önbizalom szeresd magad szeretet önszeretet utálat Fehérvári Varga Judit
Mindannyian vágyunk a szeretetre. Ez eddig teljesen rendben is van, hiszen társas lények vagyunk, és fontos megélni a valahová tartozás érzését. De vajon hogy várod el mástól azt, amit magadnak sem adsz meg? Ha nem adod meg magadnak, miért tudnád másnak megadni?

Sokszor nagyon kritikusak tudunk lenni magunkkal. Gondolj csak bele: hányszor mondod magadnak, hogy kövér/szerencsétlen/ügyetlen/lusta/buta vagy, és hányszor azt, hogy csinos/ügyes/okos? Ha többször szidod magad, mint ahányszor dicséred, hogy várhatod el másoktól, hogy ők fordítva tegyék?

Képzeld el, mi lenne, ha a legjobb barátnőd vagy a párod azt mondaná neked minden nap, amiket te szoktál gondolni: "Úristen, hogy nézel ki ma?! Kövér vagy. Katasztrófa a hajad. Ez a ruha szarul áll." (És így tovább. Gondolom, ismerős...) Ha valaki minden nap ennyi rosszat mondana rád, nem küldenéd el a fenébe? Dehogynem! Viszont akkor te miért bánsz így magaddal? Milyen alapon várod, hogy mások szeressenek és elfogadjanak, ha te nem teszed ugyanezt?

Ha szereted magad, az nem önzés - az egy normális dolog, úgy hívják: önszeretet. Elvégre a leghosszabb kapcsolatod magadhoz fűz: bármi is történik, önmagad elől nem tudsz elfutni.

Van családod, barátaid, kapcsolataid - de végső soron a legtöbb helyzetben egyedül vagy. Panaszkodhatsz a barátnődnek, hogy hülye a főnököd, de ő nem fog tudni bemenni helyetted dolgozni - az életedben, a karrieredben, a pénzügyi helyzetedben felmerülő gondokat neked kell megoldani.

Forrás: Shutterstock

Ha önző vagy, csak magadnak akarsz jót, és akár olyan áron is, hogy másnak ettől rossz lesz. Ez valóban nem szép dolog. Az önszeretet viszont egészen más: azt jelenti, hogy a saját érdekeidet helyezed az első helyre. Ez teljesen normális - sőt, így helyes.

Azt jelenti, hogy szereted magad - jobban, mint bárki mást. Miért ne tennéd? Hiszen a saját fontossági listádon neked kell az első helyen állnod. Ráadásul csak az tud szeretni másokat, aki önmagát is képes szeretni...

Persze, nem azt mondom, hogy ne vedd figyelembe mások érzéseit és igényeit, vagy ne tegyél engedményeket időnként. De ne feledd: üres pohárból nem lehet önteni - szóval, nem önzés a saját jólléteddel is foglalkozni. Ha "rendbe teszed" magad, utána már adhatsz másoknak is. Gondolj a repülőgépen elmondott instrukciókra: vészhelyzet esetén először a SAJÁT oxigénmaszkodat vedd fel - és csak aztán segíts a többieknek!

Minden belőled indul ki. Ha szereted magad, ezt sugárzod majd kifelé is, és ez pozitív - így tetszeni fogsz másoknak. Ha viszont elégedetlenség árad belőled, azzal ugyanolyan elégedetlen embereket vonzol majd az életedbe. Tényleg ezt szeretnéd?

Fehérvári-Varga Judit

Vitiligós vagyok és gyönyörű!http://www.she.hu/nofilter/20170131-vitiligo-foltos-bor-melanint-termelo-sejtek-elpusztulasa-onbizalom-onszeretet-onelfogadas.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.