öregedés test élet irányítás Törőcsik Edit átalakulás hormonok
Nagy divat most mindent a hormonokra fogni vagy a létezésükkel megmagyarázni. "Nem tudtam aludni éjjel, biztosan a hormonok", "Tíz órán át aludtam, olyan mélyen, hogy még egy ágyúlövés sem ébresztett volna fel, biztosan a hormonok."

Mennyire gáz már, hogy minden testi tünetet a hormonokra fogunk, nem? Úgy nőttem fel és lettem felnőtt nő, hogy ezeket a hormonos befolyásolásokat igyekeztem kizárni. Mindenre volt ésszerű és logikus magyarázatom. Azért nem tudtam aludni, mert nyomasztott az, hogy egy munkát még nem fejeztem be - nem, nem a hormonok. Azért aludtam tíz órát, mert elfáradtam - nem, nem a hormonok miatt. Azért kellett egész nap a vécére rohangálnom, mert megittam három liter vizet (így kell, nem?) - nem, nem a hormonok miatt.

A ciklusom és annak megismerése kimerült abban, hogy amikor megjött, tesiből felmentést lehetett kérni, ez jó volt, plusz megkaptuk mellé a "Hogyan használj intimbetétet?" című oktatást, mert a tampont valamiért tiltották. A biológia tanár és az anyukák is. Ezért az olyan vagány dolognak tűnt, de csak már amikor nem laktam otthon, akkor mertem lelkiismeret-furdalás nélkül használni. Igen, már tudom, hogy mit és hogyan kell!

Amint lehetett, elkezdtem fogamzásgátlót szedni. Legjobb dolog - hittem akkor, a hormonoknak beintettem, vígan éltem az életemet a lefolytott ciklusommal. Sőt, még azt is elkövettem, hogy direkt megszakítás nélkül szedtem hónapokig a gyógyszert, hogy ha lehet, akkor biztosan ne is menstruáljak, és elkerüljem ezt a kínos dolgot. Mert ez valamiért így ragadt meg bennem: jobb elkerülni.

Kétszer hagytam abba a fogamzásgátlót életemben. Először akkor, amikor gyereket akartunk. Azt mondta az orvos, hogy három hónapig várjunk, hogy a hormonok visszavehessék az irányítást, de mi nem tudtunk várni. Ahogyan abbahagytam, a hormonok az évek alatti elnyomásuktól megrészegülten bosszút álltak, és átvették az irányítást. Ez azt jelenti: azonnal állapotos lettem.

Forrás: Shutterstock

A hormonok visszavették, ami az övék volt, sőt, szerintem túlterjeszkedtek rajtam. A negyven hét alatt mindig volt valami bajom. Ha ettem, azért hánytam, ha nem ettem, azért, tönkrement egy rakás fogam, leszakadt a hasfalam, megnőtt a lábam, szélesebb lett a csípőm. És én azt hittem, hogy amikor kibújik a baba, akkor én kisétálok a kórházból a terhességem előtti nadrágomban, és ennyi volt az egész. Hát, ja. Mikor kisétáltam, találkoztam a testvéreimmel, megláttak, és annyit kérdeztek: benned maradt még egy gyerek? Zokogtam. Pedig nevethettem is volna.

Aztán az is megtörtént. A hormonok a szülés után sem engedtek. Idegennek éreztem magam a saját testemben. Éreztem "valaki" izzadságát. Az ember a saját szagát nem érzi, engem meg egy idegen szaga üldözött. Alig vártam, hogy újra gyógyszert szedhessek, és elüldözhessem ezeket a démonokat. Ja, nem, a hormonokat. Hathónapos volt a fiam, amikor rendbejöttek a dolgok. Minden úgy volt a testemben, ahogyan előtte. Szóval, bent rendeződött, de a külső megjelenésem rendezése még sokáig húzódott.

Másodszor akkor álltam le a tablettával, amikor elváltam. Úgy éreztem, itt az idő, vegye vissza a természet azt, ami az övé! Gyere, ciklus, érezni akarlak! Nagyon vagány voltam, úgy éreztem, nem lesz semmi gond.

Persze meglepődtem, hogy a peteérést annyira lehet érezni, hogy fáj tőle a mellem. Vagy, hogy mielőtt megjön, feszült vagyok, fáj a hátam. Hagytam, hadd történjenek a dolgok úgy, ahogyan ez lenni szokott. Gondoltam, nagyvonalú vagyok, a hormonok újra diktálhatnak, megengedtem nekik, ezért nagy galibát úgysem okoznak, hát, megkapták, amit akartak.

Erre hol tartok most? Nem tudtam aludni éjjel, mert a hormonok. Tíz órát aludtam egyben, a hormonok miatt. Egyfolytában pisilnem kell, hát persze, hogy a hormonok, nem működnek a kiválasztószerveim, hát tutira a hormonok! Biztosan öregszem.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.