higgadtság

Egy volt kolléganőnemnek huszonhat éves korára három gyereke volt már, így nála a 20-as évek bolondsága olyannyira kimaradt, hogy döbbenten figyeltük, amikor harmincnyolc évesen őrült meg. Munkaidőben élvezte az orális szex örömeit a tizenkilenc éves gyakornoksráccal a fénymásoló helyiségben, a céges bulikon pedig úgy kivetkőzött önmagából, mint egy elsőéves egyetemista a gólyabálon. Érthető, hiszen amikor az átlag csajok pasiztak, buliztak ezerrel, ő otthon szoptatott és pelenkázott. Ezért később próbálta pótolni ezeket. Persze negyvenes friss anyukaként is lehet buli igényed néha - hiszen emberek vagyunk - de ha időben "kiélted magad", talán kisebb eséllyel bolondulsz meg a gyerekes léttel járó esetleges kötöttségekből szabadulva.

Forrás: Shutterstock

Nagyobb az esélye az anyagi biztonságnak

Harminchat éves anyukaként jól látom, hogy tíz éve még épp csak annyit kerestem, amennyiből a hó végére nullára kijöttem. De napjainkra azért lényegesen kedvezőbb a helyzet: már félretenni is tudok, így nem vág földhöz fél év babaszünet. Sokkal könnyebb részmunkaidős és otthoni munkához is jutni ebben a korban, hiszen tíz-tizenkét év szakmai tapasztalattal a hátunk mögött komolyabb klientúra áll a rendelkezésünkre, akik bizalommal fordulnak hozzánk szükség esetén. Persze biztosan vannak csodagyerekek, de huszonegy-két évesen én erről még nem is álmodozhattam.

Ezt támasztja alá az alábbi kutatás is: a gyerek érkezése nem öli meg a karriert, de minél hamarabb jön a baba, annál nagyobb az esélye annak, hogy az anya bevétele komolyan megszenvedi a gólyahírt.

Az idősebb szülő érzelmi és szellemi támogatást nyújt a gyereknek

Azok az idősebb szülők, akik nem aggódnak a napi betevő miatt, egy friss kutatás szerint türelmesebbek a gyerekkel: leülnek vele tanulni, játszani, különórákra viszik őket. Ez aztán nemcsak a gyerek érzelmi biztonságára van jó hatással, de természetesen az intellektuális képességeire is.

Forrás: Shutterstock

Egészségügyi előny: a gyerek fiatalon tart

Azok a szülők, akik idősebb korban alapítanak családot, kénytelenek tovább fiatalok maradni: fizikailag, mert folyton a kicsi után futkosnak; és szellemileg egyaránt, hiszen nyitottak maradnak a legújabb trendekre, változásokra a világban, mivel az a gyerekeiket is érinti.

Egy friss kutatás szerint azok a nők, akik a 33. születésnapjuk után szülnek először, tovább élnek, jó eséllyel a 95. életévüket is betöltik. Érdekesség, hogy ezek a nők szellemileg frissebbek időskorukban  is: az Alzheimer-kór és a demencia különböző fajtái kisebb eséllyel sújtják őket.

Miről is van tehát szó? Arról, hogy ahogyan a fiatal szülők lazaságának és dinamizmusának is megvannak az előnyei, úgy az érettebb korban gyereket vállalóknak is van pár dologban lépéselőnyük. A lényeg csak annyi, hogy okosan használjuk ki, ami e téren nekünk jutott...

Barok Eszter

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?