Lelkünk mérgei - 3 lépés, ami fájni fog, de megéri

Ha már böjtöltél, akkor tudod, hogy mi történik ilyenkor. A test a csökkent terhelésnek köszönhetően elkezdi eltávolítani a lerakódott mérgeket. Ezt sokszor kíséri fáradtság, akár erőtlenség is.

Majd a holtponton túljutva egyre jobban érezzük magunkat, és a folyamat végén jön a könnyedség és a megnövekedett energiaszint, ami hatalmas motivációval láthat el bennünket.Lelkünknek épp így szüksége van a méregtelenítésre, függetlenül attól, hogy belekezdünk-e a böjtbe. A következő 3 módon támogathatjuk ezt a lelki folyamatot.

1. Állapotfelmérés, avagy az éves céljaid negyedéves ellenőrzése

Ha készítettél tervet erre az évedre, akkor épp itt az ideje, hogy felülvizsgáld, hol tartasz. Vajon, ha az elmúlt hónapoknak megfelelően haladsz tovább, akkor eléred azt, amit kitűztél év végére? Nézd meg, mi az, ami jól működött eddig, és tudatosítsd magadban a sikert! Majd vizsgáld meg, hogy mi nem működik a terveidnek megfelelően!

Forrás: Getty Images/franckreporter

Ugyanis ennyi idő alatt látható eredménye kell, hogy legyen az erőfeszítéseidnek. Ha ez nem történt meg, vagy elégedetlen vagy az eredménnyel, akkor ideje feltenni kérdéseket. Egyáltalán, valóban fontos-e számodra a cél, vagy most más élvez prioritást? Ha egyszerre akarsz karriert váltani, a párkapcsolatodat felpörgetni és csúcsformába lendülni, elképzelhető, hogy akadályokba ütközöl.

Tegyük fel, hogy a pároddal képesek vagytok heti rendszerességgel minőségi időt együtt tölteni, a reggeli TRX órákat is jóleső érzéssel látogatod hetente kétszer, ám ha egyszer sem vetted kezedbe a spanyol nyelvkönyvet, akkor újra kell tervezned.A karrierváltás kérdését pedig vizsgáld meg: valójában mennyire fontos és aktuális a jelen pillanatban? Ha úgy ítéled meg, nyugodtan told el a következő évre, amikor már stabilizálódtál az idei évnek szánt fókuszterületeken!

Ha nem volt éves terved, akkor az első 3 hónap történései kellő információval szolgálnak, hogy meghatározd a fő csapásirányt. Így sokkal tudatosabban leszel képes haladni az évben, és meglátod, mennyivel elégedettebben zárod majd 2017-et.

2. Érzelmi mérgek

Vannak érzelmek, amelyek épp olyan rombolóan tudnak hatni az életünkre, mint a testünkbe kerülő méreganyagok. De ahhoz, hogy ezeket kivezethessük a testünkből és az életünkből, először fel kell, hogy szabaduljanak. Tehát szembe kell néznünk velük! A három markáns érzelem, amit érdemes górcső alá venned:

  • az a düh
  • a neheztelés
  • a bűntudat

Nézd meg, hogy milyen helyzetekben és kikkel kapcsolatban élted át ezeket! Vajon mit szolgálnak az életedben? Tudom, tudom, azonnal rávágod, hogy semmit. De mikor a mélyére megyünk a kérdésnek, érdekes válaszokat kaphatunk. Például, a dühöm a testvérem iránt megvédhet attól, hogy közel engedjen magamhoz, és bántani tudjon.

3. Elengedés

Az első két pontnál a megoldás részben az elengedés lesz. Engedd el azokat az elképzeléseidet az évedről, amik nem szolgálnak! Legyél nyitott és rugalmas, bármikor megnyomhatod az újratervezés gombot! Ez lehet, hogy csak annyit jelent: adott dolognak vagy dolgoknak nem most van itt az ideje.

Egy érzelem elengedése úgy is megtörténhet, ha megérted, hogy milyen szerepet töltött be. Ha a dühöd megvédett, akkor írhatsz neki egy levelet, amiben megköszönöd az eddigi munkáját. Biztosítsd róla, hogy a védelmet mostantól más látja el és köszönj el tőle!

Forrás: iStockphoto

Az egyik leghatékonyabb lelki karbantartás, ha napi rendszerességgel naplót vezetsz. Így le tudod írni az apróbb bosszúságokat, nehéz helyzeteket is. Ez segít abban, hogy végiggondolj egy-egy szituációt, és sok esetben képes leszel megfogalmazni, hogy merre menj tovább. Nem gyűlik a kupac a szőnyeg alatt, és rend van belül.

Miskei Anikó

Nyitókép: iStockphoto

    Ezek is érdekelhetnek