3 nő, aki nem félt asztalt csapkodni!

Csak úgy in medias res: egyes teóriák szerint a nők morálja alacsonyabb, mint a férfiaké. Nahát, tényleg? Kíváncsi lennék amúgy, hogy ezt hogyan sikerült kihozni... És akkor vajon mi annak az oka, hogy a világ híres whistleblowerei között egyre több a nő?

 

Whistleblowing

A kifejezés szó szerinti jelentése a rendőrök sípfújására utal, amikor ezzel hívják fel a figyelmet valamilyen törvény- vagy szabályszegésre. Magyar fordításban talán a vészharang megkongatása a legérzékletesebb. A "whistleblowing" azt takarja, amikor valaki, jellemzően valamilyen szervezet dolgozója, bárminemű visszaélést, korrupt vagy törvénytelen tettet jelent az illetékes hatóságoknak – akár a szervezeten belül, akár nyilvánosan.

 És az miért lehet, hogy a világ egyik vezető független (és nem mellesleg nonprofit) hírportálja a hírhedt Mother Jonesról kapta a nevét? Arról a nőről, akit egykor "Amerika legveszélyesebb asszonyának" tartottak, ugyanis már a 20. század elején az esélyegyenlőségért és a gyermekmunka ellen küzdött. Na, de nézzünk inkább frissebb példákat arra, hogy a nők erkölcse mennyire alulfejlett! - Áh, picit sem vagyok kiakadva...

Mennyi is az annyi? Na muti a könyveket!

Cynthia Cooper egy amerikai könyvelő a kétezres évek elején a WorldCom (valaha az USA második legnagyobb telefontársasága) belső audit részlegének volt az alelnöke. Csapatával éjszakákon át dolgoztak titokban, hogy a WorldComnál történt 3,8 milliárd dolláros csalást leleplezzék - és ez sikerült is! Akkoriban ez volt az USA-ban a legnagyobb könyvelési visszaélés. A botrány következményeként a kongresszus elfogadta a Sarbanes-Oxley törvényt, amely olyan durva üzleti szabályozást vezetett be, amire a 20. század eleje óta nem volt példa.

Cooper pár évvel később megírta a WorldCom csalás történetét, s a könyvből befolyt bevételből az egyetemi etikaoktatást támogatta. Fúj, az erkölcstelen némberje!

Forrás: AFP/Francois Guillot

Amikor nem figyelnek a vészharangra...

Coleen Rowley volt az a különleges ügynök, aki tájékoztatta az FBI akkori igazgatóját, hogy a washingtoni központ félrekezelte a figyelmeztetéseket, amiket a szervezet minneapolisi irodája szolgáltatott egy terroristagyanús személyről. A Rowley által felfedett mulasztások sebezhetővé tették az FBI-t, ami sajnos hozzájárult a szeptember 11-i terrortámadások sikeréhez. A tragédia után Coleen tanúskodott is a szenátus és a 9/11 bizottság előtt a figyelmeztetések teljes ignorálásával kapcsolatban.

Az asszony 2004-ben vonult vissza az FBI-tól, azóta beszédeket tart etikáról és az etikus döntéshozásról. Manapság pedig a "Stand Up for Truth" előadás sorozatban vesz részt más whistleblowerekkel együtt. - Hát tuti, hogy ebbe a nőbe sem szorult egy fikarcnyi morál sem...

A nyugdíj meg ment a levesbe...

Az Enron-botrányról gondolom hallottatok... Na, itt Sherron Watkins volt akkoriban az üzletfejlesztési részleg alelnöke, így elég jó rálátása volt a vállalat pénzügyeire is. Így eshetett meg, hogy Watkins riasztotta a cég első emberét, amikor rájött az Enronnál történt számviteli szabálytalanságokra: az egész lényege, hogy az Enron éveken át azt állította, hogy nyereséges, noha korántsem volt az. Végül 31 milliárd dolláros veszteséggel ment csődbe.

Forrás: AFP/Stephen Jaffe

A legszomorúbb a történetben az, hogy a cég számos dolgozójának a nyugdíjalapját képező Enron részvények körülbelül egyik napról a másikra elveszítették az értéküket, így a nyugdíjak is úgy szólván nullázódtak...

Az Enron audit partnere az Arthur Andersen volt, ahol a dolgozók a mai napig tisztázatlan körülmények között egy halom Enron dokumentumot semmisítettek meg - azóta az Arthur Andersen már nincs a "Big Five"-ban, ami az USA öt legnagyobb audit cégét jelentette. Azt már csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy a Worldcomot is ők auditállták...

Sherron Watkins kiadott egy könyvet a botrányról, miután távozott az Enrontól 2002-ben. Azóta cégvezetőknek tart előadásokat az Enron-ügy tanulságairól, egy újabb mulasztást megelőzendő. Ő is borzasztóan szégyentelen, nemde?

Szóval ezek a nők azért nem keveset tettek le az asztalra: 2002-ben a Time magazin meg is választotta őket az év embereinek. Oké, tudom: egy fecske nem csinál nyarat, három ellenpélda pedig nem fogja a nőket erkölcsileg csököttnek tartókat meggyőzni ennek ellenkezőjéről.

De gondoljunk már bele!

Mekkora minta kellene ahhoz, hogy a kijelentés alapját képező teóriák/kutatások reprezentatívak legyenek? Az egész világ? Vagy a fele? Na, ugye? Kevés olyan dolog van, amiben biztonsággal általánosíthatunk, és ez bizony nem olyan. Egy szó, mint száz: a nők morálja mégsem kevésbé fejlett (a tévhittel ellentétben) - sőt, amint azt a fenti példák nagyon szépen mutatják, még bátorsággal is párosul!

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek