tippek figyelem mindfulness önismeret önvizsgálat Császár Zsanett életforma
Épp a napokban fejeztem be egy nyolchetes mindfulness tréninget. Nem világosodtam meg. Nem kezdem jógával és zöld turmixszal a napomat. Nem mormolok mantrákat két míting között. Nem lettem birkatürelmű, hurráoptimista, az egész világot rózsaszínben látó nőszemély.

De sokkal kevesebbet rágódom hülyeségeken, eltűntek belőlem a pánikgondolatok, és türelmesebb lettem - nemcsak magammal, hanem másokkal is. Ezt mind - és még sok mást - köszönhetek a tudatos jelenlét módszerének. Összeválogattam nektek a legfontosabb pilléreit.

Meditálni mindenki tud!

Korábban úgy gondoltam, hogy a nyüzsgő-zizegő habitusommal képtelen lennék lecsendesíteni az elmémet. Az MBCT-program (Mindfulness Based Cognitive Therapy) segített igazából megérteni a meditáció lényegét. Nem az a feladat, hogy minden erőmet bevetve elérjem a totális ellazulást, hanem, hogy kíváncsian észleljek minden bennem és körülöttem zajló történést. Anélkül, hogy meg akarnám változtatni ezeket, elfogadom őket olyannak, amilyenek.

Én nem a gondolataim vagyok...

Sokáig küzdöttem pánikbetegséggel, így pontosan tudom, milyen érzés, amikor egyik ijesztő gondolat jön a másik után. Akár a legegyszerűbb helyzetekben, például a villamoson. Az egyik legnagyobb tanítás, amit a mindfulness tréningtől kaptam, hogy ezekkel nem szabad azonosítani magam. A fejemben lévő dolgok - még azok is, amik annyira valóságosnak látszanak - nem többek puszta "terméknél".

Az elmém portékái egy virtuális áruházban. Időbe telt, amíg ezt teljesen megértettem. Azóta viszont igyekszem emlékeztetni magamat arra, hogy a gondolatok nem az ellenfeleim - ezért megengedem, hogy velem legyenek. Vagy egyszerűen nem foglalkozom velük, miután felmerültek.

Minél inkább képes vagyok a jelenben lenni, annál boldogabb leszek.

Korábban soha nem tudtam megélni a pillanatot, mindig elrontottam a saját örömömet mindenféle tagadással és kételkedéssel. Mostanra azonban tudatosabb lettem, tisztábban látom a történéseket, és már nem félek a negatív gondolatoktól. Persze tudom, hogy sokat kell még gyakorolnom, és vannak feladatok, amik nehezebben mennek (például a mobiltelefon-függőségem legyőzése), de elszánt és kitartó vagyok. A boldogságom a tét.

Forrás: Shutterstock

Dr. Nyitray Kornélia orvos, az MMKE (Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület) alapító és elnökségi tagja szerint ma már ​egyre többen élvezik a mindfulness áldásos hatásait. Ugyanakkor még mindig számos tévhit él a köztudatban, ami sokakat visszariaszt a kipróbálásától.

A három leggyakoribb félreértés, amivel munkája során találkozott:

1. A mindfulness egy stresszcsökkentő relaxációs módszer.

Ez nem azt jelenti, hogy garantáltan megnyugtat és ellazít. Hiszen a stressz hozzátartozik a mindennapokhoz. A módszer hatása inkább abban rejlik, hogy rugalmasabbá teszi az elme befogadóképességét a nehezebb élményekre is, így erősítve a lelki ellenálló képességet.

2. A gyakorláshoz rengeteg idő és nyugodt környezet kell.

Valójában a rendszeres, csupán napi 10 perces meditáció is már kimutathatóan jótékony hatású. Mindemellett azzal is növelheted a tudatosságodat, ha teljesen jelen vagy azokban a dolgokban, amiket egyébként is teszel: figyelsz rá, mit érzel a zuhany alatt, fogmosás, sétálás közben, mit mond a másik ember stb. A lényeg, hogy elfogadó, kíváncsi attitűddel fordulj az élményeid felé, legyenek azok akár kellemesek, akár kellemetlenek.

3. A meditáció arra való, hogy teljesen kiürítsd a fejedet.

A tudatot képtelenség kiüríteni, az emberi agy, mint egy számítógépes program, folyamatosan visszajátssza, felülvizsgálja és tárolja az adatokat. Mit tehetsz akkor, és miről szól a meditáció? Íme, egy analógia: bizonyára veled is megesik néha, hogy elveszted a fonalat olvasás közben. Mit teszel ilyenkor? Visszalapozol, és megkeresed, hol terelődött el a figyelmed, aztán onnan újrakezded az olvasást.

Pontosan ugyanez a teendő meditálás során is. Nem radírozod ki a gondolatokat az elmédből, hanem eldöntöd, hogy az ott felbukkanó tartalmak közül mire irányítod a figyelmedet, és mindig oda térsz vissza. Az egyik pillanatban tudatában vagy, hogy elkalandoztál, a következőben pedig tudatában vagy pl. a lélegzetednek. Ez a mindfulness.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.