utazás önbizalom önbizalomhiány lélek megerősödés magány Fehérvári Varga Judit egyedül
Sokan vannak, akik szeretnék, ha nagyobb önbizalmuk lenne. Most mutatok egy módszert, amivel te is növelheted a tiédet: utazz el valahová egyedül!

Valamiért sokan negatívan állnak ahhoz, ha valaki egyedül utazik. Sajnálják sokszor ("Jaj szegény, nincs kivel utaznia, de rossz lehet neki!") - még akkor is, ha lenne kivel utaznia, de ő mégis egyedül megy.

Bevallom, pár évvel ezelőttig engem is félelemmel és kis ellenérzéssel töltött el a gondolat, hogy egyedül utazzam. Aztán elkezdtem kicsit felnézni azokra, akik ezt megteszik. Mert hát valljuk be: kell hozzá bátorság és önbizalom.

Három éve pedig gondoltam én is egy merészet, és kipróbáltam. Jó, bevallom, nem merészkedtem totál komfortzónán kívülre, csak egy kicsit: "csak" belföldre utaztam és összesen két éjszakára. Hogy milyen volt? Nagyon jó! (Azóta voltam már máskor is egyedül, és egyre pozitívabb.)

  • Először: szuper önbizalomnövelő. Mert kipróbálsz valami különöset, új helyzetekkel szembesülsz, amiket egyedül kell megoldanod (pl. szállásfoglalás, utazás, odatalálni), és ez mindig növeli az önbizalmat.
  • Másodszor: építed a kapcsolatot saját magaddal, ami fontos, hiszen ez a leghosszabb és legfontosabb kapcsolatod az életben.
  • Harmadszor: nem kell senkivel egyeztetni, oda mész és addig, ahová és amennyi időre szeretnél. Ráadásul végig azt csinálsz, amit csak akarsz, és senkihez sem kell alkalmazkodni.
Forrás: Shutterstock

Sokan azért félnek ettől, mert rossz dolognak gondolják az egyedüllétet - pláne, ha egyedül szerzel élményeket. Már miért lenne ez rossz? Az élmény ugyanúgy élmény, a szép táj ugyanúgy szép, akkor is, ha éppen nem osztod meg senkivel.

Az még nem von le a szépségéből. Sőt, ha senki sem tereli el a figyelmedet, akkor bármeddig nézegethetsz egy számodra kedves panorámát, és sokkal jobban tudsz figyelni olyan részletekre, amelyekre társaságban nincs lehetőség. Ráadásul ha egyedül utazol, hosszú monológokat tudsz folytatni saját magaddal, és lehetnek olyan felismeréseid is, amik előre vihetnek az életedben.

Persze ettől sokan félnek... Inkább körülveszik magukat mindenféle zajjal: tévé, közösségi média, rengeteg program - bármi, csak ne kelljen gondolkodnom azon, ki vagyok én, hová tartok, és vajon jó irányba megyek-e, boldog vagyok-e egyáltalán.

Valóban, szembenézni önmagunkkal nem mindig könnyű dolog. De elfutni úgysem tudsz magad elől, és ha el is nyomod a belső hangodat mindenfélével, idővel utat fog találni magának. Az én véleményem az, hogy érdemes ezt megelőzni és szembenézni vele.

Na, erre remek lehetőség egy pár egyedül eltöltött nap, lehetőleg valami ismeretlen környezetben. Bárhogy is lesz, tapasztalatot szerzel, és új dolgokat tanulsz magadról. (Nem kell rögtön Ausztráliáig menni, bőven elég a Balaton is kezdetnek.)

Szóval, ne sajnáljuk azt, aki egyedül utazik! Igazából ez egy tök jó dolog. Nem hiszed? Próbáld ki! :-)

Te utaztál már egyedül?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.