Így motivál Hosszú Katinka és Kemény Dénes! ;)

Motivációt találni viszonylag könnyű. Motiváltnak maradni már egy fokkal nehezebb. Főleg hosszú távon. De hát van, akiknek megy. Például Hosszú Katinkának és Kemény Dénesnek.

Szóval nagyon odafigyeltem, amikor ők meséltek a sikerig vezető útjuk viszontagságairól a Wake-Up! Day-en. Katinka mondandója talán azért volt rám igazán intenzív hatással, mert egyidősek vagyunk. Ő olimpiai bajnok - én meg nem... No meg aztán gyerekkorában sokszor volt szerencsém edzés közben látni. Persze most már fellengzősnek hangozhat, de én már akkor láttam rajta az elemi erővel feltörő elszántságot.

Ami nem csoda, mert példaképéhez, Egerszegi Krisztinához mérten maga is azt tervezte, hogy élete első olimpiáján a dobogó legfelső fokáról integethet a kamerákba. Jól tudjuk, hogy ez nem így történt, de kicsit több, mint fél éve beteljesült az álom: a nyakába akasztották az aranyérmet.

Forrás: Origo

Katinka őszintén beszélt fájdalmairól, napi viszontagságokról, és azt sem volt rest bevallani, hogy a londoni olimpián szó szerint remegett a 400 vegyes előtt. Beszámolt a kishitűségéről, ami főként abból fakadt, hogy ő csak egy bajai lány, akit a nagypapája tanított meg úszni. Lefordítva: hogyan vehetné fel a versenyt a világklasszis úszókkal?Hát így: Katinka receptje a sikerhez

  • Kitűzni a távlati célokat.
  • Kitűzni kisebb célokat, amelyeket belátható időn belül eredményt és ez által motivációt jelentenek.
  • Megtalálni a napi motivációnkat, azokat az apró dolgokat, amik a napi rutinhoz erőt adnak.
  • Szembenézni önmagunkkal és a saját hibáinkkal.
  • Megtanulni őszintének lenni, elsősorban önmagunkkal.

Nem meglepő, hogy Dr. Kemény Dénes - egykori válogatott vízilabdázó, aki 15 éven keresztül vezette a magyar válogatottat - egészen hasonlóan nyilatkozott. Kiemelte a kemény munkát, ami nélkül nem lehet sikert elérni. Ugyanakkor a szakadatlan kemény munka még nem jelent feltétlen garanciát a sikerre. Szerinte sok apró tényező együttes megléte szükséges ahhoz, hogy valakiből olimpikon, avagy kiemelten sikeres ember váljon. De igenis példát lehet venni, erőt lehet meríteni a sportsikerekből.

Forrás: AFP/Antonio Scorza

Azt viszont nem győzi hangsúlyozni, hogy "ne kifelé nézelődjünk", ha valami nem a saját szánk íze szerint alakul. Vélhetően semmire nem megy vele az ember, és még a lehetőséget is elmulasztja, hogy felismerje a saját hiányosságait, melyeken dolgozhatna. Ám szerinte az érzelmek szerepét sem szabad alábecsülni! Iszonyúan fontos, hogy a helyén tudja őket kezelni az ember. Szerinte úgy a sportban, mint a "civil" életben meg kell tanulni, hogy kinek, mikor, mit és hogyan mondhatunk el, adhatunk a tudtára. Például említette, hogy az egyik alkalommal épp alapos fejmosásban akarta részesíteni a csapatát, de amikor realizálta, hogy már eleve padlón vannak a kudarc következtében, inkább bátorította és megerősítette őket. És csak ezután beszélték át a meccsen vétett hibákat.

Összegezve, igazából az jutott eszembe a két előadás után, hogy hihetetlen, milyen apróságokon múlik a motiváltság! Hogy tényleg működnek ezek az apró trükkök. Szóval akár mi, hétköznapi emberek is alkalmazhatnánk ezeket - bármi is legyen a célunk.

Hiszen, ha az olimpiáig elrepítenek, akkor csak működni fognak egy fogyókúra esetén is, nem? ;)

Nyitókép: Origo

    Ezek is érdekelhetnek