Hevesi Kriszta: "A nők szexuális életére jó hatással lehet a pornó."

Nagyjából 15-16 éves lehettem, amikor egy baráti beszélgetés során egy nálam pár évvel fiatalabb fiú ismerősöm arról mesélt nekem és a barátnőimnek, hogy nem teljesen úgy alakulnak a dolgok az ágyban, ahogy ő azt gondolta. Például múltkor is szexeltek a barátnőjével, és az aktus végén a mellére élvezett, a lány valamiért nem repesett az örömtől. Pedig hát azt a pornófilmekben az összes csaj élvezni szokta!

Most lépjünk túl azon a kérdésen, hogy egy 13-14 éves fiú vajon érzelmileg készen áll-e a szexuális életre... Inkább a probléma azon felével foglalkozzunk, hogy a fiatalok nagy része egészen a kezdetektől a pornófilmeket tartja hiteles információforrásnak.Aztán fiatal felnőttként a pornónézés könnyen a mindennapok részévé válhat, és ez úgy feltornázza az ingerküszöböt, hogy egy teljesen normális, egészséges szexuális aktus már fel sem kelti az érdeklődését... 

Forrás: iStockphoto/Lucky Business
Mennyi pornót néz a magyar?

Hevesi Krisztina szexuálpszichológus úgy döntött, hogy a végére jár annak, hányadán is állunk mi, magyarok a pornóval. Rajtad is múlik, hogy mennyire kap reális képet, szóval töltsd ki ezt a kérdőívet akkor is, ha soha nem láttál felnőtt filmet (na, persze...), és akkor is, ha te vagy a pornóletöltés koronázatlan királya! :D

 • De mitől függ, hogy valaki függő lesz vagy csak alkalmi használó?
 • Vannak azért jó hatásai is a pornónak?
 • Honnan lehet felismerni a pornófüggőt?

Ezen kérdések megválaszolásához ismét Dr. Hevesi Krisztinát hívtam segítségül.

A pornónézés fellendíti vagy gyengíti azt, ami a hálószobában történik?

Attól függ... Míg a nők esetében inkább jótékony hatását szokták kimutatni a szexuális életre - segít felismerni és felszabadítani saját vágyainkat, elfogadottá tesz a neveltetés során tabuként kezelt dolgokat –, addig a férfiak esetében inkább a negatív következmények dominálnak. Ez a két nem eltérő szexuális preferenciáiból ered: a nők számára az érintés, az intimitás, a verbalitás a domináns erotikus inger - szemben a férfiakkal, akik a látványra indulnak be főképp. (Ez nem azt jelenti, hogy mi fanyalogva néznénk egy vonzó férfitestre, viszont szex közben rendszerint becsukjuk a szemünket.) Ezért a nők kevésbé is hajlamosak úgymond "lecserélni" a párkapcsolati együttléteket magányos internetes kielégülési forrásokra.

Forrás: iStockphoto

 A psziché vagy a test "kattan rá" inkább ezekre a tartalmakra?

Ez a különbség fakad a férfiak magasabb maszturbációs gyakoriságából is, továbbá abból a szintén kissé sarkos tagolásból, hogy míg a nők kapcsolat-, addig a férfiak inkább teljesítményorientáltak az élet számos területén, így a szexualitásban is. Emiatt a nők általában kevésbé pozitívan viszonyulnak az egyéjszakás kalandokhoz, helyette inkább kapcsolatban szeretik megélni a szexuális örömöket. A férfi viszont a saját magával szemben támasztott teljesítményelvárás folytán is inkább néz meg egy pornófilmet egy fárasztó nap után, mintsem egy esetlegesen elhúzódó együttlétet kezdeményezzen. Igen, a pornófilmnek nem kell udvarolni, nem vár virágot és nem fáj a feje – szokták mondani, de ennél sokkal fontosabb az, hogy egy esetleges kudarc esetén nincs vita, féltékenykedés, szégyenérzet. A felnőttfilmnek nem kell megfelelni, nem igényel fizikai teljesítményt, sőt, a pillanatnyi hangulat szerint változtatható az aznapi "menü".

Milyen témájú pornófilmeket preferálnak a nők, és milyeneket a férfiak?

Pont olyat, amilyen szexről álmodunk... :

 • A nők erotikus álmait általában az jellemzi, hogy valamilyen történetbe ágyazottan, konkrét személlyel történik az aktus (ami ezáltal a reggeli ébredést követően zavarba ejtő is lehet...)
 • míg a férfiaknál inkább egy-két (vagy több) idegennel, azonban változatos szexuális viselkedés mellett zajlanak az álomfantáziák.
  Forrás: Getty Images/Massimo Merlini

Az eltérés tehát elsősorban nem a szexuális formákban rejlik - azt az egy markáns különbséget leszámítva, hogy a nők fantáziáját a csoportszex kevésbé indítja be -, hanem inkább a történetiség meglétében, valamint abban, hogy mennyire a nemi szervekre helyeződik a hangsúly.

Mennyi az annyi? Mi számít még normális "pornófogyasztásnak", és mi számít függőségnek?

Nem szeretem az ilyen "számháborút" - ezt nem lehet egyetlen számadatban meghatározni. Több tényező befolyásolja: függ a libidótól, hogy milyen régóta néz felnőttfilmeket, mennyire vált "extrémmé" a tartalom (azaz a hétköznapokban a partnerrel megvalósítható-e), a magányos időszakaiban él főképp vele, vagy pedig a párkapcsolatán belül az együttléteket egyre inkább helyettesíti. Ez utóbbi problémát jelent a kapcsolat szempontjából, azonban nem feltétlenül meríti ki a függőség kategóriáját, amelyre viszont az addikciók szigorú kritériumai érvényesek:

 • nem tudja kontrollálni a viselkedését a negatív következmények ellenére sem
 • más tevékenységek (munka, magánélet, hobbi) rovására megy
 • kényszeres jellegűvé válik (például egyre jobban uralja a gondolatait)
 • megvonási tünetek jelentkeznek, ha fel kíván hagyni vele (álmatlanság, ingerlékenység, szorongás)

Kiket fenyeget a veszély, hogy beszippanthatja őket a pornó világa? Kik hajlamosabbak pornófüggővé válni?

Elsősorban a nehezen ismerkedő, szorongó vagy depressziós személyek veszélyeztetettek, illetve akik túl sok időt töltenek a számítógép előtt. Továbbá a stresszes munkakör is hajlamosító tényező, a szex stresszoldó, ellazító hatása folytán. Ezen kívül nagyjából mindenki, aki új izgalmakra vágyik a szexualitás birodalmában - éppen ezért nevezhetjük "szirének énekének", mivel észrevétlenül távolít el a hús-vér szexualitástól. Ehhez képest a partnerrel való szex unalmassá válik - márpedig a szex lényege épp az izgalom!

Forrás: Getty Images/Juhasz Peter

Miből veheti észre az ember, ha a párja pornófüggő?

Legtöbbször abból, hogy erősen megritkulnak az együttlétek. A férfinél az aktus során is megjelennek az első jelek:

 • elhúzódó együttlét, nehezen jut el a csúcsra, gyakran úgymond csak "önkezűleg" tudja befejezni
 • a következő stádium az erekció visszaesése, jellemzően bizonyos pózokban, vagy a pózváltások során
 • ezt az intimitás kerülése, rákérdezés esetén pedig a partner alakjának, öltözködésének becsmérlése követi

A függővé váló fél pedig ezen kritériumokon túl részben onnan is beazonosíthatja önmaga számára a helyzetet, ha a partnerre nem, de a számítógép zúgására már kialakul az erekciója...

Hevesi Krisztina kutatásának kérdőívét ERRE a linkre kattintva tudod kitölteni!

 Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek